Lukaşenko’dan Polonya’ya gözdağı: Wagnerciler bizi zorluyor, Varşova’ya gitmek istiyorlar

Belarus Devlet Başkanı Aleksandır Lukaşenko, şu anda Polonya sınırı yakınlarında Belarus askerlerini eğiten Wagner savaşçılarının Polonya'ya gitmek istediğini söyleyerek, Polonya'ya gözdağı verdi.

Dünya 24 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Putin ve Lukaşenko, St Petersburg'de bir araya geldi. Arşiv fotoğrafı: AA

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Ukrayna savaşının başından bu yana en yakın müttefiki haline gelen Aleksandır Lukaşenko, Wagner isyanınından bu yana ilk kez dün St. Petersburg’de yüz yüze görüştü. Görüşmede bazı ilginç açıklamalar ön plana çıktı.

Belarus’a yeni gelen Wagner savaşçılarıyla ilgili Putin’e bilgi veren Lukaşenko, “Wagnerciler bizi zorlamaya başladı, Batı’ya gitmek istiyorlar. ‘Varşova’ya, Rzeszow’a bir gezi yapalım’ dediler. Rzeszow’a karşı bir kinleri var. Bahmut’ta savaşırken, (Ukrayna’ya) askeri teçhizatın nereden geldiğini biliyorlardı. Bu sebeple Rzeszow’a karşı kin besliyorlar. Ama tabii ki anlaştığımız gibi onları Belarus’ta tutuyorum” dedi.

Belarus Savunma Bakanlığı, perşembe günü Wagner savaşçılarının Polonya sınırından birkaç mil uzaklıktaki bir askeri alanda Belarus’un özel kuvvetlerini eğitmeye başladığını söylemişti. Polonya ise bölgedeki Wagner savaşçılarına karşılık Belarus sınırına takviye birlikler sevk etmeye başladı.

Putin cuma günü yaptığı açıklamada Polonya’nın Belarus’a yönelik herhangi bir saldırısının Rusya’ya yapılmış gibi değerlendirileceği konusunda uyarıda bulunarak, Moskova’nın böyle bir durumda sahip olduğu tüm araçları kullanacağını vurguladı.

Polonya’nın popüler haber sitelerinden Wirtualna Polska, Wagner’in Polonya’ya girmek istediğine yönelik haberi, “Lukaşenko’nun tuhaf sözleri: ‘Varşova’ya bir gezi yapalım'” başlığıyla verdi. Polonyalı siyaset bilimci Adam Eberhardt, Lukaşenko’nun sözlerine tepki olarak, “Wagnerciler Belarus’ta kalırsa (ben bundan şüpheliyim) ve bir yere gideceklerse orası Minsk olur” dedi.

Ukrayna’nın sınır güvenliği, şu anda Belarus’ta yaklaşık 5 bin Wagner savaşçısının bulunduğunu düşünüyor. Ukrayna’ya göre bu sayı en fazla 10 bini bulabilir.

‘Ukrayna taarruz yaptı ama başarısız oldu’

Bu arada görüşme sırasında Lukaşenko, Ukrayna’nın taarruzu hakkında, “Karşı saldırı falan yok” yorumunda bulundu. Putin ise buna cevaben, “Var ama başarısız oldu” dedi. Ukrayna uzun zamandır beklenen taarruzuna geçen ay başlasa da Rus güçlerine karşı şu ana kadar sadece küçük kazanımlar elde edebildi. ABD Genelkurmay Başkanı General Mark Milley, salı günü yaptığı açıklamada, Ukrayna’nın taarruzunun ‘başarısızlıktan uzak’ olduğunu, ancak bu sürecin uzun, zorlu ve kanlı geçeceğini söyledi.

Rusya ve Belarus, Moskova’nın baskın olduğu bir ‘birlik devleti’ ortaklığıyla birbirine bağlı. Savaşın başından bu yana Rusya’ya arka çıkan Belarus, bu süreçte Rusya ile sık sık ortak tatbikatlar düzenledi ve ülkeye taktik nükleer silahların yerleştirilmesine izin verdi. Bunlara ek olarak, Putin’in yirmi yıllık iktidarındaki en büyük baş kaldırış olarak değerlendirilebilecek Wagner isyanında da Putin ile Wagner şefi Yevgeni Prigojin arasındaki anlaşmaya aracılık eden de Lukaşenko olmuştu.

Rusya'dan Tahıl Koridoru'na gözdağı: Karadeniz Filosu, gerçek mühimmatla tatbikat yaptıRusya’dan Tahıl Koridoru’na gözdağı: Karadeniz Filosu, gerçek mühimmatla tatbikat yaptı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.