Sürpriz karar: Ron DeSantis başkanlık yarışından çekildi, Trump’a desteğini açıkladı

Bir zamanlar eski ABD Başkanı Trump'ı tahtından indirebileceği düşünülen Florida Valisi Ron DeSantis başkanlık yarışından çekildiğini ve devam eden mücadelede Trump'ı desteklediğini açıkladı.

Dünya 22 Ocak 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Florida Valisi Ron DeSantis. Fotoğraf: Shutterstock

Amerika’da Cumhuriyetçi Parti’nin başkanlık seçimi için aday adaylarından Florida Valisi Ron DeSantis, New Hampshire ön seçimlerine sadece iki gün kala seçim kampanyasını durdurduğunu açıkladı. DeSantis yarışta eski ABD Başkanı ve Cumhuriyetçi diğer adayların açık ara önündeki Donald Trump’ı desteklediğini duyurdu.

Bir ara Cumhuriyetçiler içinde Trump’ı tahtından indirme şansı en yüksek aday olarak görülen DeSantis’in yarıştan çekilmesi büyük şaşkınlık yarattı. Ne var ki geçen hafta pazartesi günü Iowa’daki seçimlerde oyların yüzde 50’sini alan Trump’a karşı oyların yalnızca yüzde 20’sini alan DeSantis şu soruyla karşı karşıya kaldı: Neden yarışa devam edeyim ki? Florida valisi dün bu soruya cevap vererek yarıştan çekildi.

Sosyal medya platformu X’te yayınladığı videosunda DeSantis “Olumlu sonuç almak için daha fazla miting düzenlemek, röportaj vermek gibi yapabileceğim bir şey olsaydı yapardım. Ancak yolumuz zafere gitmiyorsa destekçilerimden zamanlarını ve kaynaklarını bu iş için harcamalarını isteyemem. Bu sebeple kampanyamı durduruyorum” dedi.

DeSantis sözlerine “Winston Churchill bir keresinde başarının nihai olmadığını, başarısızlığın da ölüm anlamına gelmediğini söylemiştir. Önemli olan yola devam etme cesaretidir. Bu kampanya sona ermiş olsa da görevime Florida’da devam edeceğim. Ülkemize nasıl liderlik edileceğini göstermeye devam edeceğiz. Teşekkür ederim, Tanrı sizi korusun” diye devam etti.

DeSantis kampanyası çerçevesinde Güney Carolina’da faaliyetlerini tamamladıktan sonra evine döndü. Pazar günü New Hampshire’da kampanya etkinliğine katılması bekleniyordu ancak konuyla ilgili bilgisi olanlar artık böyle bir durumun söz konusu olmadığını belirtti.

Trump’ı desteklediğini açıkladı

Devam eden yarışta Trump’ı desteklediğini açıklayan DeSantis “Trump, Joe Biden’dan daha üstün. Bu apaçık ortada. Cumhuriyetçi adayı destekleyeceğime dair söz verdim ve bu sözü yerine getireceğim. Desteğim Trump’a” dedi. Trump için bu destek ne anlam ifade eder bilinmez ama cumartesi akşamı Manchester’da düzenlenen bir mitingde konuşan Trump daha DeSantis yarıştan çekildiğini açıklamadan önce Florida valisi için “Huzur içinde yatsın” demişti.

Trump’ın kampanya danışmanlarından biri DeSantis’in yarıştan çekileceğinin cumartesi gününden beri konuşulduğunu, dolayısıyla böyle bir şey beklediklerini söyledi. Başkanlık yarışı beklediğinden beri Trump, DeSantis’e karşı sert bir tutum sergiledi. Trump 2017’de DeSantis’in valiliğine destek vermişti. Dolayısıyla DeSantis’in kendisine karşı aday olmasını “sadakatsizlik” olarak gördüğünü açık bir şekilde gösterdi.

Seçim kampanyasında parasal sıkıntılar baş göstermiş

DeSantis başkanlığa aday olduğunu geçen mayıs açıklamıştı. Ne var ki DeSantis son günlerde bağışçılarıyla görüşme halindeydi ve adaylığını sürdürmek için kendisine verilen mali desteğin yetersiz olduğu hafta sonu netleşti. DeSantis’in önde gelen bağışçılarından biri CNN International’a “DeSantis’in yarışa devam etmesi için parası yetmiyor” dedi.

DeSantis’e aday olduğunu açıklamasından bu yana destek yarı yarıya düştü. Bunda toplu işten çıkarmalar ve bir videosunda Nazi sembolünün görülmesi gibi durumların da etkisi oldu. Öyle ki yarışta üçüncü bir aday, eski Güney Carolina Valisi Nikki Haley öne çıkar oldu. DeSantis ılımlı tutumuyla aşırı muhafazakârlar tarafından pek sevilmeyen Haley’yi ağırlıklı olarak evanjeliklerin yaşadığı Iowa’da zar zor geçerek ikinci sırada yer aldı. Ancak bu süreçte seçim kaynaklarını Iowa’ya yatırması New Hampshire ve Güney Carolina’daki çabalarını boşa çıkardı.

DeSantis’in çekilmesine ilk tepki Haley’den geldi. Florida valisinin “harika bir yarış yürüttüğünü” söyleyen Haley kendisi açısından DeSantis’in yarıştan çekilmesinin çok bir şey ifade etmeyeceğini belirtti. “Ron’a şunu söylemek isterim, harika bir yarış çıkardı. İyi bir vali oldu, kendisine başarılar diliyoruz” diyen Haley “Şimdi geriye bir erkek ve bir kadın kaldı. Yarışta 14 kişi vardı, çoğu erkekti. Neredeyse hepsi yarış dışı kaldı” dedi.

CNN International’ın dün yayınladığı bir anket sonucuna göre Trump New Hampshire’daki Cumhuriyetçi seçmenlerin yüzde 50’sinin desteğini alırken en yakın rakibi Haley’nin oyları yüzde 39’da kaldı. DeSantis ise ankette oyların yalnızca yüzde 6’sını aldı ki bu da Cumhuriyetçilerin kurallarına göre delege kazanması için gereken yüzde 10 barajının altında kaldığını gösteriyor.

Trump küllerinden doğuyor: Iowa'yı alan ABD'yi alacak mı?Trump küllerinden doğuyor: Iowa’yı alan ABD’yi alacak mı?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.