Bir Suriye zirvesi de Ürdün’deydi: Ürdün, Suudi Arabistan, Irak, Mısır ve Suriye Dışişleri bakanları normalleşmeyi görüştü

Suriye'yle ilişkilerin normalleşmesi konusunda Ürdün'de beşli zirve yapıldı. Suriye, Irak, Ürdün, Suudi Arabistan ve Mısır Dışişleri Bakanları, önceki tekil görüşmelerin ardından toplu görüşmede normalleşmeye ilişkin tüm konuları ele aldı.

Dünya 2 Mayıs 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
  • 10Haber news

Türkiye, Suriye, İran ve Rusya arasındaki dörtlü zirvenin yanı sıra Suriye’nin merkezinde olduğu bir zirve de Ürdün’de gerçekleştirildi: Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad, Ürdün, Suudi Arabistan, Irak ve Mısır Dışişileri Bakanları Suriye’yle ilişkileri normalleştirmeyi görüştü.

Amman’daki toplantı 2011’de Suriye’de başlayan iç savaşın ardından ülkenin Arap Birliği üyeliğinin askıya alınmasından bu yana yapılan ilk görüşme oldu. Ürdün, Suriye’ye bir çağrı yaparak, çatışmayı sona erdirmek için Arap ülkeleriyle adım adım ilerleyecek bir yol haritasını takip etmesini, mülteciler, tutuklular, uyuşturucu kaçakçılığı ve Suriye’deki İran destekli milisler konularının görüşülmesini tavsiye etmişti.

Beşli toplantı önceki tekil görüşmelerin toplu görüşüldüğü bir zirve olurken Suriye Dışişleri Bakanı Faysal ve Ürdünlü mevkidaşı Ayman Safadi de ikili bir görüşme yaptı. Ürdün Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasına göre, bu görüşmede de mülteciler, su meselesi ve sınır güvenliği konusu konuşuldu.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Suriyelilerin dönüşü için Esad rejimiyle işbirliği yapmak gerekirDışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Suriyelilerin dönüşü için Esad rejimiyle işbirliği yapmak gerekir

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.