Ankaralı sanayicilerden sert eleştiriler: Borçlanmaya dayalı büyüdük, dünyadaki payımız hâlâ 1980’deki kadar
Belarus küresel ekonomi sahnesinde güç kazanma hedefiyle BRICS’e ortak ülke olarak katıldı. Türkiye’nin de başvuru süreci devam ederken BRICS giderek genişleyen yapısıyla dünya ekonomisinde yeni bir denge oluşturuyor.
Belarus BRICS’in kapısından içeri adımını attı! Dışişleri Bakanlığı’nın yaptığı açıklamayla resmen BRICS’e ortak ülke olarak katıldığı duyuruldu. Bu gelişme ülkenin küresel ekonomik ve siyasi sahnede daha güçlü bir yer edinme hedefini ortaya koyarken Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko’nun Kazan’daki ‘genişletilmiş BRICS+’ toplantısındaki konuşması yeni bir dönemin sinyallerini verdi.
Cumhurbaşkanı Lukaşenko Kazan’daki toplantıda ülkesi adına BRICS’in sunduğu bu iş birliği fırsatından duyduğu memnuniyeti ifade etti. Belarus’un bu güçlü ekonomik platformda kendine yer bulması için büyük bir adım olan üyelik yalnızca ekonomik bir kazanım olarak değil zamanda ülkeler arası dayanışmayı güçlendirecek stratejik bir hamle olarak da değerlendiriliyor.
Türkiye de aynı yolda ilerliyor. Türkiye’nin BRICS’e üyelik başvurusu küresel arenada daha çok söz sahibi olma çabasının göstergesi olarak değerlendiriliyor. AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik bu başvuruyla ilgili açıklamada Türkiye’nin BRICS gibi önemli platformlarda yer almak istediğini vurguladı. Çelik “BRICS’e üye olmak istediğimiz talebi açıktır. Süreç devam ediyor, somut bir gelişme olursa paylaşırız” diyerek Türkiye’nin uluslararası ilişkilerde daha geniş bir yer edinme hedefini ortaya koydu.
Eylül ayında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in dış politika danışmanı Yuri Uşakov da Türkiye’nin BRICS’e üyelik başvurusu yaptığını doğrulamıştı. Türkiye’nin bu başvurusu küresel ekonomi ve siyasi alanlarda denge sağlama çabalarının bir parçası olarak görülüyor.
BRICS dünya çapında ekonomiyi ve siyaseti şekillendirecek bir birlik olarak gücünü artırıyor. BRICS, kurucu ülkeleri Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’nın yanı sıra Ocak 2024 itibariyle İran, Mısır, Etiyopya ve Birleşik Arap Emirlikleri’ni de üye listesine ekleyerek genişliyor. BRICS üyeleri dünya petrol üretiminin yaklaşık yüzde 40’ını, dünya yüzölçümünün yüzde 30’unu ve dünya nüfusunun yüzde 45’ini oluşturuyor. Bu istatistikler BRICS’in küresel etkisini ve ekonomideki payını gözler önüne seriyor.
Genişleme süreci BRICS’e katılmak isteyen ülkelerle dünya ekonomisindeki dengeleri de yeniden şekillendiriyor.