Biden yönetiminden göçmenlere ‘tolerans’: Çocuklarıyla kavuşacaklar

Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın 'göçte sıfır tolerans' politikası nedeniyle 4.000'e yakın göçmen çocuğu ailelerinden zorla ayrılmıştı. Biden hükümeti, ailelerin avukatları ile bir anlaşma imzaladı. Binlerce ailenin kavuşması bekleniyor.

Dünya 17 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

Dünyanın son zamanlarda en büyük krizlerinden biri olan ‘göçmen sorunu’ Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) de yeniden gündeminde. Bir önceki ABD Başkanı Cumhuriyetçi Donald Trump’ın eleştirileri üzerine çeken ‘göçte sıfır tolerans’ politikasının ardından Biden yönetimindeki Washington yeni bir adım atmaya hazırlanıyor.

ABD’nin göçmen krizinin kritik noktalarından olan Meksika sınırı Trump döneminde birçok trajediye ev sahipliği yapmıştı. 4 bine yakın reşit olmayan göçmen çocuk, ailelerinden zorla ayrılmıştı. Meksika sınırında yakalanan göçmenler hapis veya sınır dışı cezalarına çarptırılırken, çocukları da Sağlık ve İnsani Hizmetler Bakanlığı’nın kamplarına gönderiliyordu. Trump yönetimi bu politikayı Meksika’dan ABD’ye yasa dışı geçişler için ‘caydırıcı’ olarak görüyordu.

Adalet bakanı Merrick Garland konuya ilişkin “Güney sınırımızda aileleri ayırmak utanç verici” dedi.

Anlaşmaya varıldı

Çocuklarından ayrılmış göçmen ailelerini temsil eden avukatlar, federal hükümet ile bir anlaşmaya vardı. Buna göre, tutuklanan aileler sığınmacı statüsü alabilmek için üç sene boyunca Amerika’da yaşayıp çalışma hakkı kazanacak. Buna ek olarak mağdur ailelere konut ve sağlık yardımları da sağlanacak. Anlaşma ayrıca önümüzdeki sekiz yıl boyunca sınırda yakalanan göçmen ailelerinin çocuklarından ayrılmasını yasaklıyor.

Ancak mutabakat metninin bir hakim tarafından onaylanması gerekiyor. Duruşmanın önümüzdeki iki ay içinde gerçekleşmesi bekleniyor.

Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği için ‘Tarihi’ bir anlaşma

Seçilmesinden kısa bir süre sonra, Biden hükümeti ayrılan aileleri bulmak ve buluşturmak için bir birim kurmuştu. Hükümetin verilerine göre birim, 2021’den bu yana 750 aileyi kavuşturdu.

Ancak yeni anlaşma, daha kalıcı bir çözüm öneriyor.

Metnin şartlarını federal hükümet ile müzakere eden Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği (ACLU), sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda, ‘tarihi’ anlaşmanın Trump’ın göçte sıfır tolerans politikasına son vereceğini ve binlerce aileyi kavuşturacağını açıkladı.

ACLU göçmen hakları avukatı Daniel Galindo’ya göre, ‘Ayrılan göçmen ailelerine verilen zarar geri alınamaz, ancak bu anlaşma yeni bir sayfa açmak adına önemli bir adım‘.

‘Sıfır tolerans politikası’ nedir ?

2018’de yürürlüğe giren ‘göçte sıfır tolerans’ politikasının amacı, Meksika sınırında yasa dışı göçü azaltmayı hedefliyordu. Yasa, sınırı geçerken ilk kez yakalanan göçmenlere derhal soruşturma açılmasını ve hapis cezası ile cezalandırılmalarını sağlıyordu (daha önceki yasaya göre suçu ilk kez işleyenler yalnızca sınır dışı ediliyor, ancak üçüncü kez yakalanan göçmenler hapis cezası alabiliyordu). Buna ek olarak da sınır polisi, çocukları ailelerinden ayırıyordu.

Uygulama, Birleşmiş Milletler, Demokrat parti üyeleri, hatta Donald Trump’ın eşi Melania Trump tarafından da sıkça eleştirilmişti. Eleştiriler üstüne Donald Trump, Haziran 2018’de çocukları ayırma maddesinin geri çekileceğini açıklamıştı. Federal bir hakim, ayrılan ailelerin bir araya getirilmesi için bir karar alsa da o dönemki hükümet, ailelere yönelik sözkonusu politikasını sürdürmeye devam etmişti.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.