Hakan Fidan Mısır’da konuştu: 30 Türk vatandaşını tahliye ettik
İsrail'in saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de kıtlığın bazı bölgelerde başladığı ifade edilirken, ABD bir haftada 13 çocuğu katleden Tel Aviv'e sessiz sedasız silah onayı verdi.
İsrail ile Hamas’ın başını çektiği Filistinli örgütler arasındaki savaş tüm vahşetiyle devam ediyor. Hamas’ın 7 Ekim’deki Aksa Tufanı Operasyonu ardından Gazze’yi işgale başlayan İsrail güçlerinin son bir haftada 13 çocuğu katlettiği açıklandı. İsrail saldırılarında öldürülen Filistinli sayısı 33 bini geçerken Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) yüksek tirajlı gazetelerinden Washington Post, ABD yönetiminin, kamuoyuna duyurmadan, İsrail’e milyarlarca dolarlık yeni savaş uçağı ve binlerce yeni güdümsüz bomba sevkiyatına onay verdiğini yazdı.
Filistinliler tüm bunların yanında Tel Aviv güçlerinin ambargo uyguladığı yardımlara ulaşamadıkları için artık saldırılar dışında açlık ve susuzluk sebebiyle de canından oluyor.
Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları İzleme Örgütü (Euro-Med), İsrail’in saldırıları altındaki Filistinlilerin son 6 ayda yaşadıklarını “soykırımın bir parçası” olarak niteledi. Cenevre merkezli sivil toplum kuruluşu Euro-Med, İsrail ordusunun son bir haftada Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Şifa Hastanesi ve çevresinde 13 çocuğu katlettiğini bildirdi. Euro-Med, İsrail ordusunun saldırılar düzenlediği ve kuşattığı Şifa Hastanesi’ne ilişkin yazılı açıklama yaptı.
“Euro-Med saha ekibi, İsrail askerlerinin Şifa Hastanesi ve çevresinde 13 çocuğu katlettiğini belgeledi.” ifadelerinin yer aldığı açıklamada, çocukların çoğunluğunun vurularak öldürüldüğü, çocukların bu sırada İsrail ordusunun “tahliye talimatına” uyduğu ve aileleriyle birlikte oldukları kaydedildi. İsrail ordusunun bir haftadan fazla süredir Şifa Hastanesi ve çevresinde sistematik ve dehşet verici askeri saldırılar yaptığı belirtilen açıklamada, “Bu bir savaş suçu ve insanlığa karşı suçtur. Gazze Şeridi’ndeki Filistin halkının son 6 aydır yaşadığı, soykırımın parçasıdır” denildi.
İsrail ordusu, 15 Kasım 2023’te de Gazze Şeridi’nin en büyük sağlık kompleksi konumundaki Şifa Hastanesi’ne Hamas’a ait “tüneller ve cephanelikler” bulunduğu iddiasıyla baskın düzenlemiş, hastaneyi hizmet dışı bırakıp ciddi zarar verdikten sonra iddialarını destekleyecek kanıtlar sunamamıştı. Gazze Şeridi’nin kuzeyinde hasta, yaralı ve yerinden edilmiş binlerce kişinin sığındığı Şifa Hastanesi’ne 18 Mart’ta yeniden baskın düzenleyen İsrail ordusu, yerinden edilen Filistinlilerin sığındığı yerleşkeyi kuşatmıştı. İsrail ordusu, dün yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi’ndeki Şifa Hastanesi’ne düzenlediği baskında şu ana kadar yaklaşık 200 Filistinlinin öldürüldüğünü duyurmuştu.
Amerikan Washington Post gazetesi, ismi açıklanmayan Pentagon ve Dışişleri Bakanlığı yetkililerine dayandırdığı haberinde, Biden yönetiminin yakın zaman önce İsrail’e yeni silah sevkiyatını onayladığını belirtti. Haberde, Biden yönetiminin söz konusu sevkiyatları daha önceki Kongre bildirimlerine göre yaptığı için bu sefer Kongre’ye bildirmeden ve kamuoyuna duyurmadan gerçekleştirdiğine dikkat çekildi.
Buna göre, ABD yönetimi, kamuoyuna açıklamadan, Gazze’deki saldırılarına devam eden İsrail’e 25 adet F-35 ve uçak motorunun satışına onay verdi. 2,5 milyar dolarlık satışa ilişkin ilk Kongre onayı 2008 yılında yapılan bir bildirime dayandığı için ABD Dışişleri Bakanlığı bu sefer kamuoyuna ve Kongre’ye herhangi bir bildirimde bulunmadı. Öte yandan, ABD yönetimi, 1800 adet MK84 güdümsüz bomba ile 500 adet MK82 güdümsüz bombanın da gönderilmesine onay verdi. 900 kilogram civarındaki ağırlığı ve yıkıcı hasarıyla İsrail’in Gazze’ye attığı MK84 bombalarının sivil kayıplarında büyük rol oynadığı belirtiliyor. Benzer şekilde 220 kilogramlık MK82 bombaları da güdümsüz olmaları sebebiyle hedef gözetmeksizin atılan bombalar kategorisinde tanımlanıyor.
Pakette MK84 ve MK82 bombalarının yanı sıra başka mühimmatlar da bulunuyor.
Söz konusu silah onayın, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant’ın Washington ziyaretinin hemen ardından gerçekleşmesi de dikkat çekti. Gazeteye konuyla demeç veren bir Beyaz Saray yetkilisi, “İsrail’in kendini savunma hakkını desteklemeyi sürdürüyoruz, (İsrail’e silah yardımını) Koşula bağlamak gibi bir politikamız yok” dedi. Şubat ayında ABD Başkanı Joe Biden’ın yayımladığı memoranduma göre aralarında İsrail’in de olduğu ABD’den silah alan ülkelerin “uluslararası hukuka uygun hareket ettiğine” ilişkin güvence vermesi talep edilmişti.
ABD Dışişleri Bakanlığı da videoları kamuoyuna düşen savaş hukuku ihlali iddialarına rağmen, İsrail’in “uluslararası hukuka uygun şekilde savaş yürüttüğü” açıklamasını yapmıştı.
ABD Dışişleri Bakanlığı Gazze’nin kuzeyindeki bazı bölgelerde kıtlığın başladığını, diğer bölgelerin de kıtlıkla karşı karşıya olduğunu açıkladı. Reuters’a konuşan bir dışişleri bakanlığı yetkilisi, “Güneyde ve merkezde kıtlığın önemli bir risk olduğunu ancak mevcut olmadığını güvenle söyleyebilirken, kuzeyde hem bir risk olduğunu hem de en azından bazı bölgelerde başladığını söyleyebiliriz” dedi.
Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, güney ve orta Gazze’de yardım dağıtan kamyon sayısının bir ay öncesine göre artarak günde 200’e yaklaştığını ancak daha fazlasına ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, “Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlere yönelik sürekli ihlallere karşılık verme” gerekçesiyle İsrail’e 7 Ekim 2023’te kapsamlı saldırı düzenledi. İsrail, 7 Ekim’deki saldırılarda 1200 İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını açıkladı. İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda en az 14 bin 280’i çocuk, 9 bin 340’ı kadın olmak üzere 32 bin 623 Filistinli öldürüldü, 75 bin 92 kişi yaralandı.
Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor. İsrail ordusu, Gazze Şeridi’ne saldırılarının başladığı 7 Ekim’den bu yana 253’ü karadan işgal sürecinde olmak üzere 598 askerinin öldüğünü duyurdu. Çatışmalara 24 Kasım 2023’te 4 günlüğüne verilen ve daha sonra 3 gün daha uzatılan “insani ara”da 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakıldı. Öte yandan İsrail, binlerce Filistinliyi alıkoyup hapsetmeye devam etti.
İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te de 7 Ekim 2023’ten bu yana İsrail güçleri ile yasa dışı Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 454 Filistinli hayatını kaybetti.