İsrail-Lübnan sınırı ısınırken: ABD Ortadoğu’ya seyir füzesi denizaltısı gönderdi

Savaşın 32'nci günü karartmalarla ve ağır bombardımanla sürüyor. Geceye damgasını vuran Lübnan-İsrail gerginliğinin hemen ardından ABD, Ortadoğu'ya seyir füzesi denizaltısı gönderdi. Lübnan yönetimi ise, Lübnan Hizbullahı'nın savaş istemediğini ancak İsrail'in "savaşı kışkırttığını" söyledi.

Dünya 7 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
ABD'nin Ortadoğu'ya gönderdiği denizaltı. Fotoğraf: ABD Merkez Komutanlığı

Savaşın 31’inci gününe gece karartma ve ağır bombardımanla giren Gazze’de ateşkes umutları da yavaş yavaş sönüyor. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken çatışmaların yoğunlaştığı bir dönemde ikinci Ortadoğu ziyaretinin bir durağı olarak Türkiye’ye de uğradı. Blinken’in ziyareti ABD ordusunun bölgeye seyir füzesi denizaltısı gönderdiğini açıklamasının ardından gerçekleşti.

Öne çıkanlar

  • ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Ortadoğu ziyaretinin bir parçası olarak Ankara’ya geldi ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile görüştü. Blinken’in Türkiye ziyareti çeşitli gruplar tarafından protesto edildi.
  • ABD Ortadoğu’ya seyir füzesi denizaltısı gönderdi. Bunun Lübnan Hizbullahı ve İran için caydırıcı olması için yapıldığı belirtiliyor. Lübnan yönetimi ise İsrail ile savaşa girmek istemediklerini, ancak İsrail’in Lübnan Hizbullahı’nı her gün kışkırttığını söyledi.
  • 7 Ekim’den beri hayatını kaybeden Gazzelilerin sayısı 10 bini aştı.
  • BM’ye bağlı yardım ajanslarıyla ve diğer uluslararası yardım kuruluşları ortak bildiri imzalayarak savaşın durması için İsrail’e çağrı yaptı.
  • Ürdün Gazze’de tıbbi malzeme sorununun yaşandığı sahra hastanesine havadan yardım gönderdi.

Fidan ve Blinken görüşmesi hem baş başa, hem de heyetler arasında gerçekleşti. Bu görüşmeler yaklaşık 2.5 saat sürdü ve görüşmenin ardından ne bir açıklama yapıldı, ne de ortak basın toplantısı düzenlendi. İki bakanın görüşmesinin gergin geçtiği, Blinken’ın arkasına ay yıldız içinde Mescid-i Aksa görüntüsü konduğu görüldü. Fidan’ın Blinken’ı karşılarkenki gergin tavrı da dikkat çekti. Konuyla ilgili detaylı haberimize aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

Blinken rehineler için geldi, Fidan simgelerle mesaj verdiBlinken rehineler için geldi, Fidan simgelerle mesaj verdi

ABD bu sefer de seyir füzesi denizaltısı gönderdi

ABD Merkez Komutanlığı ise görüşmeden saatler önce Ohio sınıfı bir seyir füzesi denizaltısının Ortadoğu’ya ulaştığını duyurdu. Denizaltının modeli açıklanmadı, ancak Süveyş kanalından geçerken görüntülendiği bir fotoğraf medyaya yansıdı. ABD’nin bölgeye seyir füzesi denizaltısı konuşlandırması sık karşılaşılan bir durum değil. Ancak savaşın ilk safhalarında USS Gerald Ford ve Eisenhower uçak gemilerini konuşlandıran ABD’nin bu hamleyle İran ve Lübnan Hizbullahı’nı savaşta yeni bir cephe açmamaları için caydırmayı amaçladığı şeklinde yorumlandı.

Savunma Bakanı Lloyd Austin İsrailli mevkidaşı Yoav Gallant ile telefon görüşmesinde ABD’nin “bu çatışmayı tırmandırmak isteyen herhangi bir devlet ya da grubu” caydırmaya kararlı olma tutumunu yineledi. Ne var ki Lübnan Hizbullahı ve İsrail dün Lübnanlı sekiz ila 15 yaşları arasındaki üç çocuk ile büyükannelerinin ölmesi sebebiyle epey gerildi. Lübnan Hizbullahı öldürülen sivillere misilleme olarak İsrail’in kuzeyini hedef aldığı roket saldırısı başlattı. Bu saldırılarda bir İsraillinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Bu denizaltılar 154 adet Tomahawk seyir füzesi taşıyabiliyor. Bu sayı ABD’nin güdümlü füze destroyerlerinden kapasite olarak yüzde 50 daha fazla. Ayrıca ABD Donanması’nın en yeni saldırı denizaltılarının sahip olduğunun neredeyse dört katı.

İsrail ordu sözcüsü Richard Hecht ABD’nin bölgeye denizaltı konuşlandırmasını “memnuniyetle karşıladıklarını” söyledi. Hecht “Amerikalıların daha fazla varlık gösterdiğini görmek bizim için daima iyi haber. Bu hamleyi bölgede caydırıcı ve istikrar sağlayıcı bir hareket olarak görüyoruz” dedi.

Lübnan savaş istemiyor

Lübnan Dışişleri Bakanı Abdallah Bou Habib CNN’e Lübnan hükümetinin olası bir savaşı önlemek için Hizbullah ve Lübnan’da faaliyet gösteren Filistinli gruplarla temas halinde olduğunu açıkladı. Habib ABD’nin de savaşı kışkırtmaması için İsrail’i baskılaması gerektiğini söyledi.

İsrail’in Lübnan’ı “her gün kışkırttığını” söyleyen Bou Habib “Hizbullah bize bir şey söylemedi ama İsrail Lübnan’a saldırmadıkça ya da Gazze’de durum çok kötüleşmedikçe büyük bir savaş çıkmayacağı izlenimindeyiz” dedi. Hizbullah’ın Hamas’ın saldırısından önceden haberdar olmadığı sözüne inandığını belirten Bou Habib, açıklamanın iki grup arasında bağlantı olmadığı anlamına gelmediğini kabul edip şöyle devam etti:

“Küçücük bir olay savaş başlatabilir. Umarım olmaz, Lübnanlılar savaş istemiyor. Hizbullah’ın da savaş istediğini sanmıyorum. Umarım İsrailliler bizimle savaş başlatmaz.”

Lübnan Hizbullahı lideri Hasan Nasrallah savaşın başından beri sürdürdüğü sessizliğini bozarak ilk kez konuşmuş, Lübnan-İsrail sınırında “tüm senaryoların mümkün olduğunu” vurgulamış, ancak önceliğin Gazze’de ateşkes olduğunu söylemişti.

Gazze’de can kaybı 10 bini aştı, yardım kuruluşları isyan etti

Gazze Sağlık Bakanlığı’nın açıklamasına göre 7 Ekim’den bu yana bölgede hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı 10  bini aştı. Mevcut can kaybı 4104’ü çocuk olmak üzere 10 bin 22 olarak bildirildi.

BM’nin başlıca insani yardım ajansları ve diğer uluslararası yardım kuruluşlarının başkanları nadiren yaptıkları ortak bir açıklamayla “acil insani ateşkes” çağrısı yaptı ve mevcut durumu “korkunç” ve “kabul edilemez” olarak nitelendirdi.

Hamas’ın 7 Ekim’deki sürpriz saldırısını kınayan UNICEF, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Dünya Gıda Programı (WFP), İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) ve Save The Children gibi kuruluşların genel sekreterleri “30 gün oldu. Yeter. Bu savaş hemen sonlandırılmalı. Gazze’deki sivillerin öldürülmeye devam etmesi ve 2.2 milyon Filistinlinin gıda, su, ilaç, elektrik ve yakıttan mahrum bırakılması rezalettir” dedi.

BM pazar günü yaptığı açıklamada UNRWA’dan 88 personelin öldüğünü duyurmuş, bunun “BM’nin tek bir savaşta en fazla kaybettiği personel sayısı” olduğunu açıklamıştı.

Ürdün Gazze’ye havadan tıbbi yardım bıraktı

Ağır ateş altındaki tıbbi malzemelerin yetersizliğine bir tepki olarak Ürdün’ün hava kuvvetleri sabah saatlerinde Gazze’deki kendi sahra hastanesine acil tıbbi yardım malzemelerini paraşütle havadan teslim etti. Ürdün geçen hafta İsrail’deki büyükelçisini geri çağırdı ve Arap ülkeleri arasında İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına diplomatik tepki gösteren ilk ülke oldu.

Fotoğraf: Ürdün Hava Kuvvetleri

Pazar gününün kısa özeti

  • Gazze pazar gecesi ağır bombardıman altında kalırken İsrail’in Lübnan ile kuzey sınırında da gerilim tırmanmaya devam etti. Gazze’de yoğunlaşan saldırılar İsrail ordusunun önümüzdeki 48 saat içinde Gazze’nin merkezine girmeyi planladığını belirttiği sırada gerçekleşti.
  • ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Batı Şeria’ya sürpriz ziyaretinin ardından Kıbrıs’ta kısa bir mola verdi. Ardından da Irak’a giderek bir sürpriz ziyaret daha gerçekleştirdi. Bu ziyarette Blinken ile Irak Başbakanı Muhammed Şiya El Sudani’nin görüştüğü bildirildi. Blinken’ın Irak ziyareti ABD’nin bölgedeki askeri üslerinin İran destekli gruplar tarafından vurulduğu bir dönemde gerçekleşti. ABD’li bir yetkili pazar günü Suriye’deki üslerinin yakınında ABD ve bölgedeki müttefiklerini hedef alan bir insansız hava aracının daha düşürüldüğünü açıkladı.
  • Blinken pazar günü Güney Kıbrıs Rum Cumhuriyeti lideri Nikos Christodoulides ile de bir araya geldi. Görüşmede Kıbrıs adasından Gazze’ye uzanacak deniz koridoru oluşturulması ele alındı.
  • İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu sene başından beri yargı reformunun meclisten geçmemesi için hükümet karşıtı protestolara destek veren yedek askerleri hedef aldı. Netanyahu, Hamas’ın sürpriz saldırısında yedek askerlerin bu restinin etkili olup olmadığının araştırılması gerektiğini söyledi. Bunun üzerine acil durum hükümetinin bir parçası olan ancak muhalefetin parçası olan Benny Gantz, Netanyahu’nun yorumunu geri çekmesi gerektiğini söyleyerek “Savaş sırasında sorumluluktan kaçmak ve başkalarına çamur atmak ülkeye bir darbedir” dedi.
  • Ürdün Kraliçesi Rania CNN röportajında İsrail’in Gazze Şeridi’nde yaşayan Filistinlilere verdiği tahliye talimatını eleştirdi. Kraliçe “Tahliye emirleri Gazze’de savaşın başından beri elektrik olmadığını bile bile internet ve televizyon üzerinden gönderiliyor. Bu talimatların Gazzeli sivillerin yararına olduğuna inanmıyorum. Verilen emrin hedef kitlesi Gazzeliler değil, dünyanın geri kalanı. Bu İsrail’in eylemlerini aklama çabasıdır” dedi.
  • 7 Ekim’den bu yana Gazze’de BM’nin Filistinli mültecilere yardım ajansı UNRWA’ya ait toplam 48 tesis zarar gördü. Son bir ayda Gazze’de yaklaşık 1.5 milyon sivil yerinden edildi.
  • Lübnan Hizbullahı İsrail’in Lübnan’ın güneyinde bir kadın ve üç çocuğun ölümüne neden olduğunu söylediği saldırısına misilleme olarak İsrail’in kuzeyindeki Kiryat Shmona kasabasına roket fırlattı. Lübnanlı grup saldırıyı İsrail’in “iğrenç ve acımasız suçuna” karşılık gerçekleştirdiğini söyledi. Reuters’a konuşan Hizbullah mensubu milletvekili Hasan Fadallah “Düşman sivillere karşı işlediği suçların bedelini ödeyecek” dedi.
  • Bir BM yetkilisine göre Gazze’deki Filistinliler günde sadece iki parça ekmek yiyebiliyor. BM Dünya Gıda Programı (WFP) gıda stokunun “tehlikeli seviyelere düşmesi” nedeniyle Gazze’ye ulaşımın acilen genişletilmesi gerektiğini bildirdi. WFP Genel Sekreteri Cindy McCain “Şu anda Gazze’deki ebeveynler, çocuklarını bugün besleyip besleyemeyeceklerini ve hatta yarını görebilecek kadar hayatta kalıp kalamayacaklarını bile bilmiyor” dedi.

İsrail'de bakanın 'Atom bombası ihtimaller arasında' sözleri kriz yarattıİsrail’de bakanın ‘Atom bombası ihtimaller arasında’ sözleri kriz yarattı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.