Yemek kuyruğu katliamının artçı sarsıntıları: Hamas 7 İsrailli esirin öldüğünü duyurdu
İsrail’in Gazze’deki katliamı dünya çapında yankı bulmuştu. Almanya da seslerin önemli ölçüde yükseldiği ülkelerden biriydi. Kült slogan “Nehirden denize özgür Filistin” Almanya’da davalık oldu. Sloganı kullanana ceza verildi.
Hamas’ın gerçekleştirdiği 7 Ekim’deki Aksa Tufanı Operasyonu’nda 1200 İsraillinin öldürülüp 250’den fazlasının da esir alınmasıyla başlayan İsrail saldırıları katliama dönüştü. İsrail saldırılarında 39 binden fazla Filistinli katledildi, 90 binden fazla yaralı var. Ancak İsrail saldırılarında yerle yeksan edilen Gazze’de hizmet verebilecek sağlık kurumu kalmadığı gibi insani yardımların girişlerine de engel olunuyor.
Hal böyle olunca Filistinlilerin maruz kaldığı saldırılara karşılık dünyanın dört bir yanında insanlar sokaklara döküldü. Filistin topraklarındaki işgalin son bulması için yapılan protestolar her yerde olduğu gibi Almanya’nın başkenti Berlin’de de gerçekleşmişti. Almanya’dan yükselen “Nehirden denize özgür Filistin” çağrıları Berlin yönetimini rahatsız etti. Alman hükümeti geçmişte Nazilerin Yahudi soykırımı nedeniyle İsrail’in yanında tutum alıp Filistin’e destek veren eylemleri yasaklamıştı.
Berlin’de bir mahkemede Filistin destekçisi İran asıllı Ava Moayeri’ye “Nehirden denize özgür Filistin” sloganı attığı için dava açıldı. 6 Ağustos günü görülen davada Moayeri 600 euro para cezasıyla cezalandırıldı. Cezalandırılan aktivistin avukatları Filistin sloganına verilen cezayı “ifade özgürlüğü ihlali” olarak değerlendirdi. Moayeri de yalnızca “Ortadoğu’da barış ve adalet” için orada bulunduğunu, bunun suç olamayacağını söyledi. 22 yaşındaki İran asıllı Moayeri kendisini bir kadın ve mülteci hakları aktivisti olarak tanımlıyor.
Daha önce açılan soruşturmalarda slogan “muğlak” bulunmuş olsa da Moayeri’yi yargılayan hakim Birgit Balzer sloganın “İsrail’in varlığını tehdit eden bir slogan” olduğunu söyledi. Yargıç “Almanya’nın Yahudilere karşı tarihsel sorumlulukları var” dedi. Moayeri’nin avukatı Alexander Gorski duruşmadan sonra İsrail’e atıfla “baskıcı rejimin işaretleri”nin görülmeye başladığını söyledi. Sloganın tarihinin Hamas’tan eski olduğu, küreselleşmiş Filistin mücadelesinin ana söylemi olduğu belirtildi. Filistin’i desteklemenin Yahudi karşıtlığına denk olmadığı da savunmanın temelini oluşturdu.
Aksa Tufanı Operasyonu ardından Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser her türlü Hamas faaliyeti ile birlikte “Nehirden denize özgür Filistin” sloganını da Hamas söylemi olarak değerlendirip yasaklamıştı. Şubat ayında ise Adalet Bakanı Marco Buschmann sloganın “antisemitik ve İsrail’e saldırıyı onurlandıran” bir anlam taşıdığını ifade etmişti. Alman polisi ise protestolara yaptığı müdahalelerde sıklıkla bu sloganı bahane ediyor.
“Nehirden denize özgür Filistin” sloganının temeli 1960’lara uzanıyor. İsrail’in doğu sınırındaki Ürdün Nehri ile batıda Akdeniz arasında kalan bölgeye referans veriyor. Slogan bölgedeki İsrail işgalinin son bulmasını talep eden çeşitli gruplar tarafından neredeyse 60 yıldır kullanılıyor.