Avrupa yanıyor: Polonya’da çiftçiler polisle çatıştı

Çiftçi protestolarının dur durak bilmediği Avrupa'da geçen ay başında protesto maratonuna başlayan Polonyalı çiftçiler Varşova'da polisle çatıştı. Protesto gösterisinde AB bayrakları yakıldı.

Dünya 6 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Avrupa çiftçi protestolarıyla sarsılmaya devam ederken bunların en şiddetlilerinden biri Polonya’nın başkenti Varşova’da yaşandı. 28 Şubat’ta da protesto düzenleyen çiftçilerin bugünkü gösterisi polisle çatışmalara sahne oldu. Göstericiler Başbakanlık Ofisi önünde ateş yakarak polisle çatışmaya girerken bazıları polislere havai fişek fırlattı.

Çok sayıda çiftçi bu sabah saat 11’de başkentte toplanmaya başladı. Gösterinin bir parçası olarak traktörleri şehrin içine sürmeyi umuyorlardı. Ancak Tusk’ın partisinden Belediye Başkanı Rafał Trzaskowski araçların kent sakinleri için “tehlikeli ve yıkıcı” olacağını savunarak buna izin vermedi. Yerel yayın kuruluşu TVN’nin haberine göre bazı çiftçiler yine de traktörleri şehir merkezine sürmeye çalıştı ancak polis tarafından engellendiler.

AB bayrakları yakıldı

Tusk’ın ofisinin önünde toplanan protestocular AB’nin çevre politikalarını içeren amiral gemisi paketine atıfta bulunan “Yeşil Mutabakat tarafından öldürülen çiftçi” yazılı bir tabutu yakmaya başladı. Bazı çiftçilerin AB bayraklarını yaktığı da görüldü.

Bir başka yayın kuruluşu olan Polsat saat 11’den kısa bir süre önce bir göstericinin yanan tabutu polisin arkasında mevzilendiği bariyerlerin üstünden atmaya çalıştığını bildirdi. Bu durum polis memurlarıyla bir itiş kakışa yol açtı.

Ulusal haber siteleri Wirtulana Polska ve Gazeta Wyborcza gazetesi de bazı çiftçilerin polise havai fişekle karşılık verdiğini bildirdi.

Çiftçiler AB’nin iklim politikalarını ve Ukrayna’dan yapılan tarım ithalatını protesto etmek amacıyla geçen ayın başlarında protestolara başlamıştı. Başlangıçta eylemler Polonya içindeki otoyolların yanı sıra Ukrayna ile sınır geçişlerini engelleme odaklıydı. Geçen hafta başkentteki ilk kitlesel protesto ise barışçıl bir şekilde geçmişti.

Başbakan Tusk’tan yeni söz

Ardından Başbakan Tusk çiftçilerin temsilcileriyle toplantı yaptı ve Ukrayna’dan ithal edilen ürünlere AB tarafından kısıtlama getirilmesi, Yeşil Mutabakat’ın bazı bölümlerinin askıya alınması ya da geri çekilmesinin yanı sıra Rus ve Belarus tarım ürünlerine ambargo uygulanması için girişimde bulunma sözü verdi.

Başbakan dün de çiftçi sendikası liderlerine bu cumartesi için yeniden davet yaptı.

Polonya'da binlerce çiftçinin hedefinde Ukraynalılar vardı: 'Bu kadar misafirperverlik yeter'Polonya’da binlerce çiftçinin hedefinde Ukraynalılar vardı: ‘Bu kadar misafirperverlik yeter’

Avrupa çiftçi eylemleriyle sarsılırken ilk uzlaşma adımı Fransa'danAvrupa çiftçi eylemleriyle sarsılırken ilk uzlaşma adımı Fransa’dan

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.