Anketler ürküttü: Filistin duyarsızlığı Biden’ın oylarını eritti

Filistin'deki çatışmaların başladığı 7 Ekim tarihinden bu yana İsrail'in Gazze'ye yönelik bombardımanına karşı öfke artmaya devam ederken kamuoyu yoklamaları Müslüman Amerikalıların Başkan Joe Biden'a desteği kitleler halinde terk ettiğini ortaya koydu.

Dünya 9 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
ABD Başkanı Joe Biden.

İsrail ordusunun Filistin Şeridi’ne son bir ayda düzenlediği saldırılarda 10 binden fazla Filistinli hayatını kaybetti. Saldırılarda 4 bin 104 çocuk, 2 bin 641 kadın yaşamını yitirirken bölgesel ve uluslararası aktörler ateşkes diplomasisini sürdürüyor.

Hâl böyleyken, İsrail’in Hamas’a karşı savaşına sürekli deste beyanında bulunan, Filistin’e saldırılarda sivillerin ölümüne üzülmekle yetinip, ateşkesten kamuoyu baskısıyla daha yeni yeni söz etmeye başlayan Biden için 2024 seçimlerinde iç açıcı bir senaryo öngörülmüyor.

Dahası Biden yönetimi İsrail saldırılarından kaynaklı sivil ölümlerini “trajik” olarak nitelendirirken hava saldırılarını ve kara harekatını “öz savunma” olarak değerlendirmeyi de sürdürüyor.

Arap ve Müslüman Amerikalıların yanı sıra, ilericiler ve Filistin yanlısı Demokratlar Biden’ın “insani yardım ve ateşkes” çağrısını çok daha önce dile getirilmesi gerektiği görüşünde.

Daha önce birçok Demokrat politikacıyla çalışan Demokrat stratejist Waleed Shahid MSNBC için kaleme aldığı köşe yazısında “Geçen birkaç hafta boyunca Müslüman ve Arap Amerikalılardan, Irak Savaşı karşıtı protestoculardan, Black Lives Matter (Siyah Hayatlar Önemlidir) hareketi ve çeşitli çevreci oluşumlardan yüzlerce mesaj aldım. Hepsi önceki seçimlerde Demokrat Parti’yi desteklemiş. Ve Demokrat Parti ile ilişiklerini artık kestiklerini söylüyorlar” dedi.

Shahid “Bazıları Trump’ın bu konularda elbette daha bağnaz olduğunu belirtiyor. Bu kesinlikle doğru. Ancak Biden görevde ve Demokrat Parti söylem itibariyle en azından çok kültürlü, hoşgörülü bir demokrasi partisi olduğunu iddia ediyor” diye ekledi.

Geçmişte Biden’la çalışan Demokrat Partili anket firması Lake Research Partners’ın yakın tarihli bir anketi, 2024 seçimlerinde kilit öneme sahip Michigan eyaletindeki Arap ve Müslüman Demokratların yalnızca yüzde 16’sının Başkan’a oy vereceğini ortaya koydu. Son seçimlerde Biden, eyaleti eski Başkan Donald Trump’a karşı 150 bin oy farkla kazanmıştı. Michigan 200 binden fazla Müslüman seçmene ve yaklaşık 200 bin Arap Amerikalıya ev sahipliği yapıyor.

Arap Amerikan Enstitüsü’nün geçen hafta paylaştığı başka bir ankete 500 kişi katıldı. 2020’de Biden’ı destekleyen yüzde 59’luk kesimin sadece yüzde 17’si 2024’te oyunu Başkan’dan yana kullanacağını belirtti. Aynı ankette Trump yüzde 40 destek aldı. Ankete göre kendilerini Demokrat olarak tanımlayan Arap Amerikalıların oranı nisan ayından bu yana yüzde 17 düşüş gösterdi.

Biden tüm itirazlara rağmen İsrail'e silah satıyor: 320 milyon dolar daha!Biden tüm itirazlara rağmen İsrail’e silah satıyor: 320 milyon dolar daha!

‘Biden 2020’deki çizgisinden çok farklı’

Enstitü başkanı James Zogby basına yaptığı açıklamada şöyle konuştu:

“Arap Amerikalıların Başkan Joe Biden’a olan desteğinde dramatik bir düşüş oldu ve onun İsrail’in Gazze’de devam eden yıkımına yaklaşımı tutumlardaki bu değişimin temel nedeni. Arap Amerikalılar diğer bazı seçim bölgelerinde sayıca fazla olmayabilirler ancak Michigan, Ohio ve Pensilvanya’daki yüz binlerce seçmen, Biden’ın 2020’deki çizgisinden çok farklı bir yöne evrildiği görüşünde. ABD Başkanı’nın 2024’te bu desteği geri kazanması oldukça zor.”

Biden 2020’de Pensilvanya’yı yaklaşık 80 bin, Wisconsin’i 20 binden fazla, Georgia’yı yaklaşık 12 bin ve Arizona’yı 10 binden fazla oyla kazandı. ABD Nüfus Sayım Bürosu’na göre bu eyaletlerin her birinde on binlerce Arap Amerikalı yaşıyor.

Sol görüşlü Data for Progress firmasının ekim ayında 1300’den fazla seçmenle yaptığı ankete göre Demokratların, Cumhuriyetçilerin ve bağımsızların çoğunluğu Biden yönetiminin Gazze’de sivil ölümlerini önlemek ve ateşkesi sağlamak için diplomatik nüfuz kullanması gerektiği görüşünde.

‘Joe Biden Filistin halkına yönelik soykırımı destekledi’

Demokrat Parti’nin Filistin asıllı Amerikalı Michigan Temsilcisi Rashida Tlaib geçen cuma günü sosyal medyada hesabında yayınladığı videoda “Başkanım, Amerikan halkı bu konuda sizinle değil. 2024’te yaşananları hatırlayacağız” dedi.

ABD’nin dört bir yanından protesto görüntüleri ve Gazze’den kanlı çocuk fotoğraflarının serpiştirildiği video siyah zemin üzerine “Joe Biden Filistin halkına yönelik soykırımı destekledi” yazan metinle bitiyor. Video “Amerikan halkı unutmayacak. Biden, ya şimdi ateşkesi destekle ya da 2024’te bize güvenme” sözleriyle sona eriyor.

ABD’deki en büyük Müslüman topluluklardan birine ev sahipliği yapan Detroit ve çevre bölgelerin bir bölümünü temsil eden Tlaib, Senato’da eyaletten ikinci sırada bulunan Demokrat Dick Durbin dahil şu ana kadar ateşkes çağrısında bulunan 18 Demokrat vekil arasında yer alıyor.

Ancak Biden yönetimi ABD tarihindeki muhtemelen en büyük Filistin yanlısı gösteri için geçen cumartesi günü Washington’a akın eden binlerce kişiye rağmen İsrail’e destek çıkmaya, koşulsuz ateşkes çağrılarına direnmeye devam ediyor.

Saldırıların başlamasından 4 gün sonra Beyaz Saray Basın Sözcüsü Karine Jean-Pierre, Gazze’de ateşkes ve İsrail’e askeri yardımın kesilmesi çağrılarını “iğrenç” ve “utanç verici” olarak nitelendirmişti.

Biden yönetiminden başka bir üst düzey yetkili de “Terörist bir grubun 200 kişiyi rehin aldığı, 1400 kişiyi öldürdüğü ve liderleri de dahil olmak üzere tünellere saklandığı bir durumda ‘ateşkes’ gerçekten kullanılacak kelime değil” demişti.

Filistin asıllı politikacı Tlaib'e ABD sansürüFilistin asıllı politikacı Tlaib’e ABD sansürü

Gazze’de son durum

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları 7 Ekim sabahı, İsrail’in “Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlerine yönelik sürekli ihlallerine karşılık verme” gerekçesiyle kapsamlı saldırı düzenlerken, İsrail ordusu da Gazze Şeridi’ne yoğun hava bombardımanı başlattı.

İsrail, Gazze’den düzenlenen saldırılarda 315’i asker 1,400’den fazla İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin yaralandığını duyurdu.

İsrail’e göre 31 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ndeki çatışmalarda ölen asker sayısı 30’a yükselirken, Kassam Tugayları’nın elinde 242 İsrailli esir bulunuyor. İşgal altındaki Batı Şeria’da da bir İsrail askeri öldü.

Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığına göre, İsrail’in saldırılarda 4 bin 237’si çocuk, 2 bin 719’u kadın olmak üzere 10 bin 328 Filistinli öldürüldü, en az 25 bin kişi yaralandı.

Batı Şeria ve Kudüs’te İsrail güçleri ve Yahudi yerleşimciler, 163 Filistinliyi öldürdü.

İsrail ordusu, Gazze’de binlerce yaralı ile sivilin bulunduğu en büyük sağlık tesisi olan Şifa Hastanesi’ni, Nasr Çocuk Hastanesi’ni, El-Ehli Baptist ve Türk-Filistin Dostluk hastanelerini, tahliyeye zorladığı Filistin Kızılayı’na bağlı Kudüs ve Endonezya hastanelerinin çevresini vurdu. Saldırılarda yüzlerce kişi öldü ve yaralandı.

İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim’den bu yana yaşanan çatışmalarda 63 Hizbullah mensubu ile 4 İsrail askeri öldü.

Savaşta kritik eşik aşıldı: İsrail ordusu Gazze'nin merkezindeSavaşta kritik eşik aşıldı: İsrail ordusu Gazze’nin merkezinde

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.