Avrupa silahlanıyor: İthalat beş yılda iki katına çıktı
Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş devam ederken Biden'dan gelen uzun menzilli silahların kullanımına izin iması tartışma yarattı.
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden Washington yapımı uzun menzilli silahların Rusya’nın içlerinde kullanılmasına ilişkin sınırlamaları kaldıracağını ima etti. Bu gerçekleşirse savaş alanı daha da kızışacak. Henüz bir açıklama yapmamış olsa da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in buna tavrının ne olacağı kestirilebilir. Nitekim daha önce yaptığı bir açıklamada böyle bir adımın “çok ciddi” sonuçları olacağı uyarısında bulunmuştu.
Rusya parlamentosunun alt meclisi Devlet Duması başkanı Vyaçeslav Volodin ilk cevabı verenlerden biri oldu. Bu tür bir hareketin ABD ve müttefiklerini savaşın bir tarafı haline getireceğini ve Rusya’yı bölgeye daha güçlü silahlar konuşlandırmaya teşvik edeceğini söyledi. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov da RT’ye verdiği röportajda Washington’un uzun menzilli silah hamlesinin çatışmanın tırmanmasına neden olacağını ifade etti.
ABD Başkanının bu imasının zamanlaması da manidar. Çünkü, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken İngiliz mevkidaşı David Lammy ile Kiev’de. Haliyle bu mesaj uzun zamandır silahların kullanımına ilişkin kısıtlamaların kaldırılmasını isteyen Ukrayna için büyük bir umut anlamına geliyor. Aslında Biden tarafından dile getirilen bu ima bir başka büyük gelişmeyi takip ediyor olması açısından da önemli. Dün ABD Dışişleri Bakanı Blinken Londra ziyaretinde yaptığı basın açıklamasında Rusya’nın İran’dan balistik füze sevkiyatını teslim aldığını ve bu füzeleri haftalar içerisinde Ukrayna’da kullanacağını söyledi.
Kiev ziyaretinin temel amaçlarını sıralayan Blinken amaçlarının “onları desteklemek için nelere ihtiyaç duyduklarını, direkt olarak Ukrayna yönetiminden duymak” olduğunu ifade emişti. Lammy ile birlikte Kiev’e gidecek olan ABD Dışişleri Bakanı Londra’daki seyahatinde İran konusunu dile getirmişti. İngiltere ziyareti sırasında Blinken İran’ı Rusya’ya kısa menzilli balistik füzeler tedarik etmekle suçladı ve bunların haftalar içinde Ukraynalılara karşı kullanılabileceğini söyledi. Lammy İran’ın hamlesini “önemli ve tehlikeli bir tırmanma” olarak nitelendirmişti.
İran Rusya’ya bu tür kendinden güdümlü silahlar tedarik ettiğini defalarca reddetti.
İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi ülkesinin Rusya’ya balistik füze göndermediğini, ABD ve Avrupa ülkelerinin bu konuda “hatalı istihbarat ve mantıkla hareket ettiğini” söyledi. ABD ve E3 olarak adlandırılan İngiltere, Fransa ve Almanya’yı bu konuda “hatalı istihbarat ve mantıkla hareket ettiğini” savunan Erakçi “İran, Rusya’ya balistik füzeler teslim etmedi. Nokta” ifadelerini kullandı. Erakçi ABD ve Avrupa ülkelerinin ülkesine yönelik yaptırımlarının çözüm değil, sorunun bir parçası olduğunu ifade ederek “Yaptırım bağımlıları, ‘İran nasıl oluyor da gelişmiş silahlar üretebiliyor ve bunları satabiliyor’ sorusunu kendilerine sormalıdır” dedi.
ABD ile İngiltere, Fransa ve Almanya, İran’a Ukrayna savaşında kullanılmak üzere Rusya’ya balistik füze gönderdiği iddiasıyla yeni yaptırım kararları açıklamıştı. ABD Hazine Bakanlığı tarafından dün yapılan açıklamada, Tahran’ın Moskova’ya balistik füzeler göndermeye devam ettiği ve bu silahların Rusya tarafından Ukrayna’da kullanıldığı iddia edilmişti. Bu kapsamda söz konusu silah transferiyle ilgili İran ve Rusya’da bulunan toplam 10 kişi ile 6 kurumun yaptırım listesine eklendiği belirtilmişti.
Fransa, Almanya ve İngiltere de ortak yaptıkları açıklamada, İran’ın Rusya’ya balistik füze ihracatı yaptığının doğrulandığını ve üç ülkenin İran ile ikili hava hizmetleri anlaşmalarını feshetmek için harekete geçeceğini ve İran ulusal hava yolu şirketi Iran Air’ın da yeni yaptırımlar kapsamına alınacağını duyurmuştu.