Rocky Dağları’nda çürüyen bir ailenin hikayesi: Toplumdan izole yaşama isteği canlarına mal oldu
Çinli sosyal medya devi TikTok'a yönelik yaptırım ve yasak haberleri sürüyor. Washington, bu sefer de platformun sahibi ByteDance'den TikTok'taki hisselerini elden çıkarmasını istedi.
ABD, TikTok'un sahibi olan teknoloji şirketi ByteDance'den hisselerini satmasını istedi. Şirket ABD'nin talebini yerine getirmezse, video paylaşım uygulaması ülkede tamamen yasaklanacak.
Video paylaşma uygulaması Çin’e karşı Avrupa ve ABD’nin başlattığı veri güvenliği savaşı devam ediyor. TikTok’un sahibi olan ByteDance adlı teknoloji şirketinin uygulamayı kullanan kişilerin verilerini Çin istihbaratıyla paylaştığı iddiası Batı’yı ayağa kaldırdı. Başta ABD olmak üzere Avrupa Komisyonu, Danimarka ve Kanada gibi ülke ve birlikler kamuda çalışan personellerin TikTok kullanımını yasakladı.
28 Şubat’a kadar federal kurumlara ait tüm telefonlarda uygulamanın kaldırılmasını talep eden Washington, bu sefer de ByteDance’den TikTok’taki hisselerini elden çıkarmasını istedi. ByteDance bu talebi yerine getirmezse sözkonusu video uygulaması olası bir yasakla karşı karşıya kalacak.
TikTok sözcüsü ise bu kararın ulusal güvenliği korumak için bir çözüm olamayacağını belirterek, “Ulusal güvenlikle ilgili endişeleri değerlendirmenin en iyi yolu, zaten uygulamakta olduğumuz üçüncü taraf tarafından izlenme, incelenme ve doğrulanma ile Amerikalı kullanıcı verilerinin ve sistemlerinin şeffaf, ABD merkezli bir şekilde korunmasıdır” dedi.
ABD ilk kez TikTok ile uğraşıyor sayılmaz. 2020’de dönemin başkanı Donald Trump, kısa video uygulamasını yasaklamaya çalışmış, bunu başaramayınca da TikTok’un ByteDance’ten ayrılmasını istemişti. O dönemde ABD mahkemeleri Trump’ın bu girişimlerini engellemişti.
ABD, TikTok’a neden bu kadar karşı?
TikTok ile ilgili birtakım endişelere sahip olan ABD, uygulamanın ulusal güvenlik riski taşıdığını iddia ediyor. ABD’nin endişelerini tetikleyen şey ise Çin yasalarına göre talep edildiği takdirde tüm firmaların Beijing’e bilgi vermek zorunda olması. TikTok, ABD’li yetkililere veri güvenliğine dair güvence vermek için kullanıcı trafiğini Oracle’ın veritabanına taşıdı, Oracle’a uygulamanın bazı kodlarını inceleme imkanı tanıdı. Üstüne üstlük Oracle, TikTok’un teknoloji altyapısının ByteDance’ten ayrı olmasını sağlamakla da görevlendirildi. Ancak atılan bu adımların ABD’nin korkularını yatıştırmaya yetmediği görülüyor.