Birinci İntifada’nın 36’ncı yılı, işgalin 64’üncü günü
BM Genel Kurulu, Gazze'de "acil, kalıcı ve sürekli bir insani ateşkes" çağrısında bulunarak, çatışmaların durdurulmasını talep eden karar tasarısını kabul etti. İsrail "zerre kadar meşruiyeti yok" dedi.
Hamas’ın Aksa Tufanı operasyonuyla başlayan savaşta Gazze en ağır bombardımanın hedefinde. Gazze’nin dünya ile iletişiminin kopmasıyla başlayan süreç tüm dünyada büyük bir endişe yarattı. Gazze’yi bir saat boyunca aralıksız bombalayan İsrail kara harekatının kapsamının cumayı cumartesiye bağlayan gece itibariyle genişletileceğini açıklamıştı.
Gazze’nin en şiddetli saldırılara maruz kaldığı gece BM’de de gündem İsrail’in saldırılarıydı. Günlerdir BM Güvenlik Konseyi’nde üzerinde bir anlaşmaya varılamayan ateşkes tasarısı Gazze’nin dünya ile irtibatının koptuğu saatlerde BM Genel Kurulu tarafından ezici bir çoğunlukla onaylandı. Ama bu daha çok sembolik bir onay, yaptırımı yok.
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu “Gazze’de acil, kalıcı ve sürekli bir insani ateşkes” çağrısında bulundu. Son günlerde tansiyonun düşmediği BM’de çatışmaların durdurulmasını talep eden karar tasarısı 120 kabul, 14 ret, 45 çekimser oyla kabul edildi.
Karara karşı ret oyu kullanan ülkeler arasında; Amerika Birleşik Devletleri, İsrail, Avusturya, Hırvatistan, Çekya, Fiji ile Guatemala’nın bulunduğu 7 ülke daha yer alıyor.
Çekimser oy kullanan 45 ülke arasında da Kanada, Finlandiya, Avustralya, Hollanda, Slovakya, Ukrayna, Almanya, Yunanistan, İngiltere, Polonya, İtalya, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi gibi ülkeler yer aldı.
İsrail ile Hamas arasında derhal insani ateşkes ilan edilmesi, abluka altındaki Gazze’ye insani yardım gönderilmesi ve sivillerin korunması çağrısını içeren karar aynı zamanda İsrail’e Gazze Şeridi’nde yaşayanlara güneye taşınmaları yönünde verdiği ültimatomu geri çekmesi çağrısını da içeriyor.
Tasarı 120 ülkenin oyuyla kabul edildi. Ancak, BM Genel Kurulu’nda kabul edilen tasarılar Güvenlik Konseyi’nin aksine bağlayıcı değil.
Yine de siyasi ağırlık açısından sözkonusu kararın Güvenlik Konseyi üzerinde baskı oluşturmasına da “muhtemel” gözüyle bakılıyor.
120 in favor
14 against
45 abstentions
Countries adopt resolution calling for immediate & sustained humanitarian truce in the Middle East during an Emergency Special Session of #UNGA. https://t.co/XjKyOXQqu8 pic.twitter.com/nDh3Qj3MtV
— United Nations (@UN) October 27, 2023
İsrail’in BM Büyükelçisi Gilad Erdan kabul edilen karara yanıt olarak “Bugün, rezil bir gün olacaktır” dedi. Gilad “BM’nin zerre kadar bile meşruiyete sahip olmadığına hepimiz şahit olduk. BM, daha fazla zulmün sağlanmasına kararlıdır. Birleşmiş Milletler ailesine göre İsrail’in kendisini savunma hakkı yoktur” diye konuştu.
Erdan, Gazze hakkındaki istatistiklerin Hamas’tan geldiğini belirterek “Kararda savaş kendiliğinden başlamış gibi Hamas’tan bir kez bile söz edilmiyor” sözleriyle tepki gösterdi. BM Genel Kurulu’ndan geçen ateşkes tasarısına ateş püsküren Erdan “Şiddetin önlenmesiyle ilgilenen herkesin Hamas’a silahlarını bırakması, teslim olması ve tüm rehineleri geri vermesi çağrısında bulunması gerekiyor. Eğer bu gerçekleşirse savaş derhal sona erer. Bu BM ve insanlık için karanlık bir gün. İsrail kendini savunacak ve Hamas’ın yeteneklerini ortadan kaldırmak ve rehineleri eve getirmek için yapılması gerekeni yapacaktır” diye konuştu.