Ateşkeste üçüncü gün: Hamas 17 esiri, İsrail 39 mahkumu daha serbest bıraktı

Filistinli gruplar ve İsrail arasındaki ateşkesin üçüncü gününde Hamas 14 İsrailli ve üç yabancı esiri, İsrail ise 39 Filistinli mahkumu serbest bıraktı. Washington ise ateşkesin en az 2-3 gün uzatılması gerektiği kanısında.

Dünya 26 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
İsrail ve Hamas arasındaki esir takası ateşkesin üçüncü gününde de devam etti.

Katar arabuluculuğunda İsrail ve Filistinli gruplar arasında uygulanması kararlaştırılan ateşkeste üçüncü gün geride kaldı. İlk iki gün olduğu gibi karşılıklı esir takası da sürüyor. Anlaşmaya göre Hamas 14 İsrailli, 3 yabancı esiri serbest bırakırken esirlerin Kızılhaç ekipleri aracılığıyla yetkililere teslim edildiği aktarıldı.

İsrail ordusu esirlerin Refah Sınır Kapısı’ndan alındığını doğrularken Hamas’ın askeri kanadı Kassam Tugayları da 13 İsrailli, 3 Taylandlı ve 1 Rus esirin teslim edildiğini duyurdu. Esirler daha sonra Beerşeba yakınlarındaki Hatzerim Hava Üssü’ne getirildi. Burada coşkulu bir kalabalık esirleri getiren minibüsü karşıladı.

Buna karşılık İsrail hapishanelerindeki 39 Filistinli kadın ve çocuk esir serbest bırakıldı. Hamas’ın yayın organı Shehab tahliye edilen ve ailelerine kavuşan Filistinli mahkumların görüntülerini paylaştı. İşte onlardan bazıları:

Ateşkesin ilk iki gününde 28 İsrailli esire karşılık 78 Filistinli mahkum özgürlüklerine kavuşmuştu.

İsrail askerleri Batı Şeria’da Filistinli bir gazeteciyi yaraladı

Gazze’de ateşkes sürerken Batı Şeria’da da zaman zaman Filistinli gruplarla İsrail güvenlik güçleri karşı karşıya geliyor. Öhceki gün iki Filistinli genci yaralayan İsrail güçleri dün de Ramallah kenti yakınındaki Filistinlilere plastik mermi ve biber gazıyla müdahale etti.

Filistin Kızılayı’ndan yapılan yazılı açıklamada İsrail güçlerinin Ramallah’taki Bitunya kasabasına baskın düzenlediği belirtildi.

Açıklamada İsrail askerlerinin kullandığı plastik mermilerle Filistinli bir gazetecinin elinden yaralandığı ve yapılan ilk müdahalenin ardından hastaneye kaldırıldığı bilgisi verildi.

ABD: İsrail hazır, ateşkesin sürmesini umuyoruz

Savaştaki tutumu nedeniyle tepkilerin hedefi olan ABD yönetimi daha fazla rehinenin serbest bırakılması için ateşkesin ‘bir gün, iki gün ya da üç gün’ daha uzatılmasını umduğunu söyledi.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ABD’nin 50’den fazla rehinenin serbest bırakılması amacıyla devam eden dört günlük ateşkesin uzatılması için çalıştığını, ancak buna nihayetinde Hamas’ın karar vereceğini söyledi.

ABC’de yayınlanan “This Week” programına konuşan Sullivan “Ateşkes iki-üç gün ya da daha fazla uzatılabilir. Bu konuda top Hamas’ta, çünkü İsrail Hamas’ın serbest bıraktığı her 10 rehine için bir gün daha çatışmalara ara vermeye hazır olduğunu söyledi” dedi.

“Bu konuda sorumluluk ve yük Hamas’ın omuzlarında” diyen ABD’li bürokrat dört günlük ateşkesin Hamas’a “yeniden yapılanma” ve sosyal medya üzerinden “propaganda yapma” imkanı verdiğini kabul etti.

İsrail ordusu ateşkes sonrası için toplandı

Ateşkes sürerken İsrail Genelkurmay Başkanı Korgeneral Herzi Halevi’nin ateşkes sonrasına ilişkin savaş planlarını onaylamak üzere Beerşeba’daki Güney Komutanlığı’nda bir değerlendirme toplantısı düzenlediği bildirildi.

Ordu değerlendirmenin Güney Komutanlığı komutanı Tümgeneral Yaron Finkelman ile birlikte yapıldığını açıkladı.

Dört yaşındaki vatandaşı da serbest bırakıldı: Biden ‘Bizzat baskı yaptım’ dedi

ABD Başkanı Joe Biden kendisi ve eşi dahil “pek çok Amerikalının” Hamas tarafından serbest bırakılan dört yaşındaki İsrail-ABD vatandaşı Avigail Idan’ın iyi olması için dua ettiğini söyledi.

Küçük kızın geçen Cuma dördüncü yaş gününü esaret altında kutladığına vurgu yapan ABD lideri Idan’ın 7 Ekim’deki Hamas saldırısında anne ve babasını kaybettiğini belirtti.

“Yaşadıkları hayal bile edilemez” diyen Biden ateşkesin ikinci gününde Katar Emiri Şeyh Temim El Sani ile yaptığı görüşmede kızın serbest bırakılması için “bizzat baskı yaptığını” söyledi.

Biden aralarında sekiz ABD vatandaşı ve bir Yeşil Kart sahibi de olan öteki rehinelerin serbest bırakılması için çalışmaya devam ettiğini söyledi. İki İsrail-Amerikan çifte vatandaşının da devam eden ateşkes sırasında serbest bırakılması bekleniyor. Diğer yedi kişi ise mevcut anlaşmaya dahil olmayan yetişkin erkeklerden oluşuyor.

ABD Başkanı daha fazla rehinenin serbest bırakılabilmesi için ateşkesin uzatılmasını umduğunu söylerken İsrail, serbest bırakılan her 10 esir için dört günlük ateşkesi bir gün daha uzatmayı kabul etti.

Ateşkesin son üç gününde Gazze’ye yaklaşık 200 tırlık yardım girdiğini söyleyen Biden savaştan sonra iki devletli bir çözümü uygulamaya koyma planını bir kez daha vurguladı.

Biden ayrıca “Bölgedeki tüm aktörlerin esirlerin serbest bırakılması ve Hamas’ın Gazze’nin herhangi bir bölümünü artık kontrol edemeyecek duruma gelmesi için bir çözüm aradıklarını hissediyorum” diye ekledi.

Netanyahu’dan Biden’a: Ateşkesi uzatmaya açığız ama savaş tam gaz devam edecek

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, ABD Başkanı Joe Biden’a mevcut ateşkesi uzatmaya açık olduğunu ancak ateşkes sona erdiğinde İsrail ordusunun kara operasyonunun tam gaz devam edeceğini söyledi.

Payalştığı videolu gönderide Netanyahu “Çocuk ve kadınlardan oluşan bir grup rehineyi daha eve getirdik ve ailelerin yeniden bir araya geldiğini gördüğümde kalbimin derinliklerine kadar etkilendim, ulusumuzun tamamı da öyle” dedi.

Netanyahu Biden ile serbest bırakılanlar, özellikle de yetim kalan ABD-İsrail vatandaşı 4 yaşındaki Avigail Idan hakkında konuştuğunu belirterek “Onu aramızda görmek ne büyük bir sevinç. Ama öte yandan, ebeveynsiz bir gerçekliğe geri dönüyor olması ne kadar üzücü” ifadelerini kullandı.

İsrail Başbakanı daha fazla esirin serbest bırakılması için mevcut dört günlük ateşkesin uzatılabileceğine işaret ederek “Bu görevde başarılı olacağımızdan eminim çünkü başka seçeneğimiz yok” dedi.

Savaşın başından bu yana 15. telefon görüşmesi 

Görüşmeye ilişkin Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, “İki lider telefon görüşmesinde Gazze’ye yardımların artırılması ihtiyacını ele aldı” dendi.

Açıklamaya göre Netanyahu ayrıca Biden’a devam eden esir takası anlaşmasına aracılık etme çabalarından dolayı teşekkür etti.

“İki lider işin henüz bitmediği ve tüm rehinelerin serbest bırakılmasını güvence altına almak için çalışmaya devam edecekleri konusunda mutabık kaldılar” denilen açıklamada, Biden ve Netanyahu’nun önümüzdeki günlerde de yakın temas hâlinde olma konusunda anlaştıkları kaydedildi.

Biden ve Netanyahu savaşın patlak vermesinden bu yana en az 15 kez telefonda görüştü.

Savunma Bakanı Gallant: 100 Hizbullah mensubu öldürüldü

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ordunun ülkenin kuzeyindeki çatışmalarda 100’den fazla Hizbullah üyesini öldürdüğünü ve birçok gözlem noktası, silah deposu ve mevziyi imha ettiğini söyledi.

Ülkenin kuzey noktasında yaptığı değerlendirmenin ardından Gallant “Tüm bu taktiksel başarıların tamamı daha sonra bölge sakinlerinin geri dönmelerine olanak sağlayacak bir duruma dönüşecek” dedi.

Filistin Kızılayı: İnsani yardım yüklü 50 tır Gazze’nin kuzeyine gönderildi

Ateşkeste son güne yaklaşılırken Filistin Kızılayı dün tartışma yaratan ve esir takasını geciktiren Gazze’nin kuzeyine 50 insani yardım tırının gönderildiğini duyurdu.

Tırlarda gıda, içme suyu, tıbbi malzeme ve ilaçların bulunduğu, malzemelerin kentin kuzeyi ve bölgede faaliyet yürüten Kızılay gönüllüleri tarafından teslim alınıp Filistinlilere dağıtılacağı aktarıldı.

Filistin Kızılayı’ndan yapılan açıklamada kente bugün toplamda 100 tırın giriş yaptığı açıklanırken tırlara hangi ülkelerin katkıda bulunduğu belirtilmedi.

Gazze ateşi Aden'i de kavuruyor: Türk kaptanlı gemi kaçırıldıGazze ateşi Aden’i de kavuruyor: Türk kaptanlı gemi kaçırıldı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.