Binlerce müridi var… Buda’nın reenkarnasyonu olduğuna inanılan Nepalliye istismardan hapis

Nepal'de binlerce kişinin Buda'nın reenkarnasyonu olduğuna inandığı 33 yaşındaki kişi cinsel istismar suçundan 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Bomjan'ın müritlerinden dördü de yaklaşık beş yıldır kayıp, akıbetleri bilinmiyor.

Dünya 2 Temmuz 2024
Fotoğraf: Kathmandu Post

Yıl 2005. O zamanlar 14 yaşında olan Ram Bahadur Bamjon Nepal’in güneydoğusundaki sık ormanlarda bir ağacın altında 10 ay boyunca bağdaş kurarak ülkenin dikkatini çekti. Bamjon’u “Buda çocuk” olarak görmeye başladı insanlar. On binlerce insan çocuğu görmek için ormana akın etti. O zamanlar Buda’nın reenkarnasyonu olduğuna inanılan Bamjon bugün 33 yaşında ve bir çocuğa cinsel istismar suçundan 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Nepal’in güneyindeki Sarlahi Bölge Mahkemesi yetkilisi Sikinder Kaapar 10 yıl hapis cezasına ek olarak Bamjon’un mağdur çocuğa 3750 dolar tazminat ödemesine karar verdi. Bamjon’un avukatı Dilip Kumar Jha kararı temyiz edeceklerini söyledi. Bamjon ocak ayında Katmandu’nun dışındaki mahallelerden birindeki evinde tutuklanmıştı.

Nepal emniyet sözcüsü Kuber Kadayat Fransız haber ajansı AFP’ye Bomjan’ın birkaç yıldır kaçak hayatı yaşadığını söyledi. Kaçağın yakalandığı sırada üstünde cep telefonları, beş laptop, tablet, 30 milyon Nepal rupisi (225 bin dolar) nakit para ve 22 bin 500 dolar olduğu belirtiliyor.

Fotoğraf: HKathmandu Post

Bamjon’un ünü 2005’te 10 ay boyunca hareket etmeden meditasyon yaptığı dönemde başlamıştı. Yanında ne yiyecek ne de su vardı. Aslında yeni yeni popüler olmaya başladığında gazeteciler Bamjon’un yemek yerken görüntülerini çekmişti ama Buda’nın reenkarnasyonu olduğuna inananlar onun günlerce yemeden içmeden hayatta kalabileceğine inanıyordu. Müritleri Bamjon’un uyurken “özel olarak meditasyon” yaptığını bile iddia ediyordu.

Popülerliğinin zirvesindeyken vaaz vermeye başlayan Bamjon’un ilk vaazına yaklaşık üç bin dinleyici katıldı. Daha sonra müritleriyle Nepal çevresinde öğretilerini yaydığı bir aşram ağı oluşturdu. Gencin popülerliği yıllar içinde azaldı. Zaten bu süreçte müritlerine cinsel ve fiziksel saldırıda bulunduğu da iddia ediliyordu. Yine de Nepal’in güneyinde hâlâ ona ibadet edenler var.

Kimi iddiaya göre Bomjan meditasyonunu bozan bazı kişileri dövüyordu. Cinsel saldırı davası ise 2018 yılında 18 yaşındaki bir rahibe tarafından açıldı. Emniyet yetkilileri ertesi yıl aşramda dört müridinin kaybolduğunun bildirilmesi üzerine Bomjan’a bir soruşturma daha açtı. Merkezi Soruşturma Bürosu’ndan Dinesh Acharya kayıp dört kişinin akıbetinin hâlâ bilinmediğini söylüyor. Kayıpların durumları bilinmediği için emniyet yetkilileri bunu henüz cinayet olarak değerlendirmeye alamıyor.

Özgüvenin böylesi: Arabayı galerinin önüne çekip 1.5 milyon dolarlık Buda heykelini çaldıÖzgüvenin böylesi: Arabayı galerinin önüne çekip 1.5 milyon dolarlık Buda heykelini çaldı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.