Almanya’da Filistin protestoları: Parlamento önünde çadır kurdular, polis dağıttı

Dünyanın dört bir yanında Gazze'ye destek gösterileri sürerken Almanya'da polis, ulusal meclis Bundestag önünde kamp kuran protestocuların çadırlarını dağıttı.

Dünya 27 Nisan 2024
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
Almanya hükümetinin Filistin destekçileri tarafından oluşturulan 'Gazze'ye destek' kampını boşaltma kararı sonrası polis ekipleri göstericilere müdahale etti. Bazı göstericiler gözaltına alındı. / Fotoğraf: AA

İsrail’in 7 Ekim’de Gazze Şeridi’nde saldırılar ve işgal harekatında 200 günü aşkın bir süre geride kalırken dünyadan katliamlara ilişkin tepkiler gelmeye devam ediyor. Bu tepkiler Avrupa’da da devam ederken dört hafta önce Almanya parlamentosu Bundestag önünde Filistin bayraklı çadırlar kuruldu. Şansölyeliğin de bulunduğu tarihi bina önünde kurulan çadırlar bugün polis baskınıyla dağıtıldı.

Protestocular Almanya’nın İsrail’e silah sevkiyatına son verilmesini talep ediyordu. 20 protestocunun barındığı yaklaşık 20 çadırdan oluşan kampta aynı zamanda atölye çalışmaları gibi başka faaliyetler de yürütülüyordu.

Protesto organizatörü Jara Nassar Alman yayın kuruşuşu DW’ye verdiği demeçte “Almanya silah ihracatını sona erdirmeli ve Gazze soykırımını, açlığı, ablukayı ve bombalamayı durdurmalı. Her şeyin bitmesi gerekiyor” dedi.

Polis ise protestocuların yeşil alanların korunması gibi kısıtlamaları defalarca ihlal ettiğini ve nefreti kışkırtma, anayasaya aykırı semboller ve yasak sloganlar kullanma gibi cezai suçlar işlediklerini savundu.

Berlin polis sözcüsü Anja Dierschke “Toplantıların korunması bu noktada garanti edilemez çünkü kamu güvenliği ve düzeni önemli ölçüde risk altında” diye konuştu.

‘Almanya’da çimlere zarar vermek soykırımdan daha kötü’

Protestonun organizatörü Nassar “İki haftadır buradayız. Huzurluyduk ama bize en aptalca kısıtlamaları uygulayan polis tarafından her gün tacize uğradık” dedi:

“Almanca veya İngilizce dışındaki dilleri kullanmamızı yasakladılar; dualarımızı, şarkılarımızı, atölyelerimizi kriminalize ettiler, şimdi de resmi gerekçeleri çimlere zarar veren bir kanepemiz olduğu yönünde. Almanya’da çimlere zarar vermek soykırım yapmaktan daha kötüdür.”

Nassar ayrıca “Almanya’da Filistin’le dayanışma gösteren insanlar için ifade ve toplanma özgürlüğü mevcut değil” diye konuştu.

Polis ne diyor?

Polis, kampı temizleme çabalarının barışçıl bir şekilde başladığını ancak yaklaşık 150 polisin çadırları yıkmaya başlamasıyla daha fazla kişinin protestoculara dayanışma içinde katıldığını ve yaklaşık 100 kişinin bir araya gelip ayrılmayı reddettiğini söyledi.

Güvenlik güçleri bugün protestocuları birer birer uzaklaştırmaya başladı ancak öğleden sonraya kadar hepsini tahliye etmeyi başaramadılar. Çadırların tahliyesine yönelik polis baskını saatler aldı.

Protestolar ve akabinde kampın temizlenmesi bu hafta başlarında ABD kampüslerinde ve ayrıca Fransa’nın başkenti Paris’te polisle çatışmalara yol açan benzer gösterilerin ardından geldi.

Doktora öğrencisi Udi Raz “ABD’de olup bitenlere hayranlıkla bakıyoruz.  Onların mücadelesi bizim mücadelemizdir. Artık durmayı düşünmemiz için hiçbir neden yok” dedi. Alman hükümetinin Uluslararası Adalet Divanında (UAD) soykırımla suçlandığına dikkati çeken Raz, demokrasinin rafa kaldırıldığını belirterek şöyle devam etti:

“Filistinliler için uluslararası hukukun uygulanmasını istiyoruz. Ateşkesin sağlanmasını istiyoruz. Almanya hükümetinin Filistin’de insanları öldüren silahları İsrail’e sağlamamasını istiyoruz.”

Raz, Berlin Özgür Üniversitesi öğrencisi ve kendisini “ilerici bir Siyonist karşıtı Yahudi örgüt” olarak tanımlayan Barış İçin Yahudi Sesi derneğinin de bir üyesi.

7 Ekim sonrası yaşananlar

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları “Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlere yönelik sürekli ihlallere karşılık verme” gerekçesiyle İsrail’e 7 Ekim 2023’te kapsamlı saldırı düzenledi. İsrail 7 Ekim’deki saldırılarda 1200 İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını açıkladı.

Tel Aviv’in 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda en az 12 bini çocuk, 8 bin 190’ı kadın olmak üzere 33 binin üzerinde Filistinli öldürüldü, 70 binden fazla kişi yaralandı. Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.

İsrail ordusu ise Gazze Şeridi’ne saldırılarının başladığı 7 Ekim’den bu yana 240’ı karadan işgal sürecinde olmak üzere en az 580 askerinin öldürüldüğünü duyurdu. Çatışmalara 24 Kasım 2023’te 4 günlüğüne verilen ve daha sonra 3 gün daha uzatılan “insani ara”da 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakıldı.

Öte yandan İsrail binlerce Filistinliyi alıkoyup hapsetmeye devam etti. İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te de 7 Ekim 2023’ten bu yana İsrail güçleri ile yasa dışı Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında en az 400 Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail ordusu ve Hizbullah arasında 8 Ekim 2023’ten beri yaşanan çatışmalarda en az 270 Hizbullah mensubu ve 50’den fazla Lübnanlı sivil, 40’ı aşkın Filistinli örgüt mensubu ile 6 İsrailli sivil ve 11 asker öldü.

İsrail'in Refah'a saldırısı yaklaşırken ABD Gazze İskelesi'nin inşasına başlıyorİsrail’in Refah’a saldırısı yaklaşırken ABD Gazze İskelesi’nin inşasına başlıyor

Biden dev yardım paketini imzaladı: Ukrayna'ya bolca silah, İsrail'e 26, Gazze'ye bir milyar dolarBiden dev yardım paketini imzaladı: Ukrayna’ya bolca silah, İsrail’e 26, Gazze’ye bir milyar dolar

Gazze'de ölülere de rahat yok: İsrail mezardan ceset çıkartıp başka yere gömüyorGazze’de ölülere de rahat yok: İsrail mezardan ceset çıkartıp başka yere gömüyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.