BM’de Güvenlik Konseyi’nden geçmeyen Gazze ateşkesi Genel Kurulda ezici çoğunlukla kabul edildi

Gazze'de acil ateşkes talebiyle Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na sunulan karar tasarısı 153 oyla kabul edildi. 10 ülke tasarıyı reddetti, 23 ülke çekimser kaldı.

Dünya 13 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
BM Genel Kurulu'na sunulan "Gazze'de ateşkes" tasarısı ezici çoğunlukla kabul edildi. / Fotoğraf: AA

Gazze Şeridi’nde İsrail işgali ve hava bombardımanı aralıksız sürerken BM Genel Kurulu Gazze’de “acil insani ateşkes” talep eden bir karar tasarısını ezici çoğunlukla kabul etti. Aralarında Türkiye’nin de olduğu yaklaşık 100 ülkenin desteğiyle Mısır tarafından sunulan ve bağlayıcılığı olmayan karar tasarısı 193 üyeli Genel Kurul’un Filistin konulu acil özel oturumunda 153 lehte oyla onaylandı.

Aralarında ABD, İsrail ve Avusturya’nın da bulunduğu 10 ülke aleyhte oy kullandı, İngiltere, Almanya, İtalya ve Ukrayna dahil 23 ülke çekimser kaldı.

Kararda ateşkes talebinin yanı sıra Gazze Şeridi’ndeki insani kriz ve Filistinli sivillerin durumundan duyulan ciddi endişe dile getirildi. Ayrıca Filistinli ve İsrailli sivil nüfusun uluslararası insancıl hukuka uygun olarak “korunması gerektiği” vurgulanırken tüm taraflardan uluslararası hukuk da dahil olmak üzere özellikle sivillerin korunmasına ilişkin yükümlülüklere uymaları talep edildi.

Karar taslağında tüm rehinelerin “derhal ve koşulsuz serbest bırakılması” ve insani erişimin sağlanması talep edildi. Tasarıda BM Şartı’nın amaç ve ilkeleri ile Filistin sorununa ilişkin kararlara atıfta bulunuldu.

Guterres’in tarihi çağrısına ve Lazzarini’nin mektubuna vurgu

BM Güvenlik Konseyi’nin ilgili tüm kararları hatırlatılarak BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in 2017 yılında örgütün en üst düzey görevini üstlenmesinden bu yana ateşkes sağlanması için ilk kez BM Şartı’nın 99. Maddesi’ne başvurduğu da kaydedildi.

Birleşmiş Milletler Filistinli Mülteciler Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini’nin Genel Kurul Başkanı’na gönderdiği ve kötüleşen insani duruma dikkat çektiği mektup da kayda geçirildi.

ABD ve Avusturya’nın taleplerine ret

ABD Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e düzenlediği saldırı nedeniyle kınanması için kararda değişiklik yapılmasını önerirken Avusturya rehinelerin nerede tutulduğunun sorulup açıklığa kavuşturulmasını istedi. Her iki öneri de BM Genel Kurulu’nda reddedildi.

Bu gelişme ABD’nin Cuma günü BM Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) Gazze Şeridi’nde devam eden saldırılarının durdurulması için derhal ateşkes talep eden karar tasarısını veto etmesinin ardından geldi.

Genel Kurul ekim ayında “düşmanlıkların durdurulmasına yol açacak acil, kalıcı ve sürekli bir insani ateşkes” çağrısında bulunan bir karar tasarısı nı kabul etmişti. O oylamada 121 ülke lehte, ABD dahil 14 ülke aleyhte oy kullanırken 44 ülke çekimser kalmıştı.

BM Genel Kurul kararları bağlayıcı olmamakla birlikte siyasi ağırlığı olan kararlar.

Biden: İsrail dünyanın desteğini kaybetmeye başladı, Netanyahu değişmeliBiden: İsrail dünyanın desteğini kaybetmeye başladı, Netanyahu değişmeli

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.