Ukrayna seçim arifesindeki Rusya’yı vuruyor: Dört büyük petrol rafinerisi yandı
Rusya ve Ukrayna savaşı ardından güvenlik konusunda endişeye kapılan Avrupa ülkelerinden Almanya, yıllar sonra zorunlu askerliğe geri dönecek. Savunma Bakanının 1 Nisan'da zorunlu askerlik için model sunması bekleniyor.
Rusya ve Ukrayna Savaşı’nın dışında Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Kasım ayında gideceği seçimlerden eski Başkan Donald Trump’ın çıkma ihtimali, Avrupalı NATO müttefiklerinde askeri endişelere sebep oluyor. Bu endişenin en büyüğünü yaşayan Avrupa ülkelerinden biri de Almanya. Trump’ın NATO üyelerini yeteri kadar savunma harcaması yapmadığı için sert bir şekilde eleştirmesi, ittifak üyelerinin ne kadarının belirlenen kriter olarak gayrisafi yurtiçi hasılalarının yüzde ikisini silah sanayine ayırdığı konusunu bir kez daha gündeme getirmişti. Trump’ın seçilmesi halinde NATO’ya verdiği sözü tutmayan ülkelere karşı Rusya’yı kışkırtacağını söylemesi, Avrupa ülkelerinde militarizm mevzusunu birincil öncelik haline getirdi.
NATO’ya verdiği sözü tutan 11 ülkenin içinde yer almayan Almanya da zorunlu askerlik için düğmeye bastı. İktidardaki Trafik Lambası Koalisyonu’nun en güçlüsü olan Sosyal Demokrat Partisi (SPD) üyesi Savunma Bakanı Boris Pistorius, Almanya’da zorunlu askerlik hizmetini yeniden uygulamaya koyma süreci için start verdi. Bakanın, zorunlu askerlik için 1 Nisan’da bir model sunmasın bekleniyor.
Almanya’nın önde gelen yayın kuruluşlarından Spiegel, Savunma Bakanı Pistorius’nun zorunlu askerlik konusunda İsveç modelini beğendiğini yazdı. Artık NATO’nun 32’inci üyesi olan İsveç’te, okuldan mezun olan gençlerden kadın erkek farketmeksizin uygun görülenler askere alınıyor. Spiegel’e göre, son yıllarda İsveç silahlı kuvvetler için yeterli sayıda gönüllü üretmeyi de başarmış durumda. Ancak bu beğenilen şablon Almanya için uygun mu derseniz, işte o pek mümkün görünmüyor. Spiegel, İsveç’in mevcut durumda bir sınıfın yüzde 10’u kadar öğrencinin mezun olduktan sonra orduya katıldığını bunun Almanya için her yıl 40 bin askeri eğitmesi anlamına geldiğini yazdı. Haberde Almanya’nın böylesi bir eğitim için altyapısının olmadığına da dikkat çekiliyor. Birliklerde ne bunun için yeterli eğitmen ne de kışla var. Münih Güvenlik Konferansı oturum aralarında düzenlenen bir etkinlikte Pistorius, kendileri için gerçekçi sayısının 3 bin veya 4 bin aralığında olacağını söylemişti.
Almanya’da anketler kamuoyunun da aslında zorunlu askerliğe sıcak baktığını gösteriyor. Alman kamusal yayın kuruluşlarından NDR’nin 4 Mart’ta yayımlandığı anket de bunun kanıtı niteliğinde. Ankete katılanların çoğu, ekipman ve personel eksikliği nedeniyle Alman Silahlı Kuvvetleri’nin olası saldırıya karşı ülkeyi yeterince savunamayacağı düşüncesinde.
Bu nedenle katılımcılar, zorunlu askerliğin yeniden başlamasına sıcak bakıyor.
Ankete katılanların yüzde 66’sı, zorunluğu askerliğin yeniden getirilmesi gerektiğini düşünürken, yüzde 33’ü ise bunun gerekli olmadığı görüşünde. Öte yandan katılımcıların yüzde 73’ü de zorunlu askerliğin kadınlar için de geçerli olması gerektiğini düşünüyor.
Almanya’da genç erkeklere yönelik zorunlu askerlik, Mart 2011’de askıya alınana kadar 50 yılı aşkın bir süredir yürürlükteydi.