Asya Kupası’nda peri masalı: Ürdün finalde
Kuzey Kore, Güney Kore'yi rahatsız etmenin çok daha kolay yolunu buldu. Üstelik füze fırlatmasına da gerek yok: Güney'e devasa balonlarla çöp torbaları gönderiyor.
Rivayete göre İran Şahı İsmail, Yavuz Sultan Selim’e zamanında kıymetli eşyalarla dolu bir sandık göndermiş. Ancak sandığın içinde bir de hayvan pisliği varmış. Karşılığında Selim de Şah İsmail’e lokum göndermiş ve “Herkes yediğinden ikram eder” demiş. Bu hikayenin başka anlatımları da var, bazı rivayetlerde iki imparator yer değiştirmiş olarak anlatılır. Doğru olup olmadığı tartışmaya açık olsa da birbirine yıllardır düşman olan iki ülke benzer bir durumun içinde buldu kendilerini.
Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı’nın açıklamasına göre Kuzey Kore’den Güney’e salı gecesinden itibaren çöp poşeti bağlanmış dev balonlar inmeye başladı. Ordu çarşamba sabahı itibariyle balonların sayısının 150’yi aştığını söylüyor. Yetkililerin yayınladığı fotoğraflarda iki dev balonun taşıdığı poşetler görülüyor. Yırtılan poşetlerden yollara plastik, kağıt ve toprak gibi şeyler dökülüyor.
North Korea reportedly sends balloons of trash and poop to South Koreahttps://t.co/kVxoddWFDg pic.twitter.com/o9eDRsebg0
— TIME (@TIME) May 29, 2024
Yetkililer balonların şimdiye kadar sadece “pislik ve çöp”ten oluştuğunu belirtti. Genelkurmay Başkanlığı konuyla ilgili olarak Birleşmiş Milletler Komutanlığı ile işbirliği içinde olduklarını belirtti. “Kuzey Kore’nin eylemleri uluslararası hukuku açıkça ihlal etmekte ve vatandaşlarımızın güvenliğini ciddi şekilde tehlikeye atmaktadır” diye yapılan açıklamada “Kuzey Kore balonlarının yaratacağı sorunların tüm sorumluluğu Kuzey Kore’ye aittir. Kuzey Kore’yi insanlık dışı ve seviyesi düşük eylemlerini derhal durdurması için sertçe uyarıyoruz” dendi.
Özellikle kuzeydeki Gyeonggi ve Gangwon’daki yerel yönetimler “tanımlanamayan cisimler” konusunda bölge sakinlerini uyararak dışarı çıktıklarında dikkatli olmaları yönünde uyardı. Yetkililer poşetlerin yerleşim alanlarına, havaalanlarına ve otoyollara zarar verme riski taşıdığını söyledi.
Kuzey Kore’nin devlet medyası KCNA ise hükümetin bu yaptığının Güney Koreli aktivistlere misilleme olduğunu belirtiyor. Ajansa göre Güney Koreli aktivistler de Kuzey’e propaganda broşürleri, gıda, ilaç, radyo ve Güney Kore haberleriyle dizilerin bulunduğu USB bellekleri şişelerin içine koyarak denizden Kuzey’e gönderiyor.
Kuzey Kore Milli Savunma Bakanı Yardımcısı Kim Kang İl Güney Kore’nin de sınır noktalarına “çeşit çeşit kirli şeyler” bırakarak, “psikolojik savaş” uyguladığını söyledi ve mevcut durumun “kısasa kısas” olduğunu belirtti. Kim “Çip ve pislik yığınları yakında sınır bölgelerine ve daha iç kesimlere ulaşacak. Bunları temizlemek için ne kadar çaba harcanması gerektiğini kendileri de deneyimleyecek. Ulusal egemenliğimiz, güvenliğimiz ve çıkarlarımız ihlal edildiğinde harekete geçeceğiz tabii” dedi.
Bir zamanlar Güney Kore ordusu Kuzey’e psikolojik savaşın bir parçası olarak hoparlörle propaganda yayınları yapıyordu. Ancak iki ülke arasında 2018’de yapılan zirvenin ardından bu ekipmanlar geri çekildi. Bildiri gönderilmesi de 2020’de çıkarılan bir yasayla yasaklandı. Güney Kore parlamentosu yasayı kabul etse de aktivistler Kuzey’e “dünyanın kapılarını açmaya” devam edeceklerinin sözünü verdi.
Özgür Kuzey Kore İçin Savaşanlar örgütü bu ayın başlarında yaptığı açıklamada Kuzey Kore’ye Kim Jong Un’un kınandığı 300 bin broşür ve K-Pop gibi popüler kültüre dair videoları içeren iki bin USB bellekle 20 balon gönderildiğini belirtmişti. Örgütün açıklanmasında “Kuzey Kore halkını ayaklanmaya ve Kim Jong Un’a karşı koymaya teşvik etmek için bu broşürleri gönderiyoruz” denmişti.
Kuzey Kore yıllardır dünyanın geri kalanına neredeyse tamamen kapalı. Dışarıyla bilgi alışverişi de sıkı bir kontrol altında. Yurt dışına kaçmayı başaran Kuzey Koreliler birkaç istisna hariç yabancı ülkelere ait kitap ve filmlerin yasak olduğunu, kaçak mallarla yakalananların ağır cezalara çarptırıldığını söylüyor. Güney Kore merkezli bir araştırma grubu, bu yılın başlarında Kore dizisi izlediği ve dağıttıkları için ağır iş cezasına çarptırılan Kuzey Koreli gençler olduğunu iddia ettiği kişilerin görüntülerini yayınlamıştı.
Ama Çin ve Rusya ile ilişkiler büyüdükçe bu kısıtlamalarda biraz yumuşamaya gidildi. Covid-19 döneminde Kuzey Kore bir kez daha kendi içine kapansa da önümüzdeki aylarda turizm için Rusya’ya kapılarını açmayı planlıyor.
📌Haberi yazarken aklımıza Kim Ki Duk’un 2016 yapımı “The Net” filmi geldi. Teknesi yolunu şaşırınca hiç hesapta yokken kendini Güney Kore’de bulan Kuzey Koreli bir balıkçının ülkesine dönmeye çalışmasını anlatıyor.