Beyaz Saray’da Biden-Zelenski görüşmesi: Ukrayna lideri sekiz milyar doları kaptı

Biden, Beyaz Saray'da Ukrayna lideri Zelenski ile bir araya gelerek Kiev’e verdikleri desteğin süreceğini ve Rusya’nın bu savaşta galip gelemeyeceğini vurguladı. Zelenski ise ABD'nin verdiği 7.9 milyar dolarlık yeni askeri yardım için teşekkür etti.

Dünya 27 Eylül 2024
ABD Başkanı Joe Biden (solda) ve Ukrayna lideri Volodimir Zelenski. / Fotoğraf: AA

ABD Başkanı Joe Biden ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski bir kez daha Beyaz Saray’da buluştular. Oval Ofis’te gerçekleşen bu görüşme ABD’nin Kiev’e olan desteğine dair güçlü mesajlar içeriyordu. İki lider basının karşısına çıkarak dünyaya net bir mesaj vermek için yan yana durdular.

Biden Ukrayna’ya olan desteklerini yinelerken, savaşın başından beri süregelen bu dayanışmanın ne kadar kritik olduğunu vurguladı. Zelenski ise ülkesi için en karanlık günlerde bile ABD’nin desteğini hissettiğini ve bu desteğin direnişlerinin bel kemiği olduğunu belirtti.

‘Rusya galip gelemeyecek’

Biden kararlı bir ifadeyle konuştu. ABD lideri “Rusya bu savaşta galip gelemeyecek, Ukrayna galip gelecek. Bugün de yarın da Ukrayna’nın yanında duracağız” dedi. Başkan, Ukrayna’nın özgürlüğü için verdikleri desteğin kesintisiz süreceğini belirterek savaşın seyrini değiştirebilecek yeni savunma paketinden bahsetti.

ABD Başkanı kısa bir süre önce açıkladığı 7.9 milyar dolarlık yeni savunma yardım paketini överek ABD’nin Kiev’e olan desteğinin sadece bugüne değil, yarına da yayıldığını vurguladı. Başkanlığının son döneminde bile bu mücadeleden vazgeçmeyeceklerini açıkça ifade etti.

Zelenski’nin minnettarlığı

Ukrayna lideri Zelenski ise sözlerine başlamadan önce derin bir nefes aldı ve ardından Biden’a dönerek şükranlarını sundu. 7.9 milyar dolarlık yeni askeri desteğin ülkesi için ne kadar önemli olduğunu dile getirdi. Bu desteğin Rusya’ya karşı verdikleri zorlu mücadelede büyük bir fark yaratacağını söyledi.

“ABD ile omuz omuza yürüdüğümüz bu zorlu süreçte, sizin yanımızda olmanız bizim için paha biçilmez” diyerek konuşmasına devam eden Zelenski, Rus savaşın ilk gününden beri ABD’nin Ukrayna’nın yanında durduğunu hatırlattı.

Ukrayna’nın yeniden inşa sürecinde ABD ve G7 ülkelerinden gelen desteğin hayati önem taşıdığını belirten Zelenski, gelecekte bu desteklerin daha da artacağına inandığını söyledi. “Bu savaşı kazanmalıyız ve kazanacağız” diye ekledi.

5.5 milyar dolar hızlıca Kiev’e

Biden sadece görüşme sırasında değil, yazılı açıklamalarında da Ukrayna’ya olan desteğini açıkça belirtti. ABD’nin Kiev’e göndereceği 7.9 milyar dolarlık yardım paketinin detayları dikkat çekiyordu. Bu yardımın 5,5 milyar dolarlık kısmı Kongre onayı alınmış bütçeden ayrılarak ivedilikle Ukrayna’ya gönderilecekti. Ayrıca 2.4 milyar dolar değerindeki silahlar da Kiev’e teslim edilmek üzere hazırlanıyordu.

X hesabından yaptığı paylaşımda Biden şöyle dedi:

“Rusya’nın saldırısını başlatmasından bu yana geçen sürede Ukrayna, Rusya’nın ele geçirdiği toprakların yarısından fazlasını geri aldı ve bağımsızlığını korudu. Ve özgürlüklerini savunmaya devam ediyorlar. Bugün Ukrayna’nın bu savaşı kazanmasına yardımcı olmak için yardımlarda artış olacağını duyuruyorum.

Ayrıca Ukrayna’nın uzun menzilli saldırı yeteneklerini artıracak, hava savunmasını güçlendirecek ve Rusya’nın yaptırımlardan kaçınmasına ve kara para aklamasına karşı koyacak adımları da duyurduk.”

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.