Biden: Masumlar ölüyor ama Filistin’in açıkladığı sayılara güvenmiyorum

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Filistinli örgütler arasında 20 gündür süren savaşla ilgili konuştu. Biden, "Masumların öldüğüne eminim" derken Filistin tarafından açıklanan sayılara güvenmediğini de söyledi.

Dünya 26 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
ABD Başkanı Joe Biden

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarında sivillerin hayatını kaybettiğinden emin olduğunu söyledi ancak şerh düştü: “Filistinlilerin bu konuda açıkladığı rakamlara güvenmiyorum.”

Biden bugün Beyaz Saray’da Avustralya Başbakanı Anthony Albanese ile bir araya geldi. İki liderin yaptığı basın toplantısında konuşan Biden, 20 gündür süren İsrail ve Filistinli örgütler arasındaki savaşa da değindi. Biden açıklamasında, gazetecilerin İsrail’in kuşatması altındaki Gazze’deki sivil kayıplarla ilgili sorularını cevapladı.

‘Masumların öldüğüne eminim’

“Filistinlilerin kaç kişinin öldürüldüğü konusunda doğruyu söylediğine dair hiçbir fikrim yok” ifadelerini kullanan Biden, masumların öldürüldüğünden “emin” olduğunu da sözlerine ekledi.

İsrail’in saldırılarındaki Gazze’deki sivil kayıplarla ilgili “Bu, savaş açmanın bedeli” ifadesini kullanan Biden, İsrail’i propagandalara karşı dikkatli olmaya çağırdı.

ABD Başkanı, “Filistinlilerin kullandığı bu rakama güvenmiyorum” ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı Biden ayrıca Hamas’ın “sivillerin arkasına saklandığını”, bunun da İsrail’e “ek bir yük getirdiğini” de sözlerine ekledi.

Batı Şeria eleştirisi

Biden, İsrail’in 1967 yılında işgal ettiği Filistin topraklardaki yasadışı Yahudi yerleşimcilere dikkat çekici bir eleştiri de dile getirdi. ABD Başkanı Gazze’deki Hamas saldırısına ilişkin son açıklamasında İsrail’in vatandaşlarını savunmaya ihtiyaç duyduğunu ama bunu yaparken Gazze’deki masum sivilleri de koruması gerektiğini söyledi.

Konuyu işgal altındaki Batı Şeria’daki yerleşimcilere getiren Biden, iki devletli çözüm çağrısını yineledi. Biden, “Batı Şeria’da Filistinlilere saldıran aşırılıkçı yerleşimcilerden kaygı duymaya devam ediyorum. Yangına körükle gidiyorlar. Bunun durması lazım. Bunun şu an durması lazım” dedi.

Biden, “Ancak bu, savaş yasalarına uygun hareket etme ihtiyacını azaltmaz. Masum sivilleri korumak ne kadar zor olsa da İsrail’in de elinden gelen her şeyi yapması gerekiyor” diye konuştu.

Gazze Sağlık Bakanlığı’nın son açıkladığı veriler

Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail’in Gazze’ye saldırılarında 2 bin 704’ü çocuk, 1584’ü kadın ve 364’ü yaşlı olmak üzere 6 bin 546 kişinin öldüğünü, 17 bin 439 kişinin yaralandığını duyurmuştu.

İsrail’in devam eden saldırıları ve hastanelerdeki yakıt sıkıntısı nedeniyle bunun artmasından endişe ediliyor. Savaş nedeniyle öldürülen sivillerin yanı sıra Gazze’de salgın alarmı da gündemde. Temiz suyun olmaması sebebiyle çoğunluğu çocuk olmak üzere birçok kişide; su çiçeği, uyuz, ishal ve çeşitli cilt hastalıkları da görülmeye başlandı.

Biden’ın “güvenmiyorum” dediği Gazze’deki Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, “Gazze Şeridi’nde bir günde sağlık ocaklarında çoğu çocuk olmak üzere 3 bin 150 salgın hastalık vakası tespit edildi” ifadeleri kullanılmıştı.

Burası Gazze: Dirisinden geçtik, bari ölümüzü bilelimBurası Gazze: Dirisinden geçtik, bari ölümüzü bilelim

Biden'ın elini kolunu bağlayan düğüm 'şimdilik' çözüldü: Temsilciler Meclisi'nde tokmak Johnson'ınBiden’ın elini kolunu bağlayan düğüm ‘şimdilik’ çözüldü: Temsilciler Meclisi’nde tokmak Johnson’ın

Netanyahu ulusa seslendi: Hesap vereceğiz ama savaştan sonraNetanyahu ulusa seslendi: Hesap vereceğiz ama savaştan sonra

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.