İsrailliler sokaklara dökülüp Netanyahu’ya seslendi: Ateşkesi kabul et
Yerle bir olan Gazze'yi yeniden inşa etmek için fon ayarlamaya çalışan BM mevcut durumun tablosunu çizdi. Molozları temizlemek için en az 500 milyon dolar gerekiyor. Üstelik henüz patlamayan bombalar temizleme işini zorlaştırıyor.
İsrail’in güvenli diye Filistinlileri tahliye ettiği El Mevasi ve binlerce insanın sığındığı Nuseyrat mülteci kampı bu hafta sonu bombalandı. Yalnızca bu iki saldırıda 105 insan öldü, 200’den fazla kişi yaralandı. Gazze Sağlık Bakanlığı katliamın boyutunun çok daha büyük olabileceğini söyledi. Çünkü enkazlar her yerdeydi ve birçoğunun altında insanlar vardı.
Birleşmiş Milletler (BM) tarafından yapılan yeni bir değerlendirmeye göre 100’den fazla kamyonun Gazze’ye girip yaklaşık 40 milyon ton molozu temizlemesi 15 yıl sürebilir. Üstelik bu temizlik işlemi için 500 ile 600 milyon dolar arasında bir harcama yapılması gerekecek. UNDP, Gazze’nin yeniden inşası için gerekli paranın ocak ayında BM ve Filistinli yetkililer tarafından yapılan tahminlerin iki katı olduğunu ve her geçen gün de artmaya devam ettiğini söylüyor.
Bu rapor hem evleri hem de altyapıyı büyük ölçüde tahrip eden İsrail saldırılarının ardından Filistin topraklarının inşasının ne kadar zor olacağının bir kez daha altını çiziyor.BM Çevre Programı (UNEP) tarafından geçen ay yayınlanan değerlendirmede Gazze’de 137 bin 297 binanın hasar gördüğü belirtiliyordu. Bu da Gazze’deki binaların yarısının yok edildiği anlamına geliyor. Binaların dörtte birinden biraz fazlası yıkılırken, yaklaşık onda biri ağır hasar görmüş ve üçte biri de orta derecede hasar görmüş durumda. Değerlendirmeye göre ne kadarının geri dönüştürülebileceğine bağlı olarak, molozları dökmek için 250 ile 500 hektar devasa depolama alanları gerekecek.
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Gazze’de savaş sırasında yıkılan evlerin yeniden inşasının en iyimser ihtimalle 2040 yılına kadar sürebileceğini ve bölge genelinde yeniden inşanın 40 milyar dolara mal olabileceği belirtiliyor. BM bu raporu Gazze’nin yeniden inşası için fon yaratma girişimlerinin bir parçası olarak yayınladı. Raporda yer alan bilgiye göre savaş Gazze’yi sağlık, eğitim ve refah seviyesi bakımından 44 yıl geriye taşıdı.
Gazze’de bulunan BM yetkilisi geçen hafta The Guardian’a “Altyapıya verilen zarar kafayı yedirtir. Han Yunus’ta hasar görmemiş tek bir bina bile yok. Gazze’nin topografyası değiştirdi. Eskiden olmayan tepeler var artık. İsrail’in attığı 907 kiloluk bombalar gerçekten de burayı değiştirdi” dedi.
Bölgeden gelen görüntülerin çoğunda okullar, sağlık tesisleri, yollar, kanalizasyonlar ve diğer tüm kritik altyapı büyük zarar gördü. İnsani yardım yetkilileri, İsrail’in saldırıları ve yolların sıkıntılı olması nedeniyle su dağıtımının son derece zorlaştığını belirtiyor.
Gazze Sivil Savunma Kurumu moloz dağlarının “her hafta 10’dan fazla patlamaya” neden olan henüz patlamamış mühimmatla dolu olduğunu belirtiyor. Ani patlamalar daha fazla Filistinlinin ölmesine ve uzuv kayıplarına neden oluyor. Bu da zaten kapasitesinin çok üstünde çalışan hastanelerin daha da çıkmaza girmesine neden oluyor.
Irak’taki eski BM Mayın Eylem Servisi şefi Pehr Lodhammer nisan ayındaki açıklamasında havadan bırakılan silahların yüzde 10’unun patlamadığını belirtiyor. Dolayısıyla mayın temizleme ekipleri tarafından çıkarılması gerektiğini söyledi. Gazze’de yıkılan binaların yüzde 65’inin mesken olduğunu belirten Lodhammer, yıkılan ya da hasar gören binalarda gömülü mermi, füze ve diğer silahların yarattığı tehlike nedeniyle bu binaların temizlenmesi ve yeniden inşasının yavaş ilerleyecek tehlikeli bir iş olacağını sözlerine ekledi.