Üniversiteler yangın yeri: UCLA’da İsrail yanlıları öğrencilere saldırdı, Columbia’da yüzlerce gözaltı var

Filistin'e destek gösterilerinde öne çıkan ABD'nin New York eyaletindeki Columbia Üniversitesi'ne polis baskını düzenlendi. Yüzlerce öğrenci gözaltına alınırken belediye başkanı olaylardan "dış aktörler"i sorumlu tuttu.

Dünya 1 Mayıs 2024
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
  • 10Haber news
NYPD özel birimleri, tarihi Hamilton Hall'de protestolarına devam eden Filistin destekçisi öğrencilere yönelik operasyon düzenledi. Hamilton Hall binasına pencereden girerek içerdeki barikatları yıkan polis, sert şekilde müdahale ettiği onlarca öğrenciyi kampüs dışına çıkardı ve gözaltına aldı. Fotoğraf: AA

Hamas’ın 7 Ekim’deki Aksa Tufanı Operasyonu ardından başlayan İsrail’in Gazze işgali, Refah operasyonu endişesiyle devam ediyor. 34 binden fazla Filistinli’nin öldürüldüğü, 77 binden fazlasının yaralandığı ve 11 binden fazlasının da kayıp olduğu Gazze’de insanlık dramı sürerken Filistin’e destek gösterileri de gündem belirliyor. Dünyaya her zaman parmak sallayarak “demokrasi dersi” veren Batı bu kez kendi dersinden geçemiyor. Dünyayı kasıp kavuran üniversite eylemlerinde polisler öğrencileri, akademisyenleri yaka paça gözaltına alıyor, ancak ne öfkeyi ne de Filistin’e desteği susturabiliyor.

Birçok üniversitede eylemler sürüyor, ancak iki haftalık bir süreç sonunda polis operasyonu yapılan Columbia Üniversitesi ve California Üniversitesi’ndeki eylemcilere saldıran İsrail yanlıları için gözlerimizi Amerika Birleşik Devletleri’ne (ABD) çevireceğiz.

Yüzlerce öğrenci gözaltında

Özellikle İsrail’e desteğini açıklayan Batı ülkelerinin üniversitelerindeki protestolar dikkat çekiyor. Bunların en çok konuşulanı da “özgürlük ülkesi” tanımlamasıyla anılan ABD’nin önde gelen okullarından Columbia Üniversitesi. ABD’nin İsrail’e silah desteğini protesto eden Columbia Üniversitesi öğrencileri okuldaki binaları işgal etmişti. New York Polisi de o binalara girerek öğrencileri gözaltına aldı. Filistin’e destek gösterileri kapsamında öğrenciler tarafından ele geçirilen bir binayı boşaltmak için yüzlerce polis görevlendirildi. Öğrenciler tarafından ele geçirilen binayı boşaltmakla görevlendirilen polisler salıyı çarşambaya bağlayan gece üniversiteye girerek öğrencileri gözaltına aldı. New York emniyetine göre Columbia Üniversitesi ve City College kampüslerinde yaklaşık 300 kişi gözaltına alındı.

Video görüntüleri İsrail’in Gazze’deki savaşına karşı ülke çapında düzenlenen öğrenci protestolarının odak noktası olan Manhattan’daki kampüse çevik kuvvet teçhizatıyla giren polisleri gözler önüne serdi. Polis binanın ikinci katına girmek için köprü mekanizmasına sahip zırhlı bir araç kullandı.

Trump şaşırtmıyor: Polislerin protestocuları Columbia’dan çıkarmasını izlemek çok güzel

ABD’nin eski Başkanı Donald Trump, New York emniyetinin Filistin yanlısı protestocuları Hamilton Hill’den çıkarmasını izlemeyi “güzel bir şey” olarak niteledi. Wisconsin’deki mitingi sırasında konuşan Trump “Polis içeri girdi ve tam iki saat içinde her şey bitti. Bunu izlemek güzeldi. Protestocuların camları kırdıklarını ve içeri girdiklerini gördünüz, bu çok tehlikeli bir şey. Her şeyi hallettiler, inanılmazlardı” dedi.

Trump ayrıca Columbia Üniversitesi’nin itibarının “yerle bir olduğunu” düşündüğünü söyleyerek Mısırlı rektör Minouche Shafik’i “Üniversitenin başındaki kadın çok bekledi, çok zayıftı, çok korktu, çok kötüydü” diye eleştirdi.

Ses bombası kullandılar, biber gazı iddialarını yalanladılar

Üniversiteye girerek öğrencileri gözaltına alan polis kalabalığı dağıtmak için ses bombası kullandığını açıkladı ancak göz yaşartıcısı gaz kullandığı iddiasını reddetti. The Guardian’da yer alan habere göre çok geçmeden polis memurlarının elleri kelepçeli göstericileri kampüs kapılarının dışında bekleyen polis otobüslerine götürdüğü görüldü. New York Polis Departmanı (NYPD) Sözcüsü Carlos Nieves tutuklamaların ardından herhangi bir yaralanma rapor edilmediğini açıkladı.

Polisin kampüs girişine doğru yürürken “Burayı temizliyoruz” diye bağırdığı anlar da sosyal medyaya yansıyan görüntüler arasında. Polisin “temizlik” naraları attığı anlarda kampüs dışında bulunan öğrencilerin de “utanın” diye kolluk kuvvetlerine tepki gösterdiği görüldü.

Öğretmeni de hedef aldılar

Fotoğraf: Tyler Katzenberger/The Daily Cardinal

Wisconsin-Madison Üniversitesi’nin gazetesi The Daily Cardinal’den Tyler Katzenberger’in çektiği fotoğrafta toplum ve çevre sosyolojisi doçenti Samer Alatout polis memurları tarafından yere yatırılmış tutuklanırken görülüyor.Alatout daha sonra WMTV’ye verdiği demeçte kampüsteki Filistin yanlısı protestoları durdurmak için çevik kuvvetin geldiğini söyledi .Son iki gündür düzenlenen ve farklı dini ve etnik kökenlerden öğrencilerin bir araya geldiği protestoların “güzel ve barışçıl” olduğunu söyledi. Alatout protestolara öğretmenlerin de destek verdiğini söyledi.

Yetkililere göre Wisconsin-Madison Üniversitesi’nde toplam 34 kişi tutuklandı, sonrasında serbest bırakıldılar. Alatout kendisini hedef alan saldırı hakkında, “Bunun ırkçı saikle yapıldığını düşünüyorum. Buradaki öğrenci grubuna danışmanlık yapan, personel ve fakülte ile ilgilenen tek Filistin asıllı Amerikalı profesör benim. Yönetimdeki herkes beni tanır” dedi. Alatout polis memurlarının barikatlarıyla kendisine birkaç kez vurduğunu söyledi.

‘Bu artık özgürlük meselesi’

The Guardian’da demecine yer verilen sadece ismini vermek şartıyla konuşan Sophie isimli bir öğrenci polisin gözaltılar öncesinde öğrencileri bina içinde ablukaya aldığını ifade etti. Sophie “Bu yaşananlar asla unutulmayacak. Bu artık İsrail ve Filistin sorunu değil, Bu insan hakları, ifade özgürlüğü ve Columbia Üniversitesi meselesi” dedi.  Öğrencilerin kampüs içinde kolluk kuvvetlerince kıskaca alınıp sonra da gözaltı araçlarına bindirildiği operasyon birkaç sürdü.

Bir öğrenci de ismini vermeden şunları söyledi: “Bunu savunmaktan gurur duyuyoruz. Tek söylediğimiz, üniversite harç ücretlerinin savaşları finanse etmek için kullanılmasından memnun olmadığımız ve bu konuda şiddet olmadan ne yapabileceğimizi görmek istediğimiz.”

Belediye başkanından ‘dış faktörler’ savunması

Salı akşamı düzenlenen basın brifinginde New York Belediye Başkanı Eric Adams ve şehir polis yetkilileri Hamilton Hall’un işgalinin Columbia ile herhangi bir bağlantısı olmayan ve kolluk kuvvetleri tarafından bilinen “dış faktörler” tarafından başlatıldığını söyledi. Adams öğrencilerin aralarındaki “dış aktörlerin” tam olarak farkında olmadıklarını iddia etti.

Belediye Başkanı şunları söyledi: “Barışçıl olması gereken bir protestonun hiçbir amaca hizmet etmeyen şiddet dolu bir gösteriye dönüşmesine izin veremeyiz ve vermeyeceğiz. Bu durumun daha da ciddileşmesini bekleyemeyiz. Bu durum artık sona ermelidir.”

Ne Adams ne de üniversite “dış aktör” iddiasını destekleyecek somut bir kanıt sundu.

Salı gecesi Columbia’nın öğrenci radyo istasyonu gazetecilik okulu dekanı Jelani Cobb’un kendisi ve binadaki diğer kişilerin dışarı çıkması halinde tutuklanmakla tehdit edildiğini duyurdu. Binanın dışındaki protestocular “Özgür, özgür, özgür Filistin!” sloganları attı.

Diğerleri ise “Öğrencileri bırakın” diye bağırdı.

Temsilciler Meclisi antisemitizm tanımını genişletiyor

Öğrenciler kampüslerinde mücadelelerini sürdürürken Temsilciler Meclisi antisemitizm tanımını daha da genişletecek bir yasa tasarısını meclisten geçirdi. Tasarı, Eğitim Bakanlığı’nın Uluslararası Holokost Anma İttifakı’nın antisemitizm tanımının kullanılmasını zorunlu kılıyor. Oylamada 70 Demokrat, 21 Cumhuriyetçi tasarıya hayır derken, 320 temsilci evet dedi. Yasayı destekleyenler bunun üniversite kampüslerinde antisemitizmle mücadelede yardımcı olacağını savunurken karşı çıkanlar ifade özgürlüğünün engellenme tehdidiyle karşı karşıya olduğunu belirtiyor.

Vietnam Savaşı döneminde de işgal edilmişti

ABD hükümetinin ve üniversitenin öğrencilere yönelik akademik hayatlarının sona ereceği tehditlerine rağmen iki haftadır Gazze’deki zulme karşı ses yükselten öğrencilere yönelik bu operasyon Vietnam Savaşı döneminde de öğrenciler tarafından işgal edilen Hamilton Hall binasında yaşandı. Hamilton Hall 1968 yılında kampüste düzenlenen Vietnam savaşı karşıtı protestolar sırasında işgal edilen birkaç binadan biriydi. Bu hafta protestocu öğrenciler “Hind’in Salonu” yazılı büyük bir pankart açarak bu yılın başlarında İsrail güçleri tarafından öldürülen Gazzeli altı yaşındaki Filistinli kız çocuğu Hind Rajab’ın anısına salonun adını değiştirdiklerini duyurmuştu.

UCLA karıştı: İsrail yanlıları eylemcilere saldırdı ortada polis yoktu

ABD’de çoğunun yüzleri maskeli bir grup İsrail yanlısı California Üniversitesinde (UCLA) Filistin destekçisi öğrencilerin kurduğu Gazze Dayanışma Kampı’na saldırırken bölgede hiçbir güvenlik görevlisinin bulunmaması dikkati çekti. Bölgedeki gazetecilerin aktardığına göre elleri sopalı ve çoğunun yüzü maskeli bir grup İsrail yanlısı California Üniversitesindeki Gazze Dayanışma Kampı’na saldırdı. Kampın etrafındaki barikatları yıkmaya çalışan saldırganlar Filistin destekçisi göstericilere başta su şişesi olmak üzere ellerindeki cisimleri fırlattı. Bazı öğrencileri darbeden saldırganlar Filistin destekçisi göstericilere küfürler savurdu.

Grubun Gazze Dayanışma Kampı’na saldırdığı anda bölgede polis dahil güvenlik görevlisi olmaması göze çarptı. Saldırı anını sosyal medya hesabından paylaşan gazeteci Sergio Olmos “Bir saattir California Üniversitesindeki bu kavgayı izliyorum. Herhangi bir polis tepkisi yok” dedi. Barışçıl gösterilerini sürdüren öğrenci ve öğretim görevlilerini gözaltına alan ve darbeden ABD polisinin İsrail yanlılarının saldırısı anında bölgede olmaması, daha sonraki bir saati aşkın sürede de olaylara müdahale etmemesi dikkati çekti.

Sosyal medyadaki görüntülerde İsrail yanlılarının Gazze Dayanışma Kampı’na havai fişekler fırlattığı da görüldü. Olayların ardından UCLA’da dersler ertelendi.

Columbia öğrencileri okul binasını ele geçirdi, Biden 'intifada'nın 'nefret söylemi' olduğunu düşünüyorColumbia öğrencileri okul binasını ele geçirdi, Biden ‘intifada’nın ‘nefret söylemi’ olduğunu düşünüyor

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.