Avrupa’da Çin’e karşı casus avı başlatıldı: İngiltere ve Almanya’da gözaltılar var

Avrupa'da Çin ajanı avı başlatıldı, İngiltere ve Almanya'da toplamda beş şüpheli gözaltına alındı. Almanya'da gözaltına alınan kişilerin Çin'e ticari bilgileri ilettiğinden şüpheleniliyor.

Dünya 23 Nisan 2024
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
Fotoğraf: Shutterstock

Çin uluslararası faaliyetlerini giderek yaygınlaştırırken yeni atılımlarla istihbarat ağını genişletmeyi de ihmal etmiyor. Bu durum Avrupa’da polisi de teyakkuza geçirdi.

İngiltere son yıllarda Rusya’ya karşı aldığı istihbarat önlemlerinin yanında Çin’e karşı da aynı hassasiyeti göstermeye başladı. Londra Metropolitan Polis Teşkilatı’ndan yapılan açıklamaya göre 32 yaşındaki Christopher Berry ile 29 yaşındaki Christopher Cash’a Resmi Sırlar Yasası kapsamında Çin adına casusluk suçlaması yöneltildi.

Bu kişiler İngiliz polisi tarafından yabancı devlete makale, not, belge ya da bilgi vermekle suçlandı ve söz konusu olay çok ciddi iddialara ilişkin son derece karmaşık soruşturma olarak nitelendirildi. Berry’ye yöneltilen suçların 28 Aralık 2021-3 Şubat 2023’te, Cash’e yöneltilenlerin ise 20 Ocak 2022-3 Şubat 2023’te işlendiği kaydedildi.

Davanın ilk duruşması ise 26 Nisan Cuma günü başkent Londra’daki Westminster Sulh Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

Daha önce serbest bırakılmışlardı

The Sunday Times’ın Eylül 2023’teki haberine göre Çin adına casusluk yapmakla suçlanan iki kişi, Mart 2023’te gözaltına alınmış ve soruşturma sürerken kefaletle serbest bırakılmıştı.

Londra Metropolitan Polisi Teşkilatı’ndan yapılan açıklamada ise iki şüphelinin Londra’nın güneyindeki polis karakoluna götürüldüğü, ekim başında mahkemeye çıkarılana kadar kefaletle salıverildikleri bildirilmişti. Açıklamada casuslukla ilgili suçları denetleyen terörle mücadele biriminin yürüttüğü soruşturmanın sürdüğü kaydedilmişti.

Zanlı Christopher Cash daha önce İngiltere parlamentosunda Çin Araştırma Grubu için çalışmıştı.

Sunak gündeme getirmişti

Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de Eylül 2023’te düzenlenen 18. G20 Zirvesi marjında Çin Başbakanı Li Çiang’la bir araya gelen İngiltere Başbakanı Rishi Sunak görüşmede casusluk konusunu da gündeme taşımıştı.

Başbakanlık Ofisi 10 Numara’dan bir sözcü görüşmeye ilişkin yaptığı açıklamada Sunak’ın Çin’in İngiliz parlamenter demokrasisine müdahalesinden duyduğu çok güçlü endişeleri dile getirdiğini ve bunun “kesinlikle kabul edilemez” olduğunu aktardığını belirtmişti.

Çin’e ticari bilgi iletme şüphesi: Almanya’da üç gözaltı

Almanya’nın Hessen ve Kuzey Ren Vestfalya eyaletlerinde de üç Alman vatandaşının Çin adına casusluk yaptıkları iddiasıyla gözaltına alındığı bildirildi.

Federal savcılıktan yapılan açıklamaya göre Bad Homburg ve Düsseldorf’ta düzenlenen operasyonda gözaltına alınan biri kadın üç şüphelinin “Çin gizli servisi için casusluk faaliyeti”nde bulunduklarından şüpheleniliyor.

Zanlıların paravan şirket kurdukları ve teknik üniversiteyle yapılan işbirliği sonucu hazırlık aşamasındaki “savaş gemilerine uygun yüksek performanslı motor” da dahil olmak üzere, gerek sivil gerekse askeri amaçla kullanabilecek çeşitli ticari bilgileri Çin’e ilettikleri değerlendiriliyor.

Özellikle baş şüpheli Thomas R’nin bu faaliyetleri Düsseldorflu çiftle yürüttüğü, zanlıların Çin Devlet Güvenlik Bakanlığından (MSS) bir ajanla irtibatta oldukları iddia ediliyor.

Öte yandan Almanya’da geçen hafta da Rusya adına casusluk yaptıkları ve ülkede saldırı planladıkları öne sürülen iki şüpheli gözaltına alınmıştı.

‘Çin polisi Avrupa’da gizli operasyonlar yürütüyor’ iddiası

İnsan hakları sivil toplum kuruluşu (STK) Safeguard Defenders ilk olarak 2022 yılında Çin’in 50’si AB’de olmak üzere dünya çapında 53 ülkede 120’den fazla yasadışı polis ofisi işlettiğini ortaya çıkarmıştı.

Bu merkezler Çin vatandaşlarını izlemekle görevlendirilmiş ve muhalefete yönelik baskının bir parçası olarak aktivistlerin izlenebileceği ve taciz edilebileceği korkusuna yol açmıştı. Pekin bu merkezlerin kendi vatandaşlarının idari hizmetlere erişimini sağlamak üzere tasarlandığını iddia ediyor.

Safeguard Defenders Çin’in komünist yönetiminin kendi vatandaşlarını da AB topraklarında kaçırarak Çin’e geri gönderdiğini detaylandıran 165 sayfalık bir rapor hazırladı.

Raporun yazarlarından Laura Harth Euronews’e yaptığı açıklamada kaçırma olaylarının ajanların özel görevler için yurtdışına gönderildiği “gizli polis operasyonlarının” bir parçası olduğunu söyledi.

Harth “Aslında resmi metodoloji adam kaçırmayı içeriyor. Vatandaşlar aile üyelerinin bulunduğu yere dönmeye ikna ediliyor, aksi takdirde toplu cezalandırma yoluna gidiliyor. Emekli maaşlarından mahrum bırakılıyorlar, tutuklanıyorlar” dedi.

On yıl önce de Çin Tilki Avı Operasyonu’nu (2014) başlatmış, bunu Devlet Başkanı Şi Cinping’in yolsuzlukla mücadele kampanyasının küresel bir uzantısı olan kapsamlı Gökyüzü Ağı Operasyonu (2015) izlemişti.

Araştırmacı Harth “Bunun Çin Komünist Partisi’nin resmi politikası olduğunu görüyoruz ve bence Avrupa topraklarına ve dünyanın farklı bölgelerine açıkça girebileceklerini düşünmeleri çok korkutucu. Bunun gerçekleştiği yaklaşık 300 vaka ve yaklaşık 60 ülke belgeledik. Topraklarımıza girebileceklerini ve bu yasadışı kolluk operasyonlarını istedikleri her yerde gerçekleştirebileceklerini düşünmeleri gerçekten çok korkutucu” diye yorumlamıştı.

İnce ip üstünde dans: Dünyanın gözü Ortadoğu'da, Almanya başbakanı Çin'deİnce ip üstünde dans: Dünyanın gözü Ortadoğu’da, Almanya başbakanı Çin’de

Çin’in şehirleri ağır geldi, toprağa gömülüyorÇin’in şehirleri ağır geldi, toprağa gömülüyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.