Biden’ın oğlu Hunter’a dokuz suçlama: 17 yıl hapis cezası alabilir

ABD Başkanı Joe Biden'ın oğlu Hunter Biden'a federal savcı tarafından aralarında "vergi beyan etmeme, evrakta sahtecilik ve vergi kaçırma"nın bulunduğu dokuz suçlama yöneltildi. Hunter Biden suçlu bulunursa 17 yıl hapis yatabilir.

Dünya 8 Aralık 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden 2024 seçimlerine hazırlanırken oğlu Hunter federal savcının yönelttiği  ve aralarında “vergi beyan etmeme, evrakta sahtecilik ve vergi kaçırma” gibi suçların bulunduğu dokuz suçlamayla karşı karşıya. Özel Savcı David Weiss’in Hunter Biden hakkında hazırladığı 56 sayfalık iddianamede “vergi kaçırmak, evrakta sahtecilik ve vergi beyan etmemek” gibi üç ağır suç ve altı kabahatin yer aldığı dokuz suçlama yöneltildi. Hunter Biden’ı “2016-2019 yıllarında ödemesi gereken 1,4 milyon dolarlık vergiyi ödememek” ile itham eden Savcı Weiss onun “vergilerini ödemek yerine savurgan yaşam tarzı için milyonlarca dolar harcadığını” söyledi.

Beyaz Saray da Başkan Biden’ın oğluna yöneltilen yeni suçlamalar hakkında yorum yapmaktan kaçındı. Hunter Biden suçlu bulunması halinde 17 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalacak.

İddianameye göre Hunter Biden sadece 2018 yılında, diğer harcamaların yanı sıra, yaklaşık 772 bin dolar nakit para çekme, yaklaşık 383 bin dolar kadınlara ödeme, yaklaşık 151 bin dolar giyim ve aksesuar dahil olmak üzere 1,8 milyon dolardan fazla harcama yaptı. Hunter Biden daha önce savcılarla yaptığı bir anlaşma çerçevesinde, 2017 ve 2018 yıllarında ödemediği iddia edilen 4 milyon dolarlık kişisel gelir vergisini kapsayan suçlamaları kabul etme yolunda ilerliyordu.

Hunter Biden’a yöneltilen suçlar nedeniyle azil süreciyle karşı karşıya kalan Joe Biden ise bir sonraki seçimler için halk nezdinde notunu iyileştirmeye çalışıyor. Bazı Cumhuriyetçilerin iddia ettiği gibi Joe Biden’ın rüşvet aldığını ya da nüfuzunu kullanarak iş yaptığını kanıtlayan herhangi bir done henüz ortaya çıkmasa da Temsilciler Meclisi, önümüzdeki hafta soruşturmaya izin verilmesi için oylama yapmaya hazırlanıyor.

Bu yeni gelişme, halihazırda “olağanüstü” olarak tanımlayabileceğim 2024 seçimleri için de kritik. Kritik seçim sürecinde mevcut başkan oğlunun davalarının olası sonuçlarıyla uğraşırken, muhtemel rakibi Donald Trump ise dört ayrı ceza davası ve 91 suçlamayla başa çıkmaya çalışıyor.

3 suçlama yöneltilmişti

Hunter Biden, eylül ayında federal savcı tarafından silah satın alımı sırasında yalan söylemek ve uyuşturucu bağımlısıyken silah bulundurmakla suçlanmıştı.

Weiss’in hazırladığı iddianamede, Biden’a ikisi 2018’de ateşli silah satın alırken (uyuşturucu kullanmadığına dair) yanlış beyanda bulunmak, biri de uyuşturucu bağımlısıyken yasa dışı şekilde ateşli silaha sahip olmak üzere 3 suçlama yöneltilmişti.

Ekim ayının başında Delaware’deki federal mahkemeye çıkarılan Hunter Biden, aleyhindeki suçlamaları reddetmişti.

Trump: Sadece ilk gün diktatör olacağımTrump: Sadece ilk gün diktatör olacağım

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.