Belçika’da bekâr sığınmacıya yer yok: Başvurular geçici olarak durduruldu

Belçika'da bekâr erkek mültecilerin başvuruları geçici olarak askıya alındı. Alınan bu karara gerekçe olarak barınma merkezlerinde yeterli yer olmaması gösterildi. Sığınma ve Göçten Sorumlu Bakan, başvurularda önceliği çocuklu ailelere verdiklerini belirtiyor.

Dünya 31 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
Belçika'ya sığınma talebinde bulunanların yüzde 42'si bekâr erkeklerden oluşuyor.

Bu yıl 19 bin sığınma başvurusu alan Belçika’da tartışma yaratan bir karar alındı. Barınma merkezlerinde yeterli yer olmadığı gerekçesiyle bekâr erkek mültecilerin yaptıkları başvurular geçici olarak askıya alındı.

BBC Türkçe’den Yusuf Özkan’ın haberine göre ülkede sığınma talebinde bulunanların yüzde 42’si bekâr erkeklerden oluşuyor. Başvurusu bekleyen bekâr erkek sayısıysa 2 bin.

Bu talimatı Belçika Sığınma ve Göçten Sorumlu Devlet Bakanı Nicole de Moor verirken, kararın çocuklu ailelere öncelik tanımak için alındığını vurguluyor. Kamu yayıncısı VRT’ye konuşan bakan, ”Zamanın gerisinde kalmak istemiyorum. Bu nedenle şimdiden mevcut tüm yerleri çocuklu aileler için ayırma kararı aldım. Çocukların sokaklara düşmesini kesinlikle önlemek istiyorum” ifadesini kullandı.

Belçika’nın halihazırda çok sayıda sığınmacıyı barındırdığını savunan de Moor, ”Bu yıl Belçika’ya 19 bin sığınmacı geldi, benzer nüfusa sahip Portekiz’e ise 1500 sığınmacı” diye konuşuyor.

Hükümet 2 yılda 8 bin kez mahkûm edildi

Ülkede özellikle başkent Brüksel’de, aralarında sığınmacıların da bulunduğu çok sayıda kişi sokaklarda uyurken kentteki sivil toplum örgütleri ve mahalle komiteleri, yerel hükümete başvurarak, bu sorunun ivedilikle çözülmesini istiyor. Yerel Brüksel hükümetine göreyse federal hükümet, bu kararla tüm sığınmacıları kabul etme yönündeki yasal yükümlülüğünü yerine getirmiyor ve binlerce kişiyi sokaklara salıyor.

Kararın tartışılması için yarın Brüksel yönetimi kent sakinlerinin temsilcileriyle görüşecek.

Belçika hükümeti, son 2 yılda sığınmacılara kalacak yer sağlayamadığı için yaklaşık 8 bin kez mahkum edilmişti.

De Moor’un başında bulunduğu bakanlık, mahkeme tarafından verilen para cezalarını ödemeyi reddederken, şubat ayında icra memurları, Sığınma ve Göçten Sorumlu Bakan de Moor’un makam odasındaki buzdolabı, kahve makinesi ve sandalyeleri haczetmişti.

Savcılık 'hakaret' dedi: Belçika Adalet Bakanı'nın misafirleri koruma polisinin minibüsüne tuvaletini yaptıSavcılık ‘hakaret’ dedi: Belçika Adalet Bakanı’nın misafirleri koruma polisinin minibüsüne tuvaletini yaptı

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.