Boeing bu sefer havada alev aldı

Kazalarıyla gündemden düşmeyen Boeing'in 747 tipi kargo uçağı Miami Uluslararası Havalimanı'ndan kalktıktan kısa bir süre sonra havada alev alarak acil iniş yapmak zorunda kaldı.

Dünya 20 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Boeing'in 747 tipi kargo uçağı Miami Uluslararası Havalimanı'ndan kısa bir süre sonra havada alev aldı. / Fotoğraf: Melanie Adaros

Son günlerde acil çıkış kapısının kopması ve kokpit camının patlamasıyla gündemde yer kaplayan Boeing firması bu kez kargo uçağıyla gündemde. Fakat bu seferki olay diğerlerinde biraz farklı. ABD’nin Miami Uluslararası Havalimanı’nda meydana gelen olayda şirketin 747 tipi kargo uçağı havalandıktan çok kısa bir süre sonra alev almaya başladı.

Atlas Air’in bünyesinde bulunan uçak piste acil iniş yapmak zorunda kalırken havayolu firmasından yapılan açıklamada uçağın perşembe gecesi “kalkıştan hemen sonra motorunda arıza meydana geldiği” ve güvenli şekilde tekrar yere indiği bildirildi. Bir şirket sözcüsü de yaptığı açıklamada “Mürettebat tüm standart prosedürleri özenle takip etti ve uçağı güvenli bir şekilde Miami Havalimanı’na indirdi” dedi.

Atlas Air kargo uçağının uçuş ses kayıtları, pilotun aynı havaalanına geri dönmek isterken klasik “mayday mayday” çağrısını yaptığı ve uçakta beş kişinin bulunduğunu ortaya çıkardı. NBC News tarafından elde edilen uçuş ses kaydında pilotun şu sözleri söylediği duyuluyor: “Mayday mayday… Bir motor yangınımız var. Havaalanına geri dönmek istiyoruz. Hayır, devam edip ineceğiz. Uçakta beş canımız var.”

Video gündem oldu

Sosyal medyada yayılan görüntülerde uçağın havalimanından kalkışından hemen sonra sol kanat motorunda alev saçarak ilerlediği görülüyor. Havaalanı yakınlarında yaşayan Melanie Adaros’un çektiği videoda annesiyle birlikte yürüyüşe çıktığı sırada uçağın gökyüzünde kıvılcımlar bıraktığı anlar gündem oldu.

Olaydan sonra basına demeç veren anne Adaros “Her zaman tepemizde uçan uçaklar oluyor fakat bunlar genellikle küçük uçaklar. Ama bu küçük bir uçağa benzemiyordu. Çok alçaktan geliyordu, ben de aniden döndüm. Her zaman bir uçağın yükseldiğini ya da alçaldığını görürsünüz. Bu ise sabit bir seviyedeydi ve kıvılcımlar saçıyordu. Çok gerçeküstüydü” dedi.

Video, Boeing 737-9 MAX yolcu uçağının 5 Ocak’ta Oregon’dan kalkışından kısa bir süre sonra bir pencere ve bir gövde parçasının patlamasının ardından Boeing’in uçaklarının güvenliği konusunda incelemelerle karşı karşıya kaldığı dönemde ortaya çıktı.

FAA olayı soruşturacak

ABD Federal Havacılık İdaresi (FAA) de cuma günü yaptığı açıklamada, perşembe gecesi meydana gelen olay sırasında Boeing 747’nin Porto Riko’daki Luis Munoz Marin Uluslararası Havalimanı’na giderken mürettebatın motor arızası bildirdiğini söyledi. FAA olayı soruşturacağını, Atlas Air’ın da yangının nedenini belirlemek için bir inceleme yapacağını bildirdi.

ABD merkezli Atlas Air havayolu firması, makinelerden bozulabilir gıda ve ilaçlara kadar her şeyi taşıyor ve yolcular için charter hizmetleri de sağlıyor.

Boeing’de olay bitmiyor

Yolcularla havada seyir halindeyken acil çıkış kapısının olduğu bölüm kopan ve gövdesinde dev bir delik açılan Alaska Havayolları’na ait Boeing 737 Max 9 uçağına ilişkin tartışma sürüyor. ABD üzerinde uçarken acil çıkış kapısı kopan uçak modeline sahip tüm firmalar filolarındaki uçakları incelemeye almıştı. United Airlines ekipleri inceleme sırasında en az beş uçağın cıvatalarının gevşek olduğunu tespit etmişti.

ABD Federal Havacılık Dairesi de (FAA) olayla ilgili Boeing hakkında bir soruşturma yürüttüğünü açıkladı. FAA’dan yapılan açıklamada olayın asla gerçekleşmemesi gerektiği ve bir kez daha yaşanamayacağı vurgulanmıştı. Boeing’in ürünlerini FAA düzenlemelerine uygun olarak güvenli bir şekilde çalıştırabilecek durumda olup olmadığının belirlenmesi için soruşturma yürütüldüğü kaydedilen açıklamada soruşturmanın resmi olarak şirkete bildirildiği aktarılmıştı.

Açıklamada soruşturmanın Boeing 737 MAX 9 uçağının gövdesinden uçuş sırasında bir parçanın kopması ve sonrasındaki ek uyuşmazlıkların bir sonucu olduğu ifade edilmişti. Firmanın üretim uygulamalarının yüksek güvenlik standartlarına uygun olması gerektiğinin altı çizilen açıklamada şirkete gönderilen mektup da paylaşılmıştı.

Bu olayın ardından Boeing bir de Japonya’da panik yaratmış, All Nippon Havayolları’na (ANA) ait Boeing 737-800 uçağı, havada kokpit camında çatlak keşfedilmesinin ardından kalkış havalimanına geri dönmüştü. Havayolu şirketinin sözcüsü, 1182 sefer sayılı uçağın Toyama havaalanına doğru yola çıktığını, çevreleyen dört pencere katmanının en dış kısmında çatlak olduğu fark edilmesinin ardından uçağın Sapporo-New Chitose havaalanına geri döndüğünü söylemişti. Açıklamada 6 mürettabat ve 59 yolcunun durumlarının iyi olduğu belirtilmişti.

Boeing’in talihsizliği değil, sistematik sorunu varBoeing’in talihsizliği değil, sistematik sorunu var

Boeing bu sefer Blinken'ı vuruyordu: ABD'li bakan için özel jet havalandıBoeing bu sefer Blinken’ı vuruyordu: ABD’li bakan için özel jet havalandı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.