Bakan Fidan Washington’da konuştu: Sorun artık İsraillileri ve Filistinlileri aşıyor

Gazze'de olası bir ateşkesi görüşmek için ABD'ye giden Dışişleri Bakanı Hakan Fidan "Sorun artık İsraillileri ve Filistinlileri aşıyor. O yüzden bölgesel devletler sorunu sahiplenmeli ve sorumluluklarını bilerek hareket etmeli" dedi.

Dünya 9 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Antonio Guterres’in çağrısıyla acil toplanan ve Gazze’de ateşkesi görüşen 15 üyeli Güvenlik Konseyi (BMGK) toplantısından olumlu sonuç çıkmadı. Aynı saatlerde Gazze konusunu görüşmek için Washington’da bulunan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve Arap Birliği Temas Grubu üyeleriyle basın toplantısı düzenledi.

Gazze meselesinin giderek bölgesel krize dönüşmeye başladığını söyleyen Fidan sorunun artık İsrail ve Filistin’i aşıp bölgesel boyut kazandığını vurguladı ve bölge devletlerinin problemi sahiplenmesinin önemine, Türkiye’nin garantörlük talebine değindi:

“Gazze meselesi izole bir şekilde ele alınamaz. ABD’nin son dönemde sıkça dile getirdiği ‘çatışmalar bittikten sonraki ilk gün’ senaryoları bizim öncelikli yaklaşımımız değil. Temas Grubu olarak şunu söylüyoruz; Gazze meselesi iki devletli çözüm ekseninde ele alınmalıdır. Bizim garantörlük önerimiz de iki devletli çözüm bağlamında bir öneridir. Taraflar iki devletli çözüm noktasında mutabıksa biz her türlü desteği vermeye hazırız.”

‘Bölge devletleri sorunu sahiplenmeli’

Bölgesel sorunların çözümünde yine bölgesel aktörlerin rol oynayabileceğinin altını çizen Fidan şöyle devam etti:

“Şu an İsrail’in yaptıklarını, Gazze’deki durumu, oradaki zulmü ve insani acıları görüyoruz. Sorun artık İsraillileri ve Filistinlileri aşıyor. O yüzden bölge devletleri sorunu sahiplenmeli ve sorumluluklarını bilerek hareket etmeli. Temas Grubu olarak mevcut problemlerin kalıcı çözümü için iki devletli çözümü destekliyoruz.

Bugün varılacak bir ateşkes sürecinin bir başka güvenlik sorununa kapı aralamasını istemiyoruz. Daha önce iki Gazze Savaşı yaşandı ve şu an üçüncü savaş cereyan ediyor. Eğer elinizde iki devletli çözüm yoksa, bu sorunu bu haliyle bırakırsak (gelecekte bu sorunu) sadece başka bir formatta görürüz. O yüzden yapısal bir çözüme ihtiyacımız var, o da iki devletli çözümdür.”

Blinken ile görüşecekler

ABD temasları çerçevesinde düşünce kuruluşlarının temsilcileriyle de bir araya gelmesi planlanan Fidan Dışişleri Bakanı Antony Blinken’la da bir görüşme yapacak.

İİT ve Arap Birliği Temas Grubu’nun da başkentte Blinken ile görüşmesi ve Gazze’de kalıcı ateşkes için Biden yönetimine çağrı yapması bekleniyor. Grubun ABD ziyaretinin ardından Başbakan Justin Trudeau ve Dışişleri Bakanı Melanie Joly ile görüşmek üzere Kanada’ya geçeceği aktarıldı.

BMGK'da Gazze'nin kaderi belirlendi: ABD ateşkese 'hayır' dediBMGK’da Gazze’nin kaderi belirlendi: ABD ateşkese ‘hayır’ dedi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.