Devrim Muhafızları’ndan ABD’ye mesaj: Savaş peşinde değiliz ama korkmuyoruz da

Ürdün'de üç Amerikan askerinin ölmesi ABD ve İran arasında sıcak çatışma çıkma tehlikesini artırırken Devrim Muhafızları Genel Komutanı Tümgeneral Selami "Savaş aramıyoruz ama korkmuyoruz" diyerek meydan okudu.

Dünya 31 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Devrim Muhafızları Genel Komutanı Tümgeneral Hüseyin Selami. Fotoğraf: AA

Ürdün’de ABD’nin ileri karakoluna düzenlenen saldırıda üç Amerikan askerinin ölmesi üzerine ABD saldırıda Irak’taki en etkili Şii milis örgütlerinden Kataib Hizbullah’ı işaret etti. Kataib Hizbullah Irak’ta faaliyet gösteren Şii milis grupların çatısı olarak Irak İslami Direniş hareketinin en etkili unsurlarından biri. ABD Başkanı Joe Biden grup üzerinden doğrudan İran’ı hedef alarak “İran onlara silah veriyor” dedi.

Saldırıdan bu yana  hem Cumhuriyetçiler hem de eski komutanlar Biden yönetiminden İran’ı vurmasını istedi. Tahran’ın vurulmasını isteyenler bu taleplerine gerekçe olarak Gazze’deki savaş başladığından beri Suriye ve Irak’taki ABD üslerine 160’tan fazla saldırı düzenlenmesini gerekçe gösterdi. Bu yetkililere göre ABD’nin şimdiye kadar askeri üslerine düzenlenen saldırılara verdiği misillemeler caydırıcı olmadığı gibi militanların saldırılarında da artışa yol açtı.

ABD tarafında tartışmalar devam ededursun, İran Devrim Muhafızları Genel Komutanı Tümgeneral Hüseyin Selami Tahran’ın ABD ile savaşa girmekten korkmadığını söyledi. “Amerikan yetkililerin İran’ı hedef almakla ilgili birtakım tehditler savurduklarını duyuyoruz” diye söze başlayan Selami “Onlara bizi sınadıklarını ve birbirimizi tanıdığımızı söylüyoruz. Hiçbir tehdidi cevapsız bırakmayız, savaş peşinde değiliz ama bundan korkmuyoruz da. Bu bilinen bir gerçek” dedi.

Ürdün’de ABD’nin ileri karakoluna düzenlenen saldırıda üç Amerikan askerinin ölmesi üzerine ABD saldırıda Irak’taki en etkili Şii milislerinden biri olan Kataib Hizbullah’a işaret etti. Kataib Hizbullah Irak’ta faaliyet gösteren Şii milis grupların çatısı olan Irak İslami Direniş hareketinin en etkili unsurlarından biri. Grup her ne kadar kararlarını İran’dan bağımsız aldığını söylese de ABD’yi buna inandırmakta zorluk yaşıyorlar. ABD Başkanı Joe Biden bu grup üzerinden doğrudan İran’ı hedef alarak “İran onlara silah veriyor” dedi.

Saldırı gerçekleştiğinden beri hem Cumhuriyetçiler hem de eski komutanlar Biden yönetiminden İran’ı vurmasını istedi. Tahran’ın vurulmasını isteyenler bu taleplerine gerekçe olarak Gazze’deki savaş başladığından beri Suriye ve Irak’taki ABD üslerine 160’tan fazla saldırı düzenlenmesini gerekçe gösterdi. Bu yetkililere göre ABD’nin şimdiye kadar askeri üslerine düzenlenen saldırılara verdiği misillemeler caydırıcı olmadığı gibi militanların saldırılarında da artışa yol açtı.

ABD tarafında tartışmalar devam ededursun İran Devrim Muhafızları Genel Komutanı Tümgeneral Hüseyin Selami Tahran’ın ABD ile savaşa girmekten korkmadığını söyledi. “Amerikan yetkililerin İran’ı hedef almakla ilgili birtakım tehditler savurduklarını duyuyoruz” diye söze başlayan Selami “Onlara bizi sınadıklarını ve birbirimizi tanıdığımızı söylüyoruz. Hiçbir tehdidi cevapsız bırakmayız, savaş peşinde değiliz ama bundan korkmuyoruz da. Bu bilinen bir gerçek” dedi.

Öte yandan Kataib Hizbullah Amerikan üslerini hedef aldıkları operasyonları askıya aldıklarını bildirerek şimdilik Gazze’ye başka yollarla destek vereceklerini söyledi. Örgüt internet sitesinden “Irak hükümetini utandırmamak için işgalci güçlere karşı operasyonlarımızı askıya aldığımızı duyurmaktayız” açıklaması yaptı. Hem İran hem de bu örgütler ABD’nin hedef alındığı bu saldırıların tamamen özgür iradeyle gerçekleştiği konusunda ısrar ediyor. Kataib Hizbullah “Direniş Ekseni’ndeki kardeşlerimiz, özellikle de İranlı kardeşlerimiz askeri operasyonlarımızın doğasını bilmiyor. Hatta Irak ve Suriye’de Amerikanlara yönelik baskı ve tırmanışa defalarca karşı çıktılar” açıklamayla İran’ı saldırılardan ayrı tuttu. Ama ABD bu savunmaya karşı çıkıyor.

Diplomasinin böylesi: Bağdat'ın 'hatrı için' silahlara araDiplomasinin böylesi: Bağdat’ın ‘hatrı için’ silahlara ara

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.