Neo-Nazi alarmı: Almanya’da bir haftada üç politikacıya saldırı

Almanya'da bir haftada üç politikacı saldırıya uğradı. Avrupa Parlamentosu seçimleri yaklaşırken artan şiddet vakaları endişelere neden olurken Scholz yaşananları "korkakça ve çirkin" olarak nitelendirdi.

Dünya 9 Mayıs 2024
Alman polisi / Fotoğraf: AA

Almanya son bir haftada üç saldırıyla sarsıldı. Üç farklı politikacının hedef alındığı saldırılar ülkedeki tansiyonu yükseltirken Şansölye Olaf Scholz’dan kınama geldi. Scholz politikacılara saldırıları “korkakça ve rezil” olarak nitelendirdi. Almanya da her Avrupa ülkesi gibi Haziran ayındaki Avrupa Parlamentosu seçimlerine hazırlanıyor. Seçimler için devam eden kampanya çalışmalarında politikacılar saldırı hedefi olmalarıyla gündemde. Şüpheler neo-Nazi gruplar üzerinde yoğunlaştı.

Bir haftada üç saldırı

Berlin senatörü ve eski Berlin Belediye başkanı Franziska Giffey başına darbe aldığı saldırının ardından hastaneye kaldırıldı. Almanya’da bilinen bir politikacı olan Giffey Almanya Şansölyesi Olaf Scholz’un partisi SPD üyesi. Polis Giffey’in içi ağır malzeme dolu bir çantayla kafasına ve boynuna darbe aldığını açıklamıştı. Alman politikacının hastanede tedavi altına alınırken polis 74 yaşındaki erkek bir şüpheliyi gözaltına aldığını duyurdu.

Önümüzdeki ay yapılacak Avrupa seçimlerinde SPD’nin önde gelen adaylarından biri geçen cuma günü Dresden’de afiş asarken ciddi şekilde yaralandı. 41 yaşındaki Matthias Ecke dört kişinin saldırısına uğrayıp hastaneye kaldırıldı ve ameliyat edildi. Saldırıyla bağlantılı olduğundan şüphelenilen dört genç şu an gözaltında ve en az birinin aşırı sağ eğilimi olduğu tahmin ediliyor. Ecke geçen cuma akşamı doğudaki Dresden kentinde SPD’nin afişlerini asarken tekmelenerek yere düşürülmüş ve dövülmüştü.

Bir saldırı da Almanya’da iktidarda bulunan trafik lambası koalisyonuna mensup Yeşiller Partisi üyesine düzenlendi. Yeşiller Partisi’nin kentteki bir kampanya çalışanı dövülüp tekmelendi. Dresden’de Yeşiller üyesi bir kadın siyasetçi de afiş astığı esnada iki kişinin saldırısına uğradı. Ayrıca Yvonne Mosler bir TV ekibiyle çekim yaptığı sırada itildi ve üzerine tükürüldü. Dresden polisi biri erkek, biri kadın iki şüphelinin Hitler sempatizanı bir grubun parçası olduğunu bildirdi.

Ülkenin emniyet verilerine göre Almanya’da siyasetçilere karşı 2023’te 2 bin 790 suç işlendi; bu rakam bir önceki yıl 1806 idi. Almanya’nın son genel seçimlerinin yapıldığı 2021’de de 2 bin 840 vaka yaşandığı belirtildi.

‘Korkak ve rezilce’

Şansölye Scholz da yaşananlar karşısındaki sessizliğini bozdu. Yaşanan saldırıların hem korkakça hem de çirkin olduğunu dile getiren Scholz, “Franziska Giffey ve diğer politikacıların uğradığı saldırılar çirkin ve korkakça işlenen suçlardır. Şiddetin demokraside bir yeri yok. Dürüst ve makul insanlar açıkça buna karşı duruyorlar ve çoğunluğu da bu insanlar oluşturuyor” dedi.

Scholz’un ardından hükümet adına da bir açıklama yaptı. Almanya’nın Trafik Lambası koalisyonu olarak bilinen üç partili hükümeti, saldırıların kabul edilemez olduğunu ifade ederek kınama mesajı yayımladı. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula Von der Leyen de bir konferans için gittiği Berlin’de açıklama yaparak saldırganların hak ettikleri cezaları almaları gerektiğini vurguladı. Von der Leyen şunları söyledi: “Demokrasiden yana duranları hangi partiden olduklarına bakmaksızın saldırıdan korumak zorundayız. Eğer demokrasiyi savunanlar güvende değilse, demokrasimiz de güvende değil demektir.”

Eski Berlin Belediye Başkanı Giffey’e yönelik saldırıyı gerçekleştiren şüphelinin önceden de bir nefret suçu kaydı olduğunu açıklayan polis, akıl sağlığı problemleri olabileceğini ifade etti. Giffey de yaşadığı korkuyu şu sözlerle anlattı: “Siyasetçilerin sözde haklı ve kabul edilebilir saldırılara giderek daha fazla maruz kaldığı bir kültürden endişe duyuyor ve sarsılıyoruz… Herkesin fikirlerini ifade etmekte özgür olabileceği özgür ve demokratik bir ülkede yaşıyoruz. Ancak net bir çizgi vardır ve bu da insanlara yönelik şiddettir” dedi. Halk tarafından seçilmiş insanların yine halkla iç içe olmaları gerektiğini söyleyen Giffey, “İnsanlarla konuşmayı seviyorum. Metroya binmeyi, dışarıda olmayı ve bunu kendi şehrimde devam ettirmek istiyorum” dedi.

Nazi selamı ve yükselen aşırı sağ endişesi

Dresden’de saldırıya uğrayan 47 yaşındaki Yeşiller Partisi üyesinin olayıyla ilgili iki kişinin yakalandığını ve bu iki kişinin hitler sempatizanı bir grupla bağlantılı olduğunu yönündeki iddialardan haberin başında da bahsetmiştik. Öte yandan yine aynı şehirde saldırıya uğrayan Ecke ve gözaltına alınan dört kişiden de. Saldırganların profili aşırı sağcı gruplara işaret ederken gözaltına alınan dört gencin aşırı sağcı Neo Nazi grup Elbland revolte ile bağlantılı olabileceği de gündemde.

Hal böyle olunca gözler de aşırı sağcı Parti AfD’ye çevrildi. Birçok siyasetçi ülkede politikacılar yönelik artan şiddetten AfD’yi sorumlu tutuyor. AfD’nin eş lideri Alice Weidel, Ecke’ye yönelik saldırıyı siyasi kazanç için kullanma girişimlerinin “aşağılık ve sorumsuzca” olduğunu ve AfD siyasetçilerinin ve üyelerinin de sık sık saldırıya uğradığını söyleyerek bu iddialara cevap verdi.

'Yanlış yere geldiniz': Almanya'da 'şeriat ve hilafet' mitingi yapanlar sınır dışı edilebilir‘Yanlış yere geldiniz’: Almanya’da ‘şeriat ve hilafet’ mitingi yapanlar sınır dışı edilebilir

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.