Evden çalışma furyası: Almanya’nın istihbarat servisi yeni çalışan bulamıyor

Almanya'nın istihbarat servisi BND, eski çalışanların emekli olması, yenilerinin ise hem evden çalışmak hem de işe şahsi telefonlarıyla gelmek istemeleri sebebiyle yeni çalışan bulmakta zorlanıyor.

Dünya 25 Mayıs 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
Almanya Federal İstihbarat Servisi. Fotoğraf: Shutterstock

Birçok iş alanında çalışanlar, Covid-19 salgını sırasında karantina gereği işlerini mecburen evden yürütmek zorunda kaldı. Salgın kısıtlamalarının bazı ülkelerde hafifletilmesinin bazılarında ise tamamen kaldırılmasının ardından yavaş yavaş sektörde de uzaktan çalışma sistemi tarih olmaya başladı. Ancak şirketler çalışanlarını yeniden ofiste görmek istese de evde çalışmaya alışmış çalışanlar bunun için hiç hevesli değil.

Almanya Federal İstihbarat Servisi (BND) bu konuda sorun yaşayan son kurumlardan biri oldu. BND Başkanı Bruno Kahl, eski personellerin emekli olması ve iş arayan kişilerin ise ya uzaktan çalışma ya da işe kendi telefonlarını getirme gibi taleplerde bulunmasından dolayı personel bulmakta zorlandıklarını söyledi.

Yeterli sayıda doğru personel bulmayı ‘giderek büyüyen bir zorluk’ olarak tanımlayan Kahl, “İnsanların bugünlerde benimsediği belli başlı koşulları sağlayamıyoruz. BND’de güvenlik nedeniyle uzaktan çalışmak pek mümkün değil, gençlerden cep telefonlarını işe getirmemelerini istemek de çokmuş gibi geliyor” dedi.

Soğuk savaşın hakim olduğu 1956’da Batı Almanya’da kurulan ve Doğu Almanya ile birleştikten sonra da varlığını sürdüren BND’nin sitesinde yer alan bilgiye göre istihbarat servisinde 6.500 kişi çalışıyor.

Öte yandan İngiltere’nin istihbarat servisi MI6’in sitesinde potansiyel adaylara, ‘kişisel programa göre esnek çalışma imkanı sunulduğu” belirtiliyor. ABD’nin istihbarat servisi CIA ise ‘esnek çalışma koşulları ile iş-yaşam dengesini oluşturmaya çabaladıklarını’ söylüyor.

Cihatçıların kampına sızan MI6 ajanı çocuğunu öldürdüCihatçıların kampına sızan MI6 ajanı çocuğunu öldürdü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.