Bolsonaro’ya gecikmeli ‘hoş geldin’ baskını: Aşı kartı üzerinde oynanmış

Brezilya'nın eski Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'yu bekleyen birçok soruşturma varken bunlara bir yenisi daha eklendi. ABD'ye gitmeden önce aşı kartı üzerinde oynandığı öne sürülen Bolsonaro'nun evine polisler baskın düzenledi.

Dünya 5 Mayıs 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Bolsonaro Brezilya'da 30 Mart'ta geri döndü. Fotoğraf: AA

Brezilya polisi, eski Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’nun başkent Brasilia’daki evine baskın düzenledi. Bolsonaro’nun ABD’ye girebilmek için söz konusu ülkenin yetkililerini Covid-19 aşısı olduğuna dair kandırıp kandırmadığını araştıran polis, düzenlediği baskında aralarında Bolsonaro’nun işlerini yürüten üst düzey yardımcısının da bulunduğu yakın çalışma arkadaşlarını tutukladı.

Seçimde solcu rakibi Luiz Inacio Lula da Silva’ya yenilen Bolsonaro’nun hakkında halihazırda görevini kötüye kullanma ve yolsuzluk gibi konularda soruşturma açılmış halde. Bunların üstüne bir de ocak ayında yapılan kongre baskınından da Bolsonaro sorumlu tutuluyor. Ancak polisin Bolsonaro’nun evini basmasının sebebi bunlar değil.

Aşı kayıtlarında değişiklik yapılmış

Aşılara şüpheyle yaklaştığını uzun zamandır beyan eden Bolsonaro, kendisine hiç Covid-19 aşısı yapılmadığını da iddia ediyordu. Ne var ki Lula’ya yenilmesini sindiremeyen Bolsonaro, geçen yıl aralık ayının sonlarına doğru ABD’nin Florida eyaletine deyim yerindeyse kaçtı. Ancak Florida’da o dönem yabancıların ülkeye girişine sadece aşı olmaları halinde izin veriliyordu.

Brezilya polisi, Bolsonaro’nun aşı kaydının aralık ayında seçimleri kaybetmesinden kısa bir süre sonra değiştirildiğini söylüyor. Mahkeme kayıtlarına göre Bolsonaro’nun bu kayıt değişikliğinden haberdar olduğunu zira bunun başkanlık sarayının içinden yapıldığı öne sürülüyor. Bolsonaro ise herhangi bir dolandırıcılık olayına karıştığını reddediyor.

Baskının ardından evinin önünde toplanan gazetecilere, “Aşı olmadım” diyen Bolsonaro, “Benden ABD’ye girebilmem için hiçbir zaman aşı kartı istenmedi. Sahtekarlık yapmadım. Aşı olmadım, nokta” açıklamalarında bulundu. Polis ise Bolsonaro’nun danışmanlarının Kasım 2021 ve Aralık 2022 tarihleri arasında Sağlık Bakanlığı sistemine yanlış bilgiler girerek Bolsonaro, 12 yaşındaki kızı Laura, birkaç yardımcısı ile onların ailelerine sahte aşı sertifikaları sağladığını öne sürüyor.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre ABD, diplomatik veya resmi devlet ziyaretinde bulunan yabancıları aşı zorunluluğundan muaf tutuyor. Ancak Brezilya Dışişleri Bakanlığı, Bolsonaro’nun ABD’ye giriş yaptığı sırada hâlâ devlet başkanı statüsünde olsa da bu seyahatin resmi düzeyde olmadığını ve herhangi bir diplomatik görüşme gerçekleştirmediğini söylüyor.

Hayatı pahasına aşı olmayı reddetmişti

Bu Bolsonaro’nun süregelen Covid-19 aşı karşıtlığının geldiği son noktayı da gözler önüne seriyor. Brezilya’da 700 bin kişinin ölümüne neden olan hastalığı önleyici bir etkisi olan aşıya karşı Bolsonaro fırsat bulduğu her anda şüpheciliğini dile getirdi. Aşı durumunu kamuoyuna açıklamayı defalarca reddeden Bolsonaro, bunu özel bir sağlık sorunu olarak nitelendirmiş ve 2021’in sonlarında aşı olmayacağını, “Bırakın öleyim. Bu benim şahsi sorunum” demişti.

Brezilya’ya 30 Mart’ta geri dönen Bolsonaro, siyasi sahneye de hızlı bir adım attı. Sao Paulo’da geçen hafta düzenlenen tarım festivalinde binlerce destekçisine konuşan Bolsonaro, 2026’da düzenlenecek Senato seçimlerine adaylığını koymayı planladığını açıkladı.

Seçimi kaybedince ABD'ye gitmişti: Bolsonaro 3 ay sonra Brezilya'ya döndüSeçimi kaybedince ABD’ye gitmişti: Bolsonaro 3 ay sonra Brezilya’ya döndü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.