Bir çocuğa açlığın ‘yeni normal’ olduğunu nasıl öğretirsiniz?

Gazze'de 150 günü aşkın süredir devam eden savaşın en büyük kaybedeni çocuklar. 30 bini aşkın ölümün yüzde 70'i kadın ve çocuklardan oluşuyor. Son birkaç günde yetersiz beslenmekten ölen çocukların sayısı ise 16.

Dünya 7 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
"Refah'tan dünyadaki özgür insanlara... Ölümlerimizi durdurun" yazılı döviz. Fotoğraf: AA

Gazze’nin kuzeyindeki Kemal Advan Hastanesi. Hani İsrailli askerlerin yemek sırasında bekleyen 100’den fazla Filistinliyi öldürdüğü, yüzlerce kişinin yaralı bir şekilde götürüldüğü yer. CNN International anlatıyor: Enver Abdül Nabi genç bir anne ve yedi yaşındaki kızı Mira’nın ellerini tutuyor. Mira birkaç dakika önce açlıktan ölmüş.

CNN’e konuşuyor Enver Abdül Nabi: Kızım kalsiyum, potasyum ve oksijen eksikliği nedeniyle Allah’ın merhametine kalmıştı. Birdenbire her şey değişti. Artık yumurtalı hiçbir şey yiyemez oldu. Savaştan önce her gün yumurta yerdi. Şimdi hiçbir şey yemiyor. Öldü o.”

Mira tek örnek değil. Dünya Sağlık Örgütü Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus ajansın hafta sonu El Avda ve Kemal Advan hastanelerini ziyaret ettiğini ve bunun ekim ayının başından bu yana yapılan ilk ziyaret olduğunu söyledi. Ziyarette gördükleri Ghebreyesus’un kendi tabiriyle “korkunçtu.” Gıda yetersizliği nedeniyle 10 çocuğun öldüğünü ve ciddi düzeyde yetersiz beslenme görüldüğünü söyleyen Ghebreyesus hastane binalarının da tahrip edildiğini aktardı.

Gazze Sağlık Bakanlığı salı günkü açıklamasında savaşın başından bu yana 364 sağlık çalışanının öldürüldüğünü, 269 sağlık çalışanının tutuklandığını, 155 sağlık tesisinin tahrip edildiğini ve 155 ambulansın hedef alındığını söyledi. Sağlık Bakanlığı pazar günkü açıklamasında Kemal Advan Hastanesi’nde en az 15 çocuğun yetersiz beslenme ve dehidrasyondan dolayı öldüğünü açıkladı. Filistin’in resmi haber ajansı Wafa’nın pazartesi günkü haberine göre 16’ncı çocuk da pazar günü güneydeki Refah kentindeki bir hastanede hayatını kaybetti. Açlıktan ölenlerin toplam sayısı ise 20. Şimdiye kadar açlıktan ölen en küçük bebek sadece bir günlüktü.

Ghebreyesus Gazze’nin kuzeyinde tahminen 300 bin kişinin çok az gıdaya ve temiz suya sahip olduğunu belirtiyor. UNICEF ise kuzeydeki çocukların yüzde 16’sının, güneydeki çocukların yüzde beşinin akut yetersiz beslenmeyle karşı karşıya olduğunu söylüyor.

İsrail yardımların girişini sınırlandırıyor

İsrail’in Gazze Şeridi’ne giren yardımlara getirdiği ciddi kısıtlamalar temel ihtiyaç malzemelerinin içeri girmesine engel olduğu gibi eldekiler de hızla tükeniyor. Doktorlar açlık içindeki lohusa annelerin bebeklerini emzirebilecek kadar süt yapamadığını söylüyor. Anneler kapasitelerinin çok üstünde çalışmak zorunda kalan ve yakıt sıkıntısı çeken sağlık tesislerine gelerek bebek maması için yalvarıyor. Dünya genelinde gıda güvensizliği ve yetersiz beslenmeyi değerlendiren Entegre Gıda Güvencesi Aşama Sınıflandırması’na (IPC) göre İsrail’in işgali Gazze’deki hayati kaynakları büyük ölçüde azalttı.

Aileler çocuklarının dikkatini dağıtmak için kaktüs bitkisinin yapraklarını veriyor. Fotoğraf: AA

İsrail Gazze’ye yardımın erişimini “kısıtlamadığını” iddia ediyor ancak medyaya yansıyan, açlıktan bir deri bir kemik kalmış çocukların görüntüleri durumun hiç de İsrail’in iddia ettiği gibi olmadığını gösteriyor. Şu anda yardımlar Gazze’yi Mısır’a bağlayan Refah Sınır Kapısı’ndan ve İsrail’e bağlayan Kerem Şalom’dan geçiyor. İsrail bu yardım kamyonlarının Gazze’ye girmesine izin vermeden önce sıkı bir kontrolden geçiriyor. Dolayısıyla Gazze’ye savaş öncesi her gün giren yaklaşık 400 kamyonluk yardımın sadece küçük bir kısmı girebiliyor.

Hamileler ve çocuklar tehlike altında

UNICEF’in salı günü yayınladığı Filistin’de İnsani Durum raporuna göre “Gazze Şeridi’nde önümüzdeki ay doğum yapacak binlerce kadının bebeği ölüm riski altında.” Raporda en az 5 bin 500 hamile kadının ağır bombardıman nedeniyle doktor kontrolünden geçemediği ve can korkusuyla sürekli kaçış halinde olduğu belirtiliyor. Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu’na (UNFPA) atıfta bulunulan raporda “6-23 aylık bebeklerin ve hamile, emziren kadınların yüzde 90’ından fazlasının günde iki ya da az öğüne eriştiği ve bu sebeple ciddi gıda yetersizliğiyle karşı karşıya olduğu yazıyor.

Yetersiz beslenme ishal ve zatürre gibi hastalıkların da önünü açıyor. Gazze’nin kuzeyindeki doktorlardan Ahmed Salem CNN’e yaptığı açıklamada yoğun bakım ve yenidoğan ünitelerindeki hastaların yetersiz beslenme ve oksijen yetersizliğinden öldüğünü çünkü yakıt sıkıntısı nedeniyle hastalara oksijen verilmesinin zor olduğunu söylüyor.

“Putin çocuklarımız açlıktan ölüyor” yazılı döviz. Fotoğraf: AA

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Savunma Bakanlığı salı günü BAE ve Mısır’ın bölgeye uçaklarla 42 ton tıbbi malzeme ve gıda gönderdiğini açıkladı. ABD ordusu da Ürdün Kraliyet Hava Kuvvetleri ile birlikte aynı gün Gazze’nin kuzeyine 36 bin 800’den fazla yiyecek paketini paraşütlerle indirdiğini açıkladı. Peki ya bu yardımlar ne kadar etkili?

İnsan hakları grupları bu uygulamanın hem verimsiz hem de Gazzeliler için onur kırıcı bir yol olduğunu söylüyor. Gruplar en etkili yöntemin İsrailli yetkililerin yardım konvoylarının geçişinde sıkı kontrolleri bırakması olacağını belirtiyor.

El Cezire anlatıyor: Vefa küçük bir kız çocuğu. Tel es-Sultan’da bir çadırın önünde oturmuş, bir yandan açlıktan ağlarken öbür yandan kumla oynuyor. Bir deri bir kemik kaldığı için kaç yaşında olduğunu söylemek zor ama 36 yaşındaki annesi Tahrir Baraka’ya göre sadece iki yaşında. Baraka çadırın içinde elinde bir konzerve bezelye ile beş çocuğuna bir şeyler pişirmek için ateş yakmaya çalışıyor. El Cezire’ye anlatıyor: “Çocuklarım için çok endişeliyim. Ben yemek yemişim yememişim umrumda bile değil. Ama onlar için endişeliyim. Bu şekilde aç bırakılmayı hak edecek hiçbir şey yapmadılar.”

Çocuklar açlığı, savaşı protesto etti

Gazze Şeridi’nin güneyindeki Refah kentindeki Filistinli çocuklar, gıda kıtlığını protesto etti. Ramazan ayına günler kala saldırıların durdurulmasını talep eden çocuklar “Putin, çocuklarımız açlık yüzünden ölüyor,” ” Yeter artık, yardım edin” yazılı dövizler taşıdı. Filistinli çocuklar yetersiz beslenme nedeniyle hayatını kaybeden 10 yaşındaki akranları Yezen Al-Kfarna için temsili cenaze töreni düzenledi.

Fotoğraf: AA

İki yaşındaki bir çocuğa hiçbir suçunun olmadığı bir savaş yüzünden aç kalmak zorunda kaldığını nasıl anlatabilirsiniz?

Ramazan'a günler kala... Kahire'deki ateşkes görüşmelerinden sonuç çıkmadıRamazan’a günler kala… Kahire’deki ateşkes görüşmelerinden sonuç çıkmadı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.