İsrail’in Refah’a saldırısı yaklaşırken ABD Gazze İskelesi’nin inşasına başlıyor

İsrail'in Gazze'nin en güneyindeki Refah'a kara saldırısı planı için vakit giderek yaklaşırken ABD insani yardımlar için Gazze İskelesi'nin inşasına başlıyor. Plana göre yardım gemileri Kıbrıs'tan kalkış yapacak.

Dünya 26 Nisan 2024

İsrail’in Gazze Şeridi’nin en güneyindeki Refah kentine saldırısı için geri sayım devam ediyor.  Gazze’de 7 Ekim’de başlayan savaşta yarım yılı aşkın bir süre geride kalırken Amerikalı savunma yetkilileri, Biden yönetiminin Refah kentinde planlanan İsrail saldırısı öncesinde insani yardım için yeni yollar açma çabasını sürdürdüğünü bildirdi. Wall Street Joural’a (WSJ) konuşan yetkililer ABD birliklerinin bu hafta sonu Gazze’nin kuzey kıyılarında yüzen bir iskele kurmaya başlamayı planladığını söyledi.

İsrail’in Refah’a yönelik planları konusunda bilgilendirilen Mısırlı yetkililer Perş yaptıkları açıklamada, yaklaşık 1 milyon Filistinlinin sığındığı kente yönelik askeri bir işgal için sahadaki hazırlıkların önümüzdeki günlerde başlayabileceğini söyledi. İsrail ordusu ve iç güvenlik servisi yetkilileri, sivillerin Refah’tan Gazze’nin diğer bölgelerindeki bölgelere tahliyesi de dahil olmak üzere belli girişimleri koordine etmek üzere Kahire’de Mısırlı yetkililerle bir araya geldi.

İsrail’in Hamas militanlarının Gazze’deki ana kalesi olduğunu söylediği Refah’ın karadan işgali, umutsuzca ihtiyaç duyulan gıda, içme suyu ve diğer temel ihtiyaçların ulaştırılmasını daha da aksatma riski taşıyor. İnsani yardımların çoğu şu anda Gazze’nin güneyindeki iki sınır kapısından giriyor.
ABD’li yetkililer İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun başbakanı olduğu hükümete, hem Refah’ta beklenen saldırısı sırasında hem de yıkıcı bir açlık krizinin hafifletilmesine yardımcı olarak Gazze’deki sivilleri korumak için daha fazlasını yapması konusunda baskı yapıyor.

Bazı ABD’li yetkililer, dünya genelinde kıtlık riskini değerlendirmekle görevli uluslararası bir girişim olan Entegre Gıda Güvenliği Aşama Sınıflandırması (IPC) tarafından geçen ay açıklanan tahminlere göre, Gazze kıyılarının birkaç mil açığında yüzecek olan iskelenin, bazı sakinlerin zaten kıtlık benzeri koşullarda yaşadığı şeridin kuzeyine daha fazla yardım ulaştırılmasına yardımcı olacağını söyledi.

İsrail’in beklenen Refah saldırısı daha fazla Gazzeliyi bir kez daha, bu kez kuzeye doğru kaçmaya zorladığında bu tür sevkiyatlar daha da önemli hale gelecektir.

İsrailli yetkili: Ordu hükümetten yeşil ışık bekliyor

WSJ’ye konuşan İsrailli bir güvenlik yetkilisi, İsrail ordusunun aylardır Gazze’de savaşan ana güç olan 162. Tümen’in bir bölümünün taşınması ve yerlerine yeni birliklerin yerleştirilmesi sürecine başladığını söyledi. Kuvvet değişimi Refah operasyonu hazırlıklarının bir parçası olabilir ancak yetkili, ordunun planlarını ilerletmek için hala hükümetten yeşil ışık beklediğini belirtti.

Yetkili, Refah’a yapılacak herhangi bir operasyondan önce orada barınan sivillerin tahliyesi için haftalarca çaba harcanacağını aktardı.

İsrailli bir başka yetkili de uluslararası kuruluşların sığınak ve sahra hastaneleri gibi bazı altyapılarını Refah’tan İsrail’in insani yardım bölgesi olarak belirlediği şehrin kuzeyindeki el-Mevasi bölgesine taşıyarak Refah’a yapılacak bir operasyona şimdiden hazırlanmaya başladıklarını bildirdi.

İsrail ordusunun yaptığı açıklamaya göre iskele girişiminin riskleri, bu girişimin hazırlanmasına yönelik mühendislik çalışmalarının “çeşitli terör örgütleri” tarafından havan topu ateşine maruz kalmasıyla ortaya çıktı. İsrail saldırının Birleşmiş Milletler (BM) yetkilileri bölgeyi gezerken gerçekleştiğini ancak yetkililerin korunan bölgelere girdiğini ve kimsenin yaralanmadığını kaydetti.

Öte yandan Hamas yardım dağıtımı için İsrail ile birlikte çalışan herkesi “hain” olarak nitelendirdi ve ölümle tehdit etti.

ABD: Risklere rağmen iskeleyi inşa edeceğiz

ABD Hava Kuvvetleri Generali Charles Brown Jr. yaptığı açıklamada “Riskli olduğunun farkındayız ve kabiliyetimizi ortaya koyarak ve İsraillilerle birlikte çalışarak riski azaltmak için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz” dedi.

Pentagon, ABD askerlerinin iskeleyi kurmasının 10 ila 14 gün süreceğini tahmin ediyor ancak yetkililer, Amerikan askeri personeli Gazze’ye hiç ayak basmadan iskelenin yanı sıra kıyıya yakın yüzen bir geçit inşa etmenin olağandışı zorlukları göz önüne alındığında bunun daha uzun sürebileceğini söylüyor.

Plana göre insani yardımlar Kıbrıs adasında gemilere yüklenecek ve Gazze’ye doğru yola çıkacak. Gemiler yüzer iskeleye yanaştıktan sonra yardımlar daha küçük destek gemilerine yüklenerek geçide götürülecek ve buradan da yardım grupları askeri olmayan kamyonlarla Gazze’ye taşıyacak. İsrail ordusu iskele çevresindeki alanın güvenliğinden sorumlu olacak.

Öte yandan ABD’li yetkililer iskelenin, Birleşmiş Milletler’in insani yardımın Gazze’ye ulaştırılmasında en etkili yol olduğunu söylediği, Gazze’nin kara sınırları üzerinden yapılan teslimatların yerini almasını beklemiyor.

Gazze’nin 2.2 milyon sakini dünyadaki en kötü açlık seviyelerinden birini yaşıyor. Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırıları ve ardından İsrail’in başlattığı işgal sonrasında gıda ve diğer yardımlar normal seviyelerinin çok altına düştü. Gazze’deki sağlık yetkilileri iki düzineden fazla çocuğun yetersiz beslenme ve susuzluktan öldüğünü söylüyor. BM ve diğer kuruluşlar da daha fazla insani yardımın bölgeye girmesine izin verilmezse çok daha fazlasının bunu takip edeceği konusunda uyarıyor.

Gazze’deki Filistinliler verdikleri röportajlarda hayvan yemi ve bitki yediklerini ve hayatta kalmak için kaynattıkları kirli suyu içtiklerini söylüyor.

Biden yönetimi üzerindeki baskı artıyor

Gazze’de tırmanan insani kriz, ABD’nin Ortadoğu’daki en önemli müttefiki İsrail’e verdiği destek nedeniyle Biden yönetimi üzerindeki baskıyı artırdı. Öğrenciler ABD üniversitelerinin kampüslerinde Filistinlilere destek protestoları düzenlerken Başkan Biden, yönetiminin Demokrat seçmenler arasındaki Ortadoğu politikasına ilişkin endişeler nedeniyle Kasım seçimlerinde önemli eyaletleri kaybetme riskiyle karşı karşıya.

Başkan Joe Biden, ABD’nin geçici bir iskele inşa etme planını 7 Mart’taki Birliğin Durumu konuşması sırasında açıkladı. Savunma yetkilileri, önerilen iskelenin konuşmaya bir son dakika eklemesi olduğunu ve Pentagon’un o zamandan beri iskeleyi nasıl işler hale getireceğini belirlemek için uğraştığını söyledi.

ABD ile Arap ve Avrupalı müttefikleri Mart ayında insani yardım amaçlı hava yardımlarını arttırmaya başladılar ama bu çabalar Gazze’deki açlık krizine ancak bir çentik atabildi. En büyük hava yardımları bile Mısır’dan Gazze’ye tek bir kamyonun onda bir maliyetle taşıdığı 16.5 tonluk yardımın yanına bile yaklaşamıyor.

7 Ekim sonrası yaşananlar

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları “Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlere yönelik sürekli ihlallere karşılık verme” gerekçesiyle İsrail’e 7 Ekim 2023’te kapsamlı saldırı düzenledi. İsrail 7 Ekim’deki saldırılarda 1200 İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını açıkladı.

Tel Aviv’in 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda en az 12 bini çocuk, 8 bin 190’ı kadın olmak üzere 34 binin üzerinde Filistinli öldürüldü, 70 binden fazla kişi yaralandı. Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.

İsrail ordusu ise Gazze Şeridi’ne saldırılarının başladığı 7 Ekim’den bu yana 240’ı karadan işgal sürecinde olmak üzere en az 580 askerinin öldürüldüğünü duyurdu. Çatışmalara 24 Kasım 2023’te 4 günlüğüne verilen ve daha sonra 3 gün daha uzatılan “insani ara”da 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakıldı.

Öte yandan İsrail binlerce Filistinliyi alıkoyup hapsetmeye devam etti. İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te de 7 Ekim 2023’ten bu yana İsrail güçleri ile yasa dışı Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında en az 400 Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail ordusu ve Hizbullah arasında 8 Ekim 2023’ten beri yaşanan çatışmalarda en az 270 Hizbullah mensubu ve 50’den fazla Lübnanlı sivil, 40’ı aşkın Filistinli örgüt mensubu ile 6 İsrailli sivil ve 11 asker öldü.

Refah'a saldırı sinyalleri: İsrail yedek tugayları göreve çağırdı, Mısır çadır kentler kuruyorRefah’a saldırı sinyalleri: İsrail yedek tugayları göreve çağırdı, Mısır çadır kentler kuruyor

Biden dev yardım paketini imzaladı: Ukrayna'ya bolca silah, İsrail'e 26, Gazze'ye bir milyar dolarBiden dev yardım paketini imzaladı: Ukrayna’ya bolca silah, İsrail’e 26, Gazze’ye bir milyar dolar

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.