Bu davanın bir eşi daha yok: Suriyeli Ahmed Samsam, kendilerine çalıştığını reddeden Danimarka istihbaratını dava etti

2013-2014'te Danimarka istihbaratı adına Suriye'de gizli ajan olarak çalışan Ahmed Samsam, 2018'de Madrid'de tutuklandı ve 2020'den beri Kopenhag'da hapis cezasını çekiyor. 34 yaşındaki Samsam, haksız yere mahkûm edildiğini öne sürerek Danimarka istihbaratını dava etti. Dava 8 Eylül'de.

Dünya 25 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
34 yaşındaki Suriye asıllı Danimarkalı Ahmed Samsam, Danimarka istihbaratı adına çalıştığını kanıtlamanın peşinde.

Danimarka istihbarat servisleri, Suriye asıllı bir Danimarkalı olan 34 yaşındaki Ahmed Samsam’ın Suriye’de gizli ajan olarak çalıştığı halde IŞİD’e üye olmaktan suçlu bulunduğu iddiası üzerine hakim karşısına çıkacak.

Benzeri görülmemiş davaya göre Samsam, 2013-2014’te Danimarka gizli servisi PET ve askeri istihbarat servisi FE’ye yabancı cihatçılar hakkında bilgi vermek için Suriye’de bulunduğunu ama 2018’de Madrid’de yakalanarak haksız yere hapsedildiğini öne sürüyor. Bu iddialara karşın istihbarat servisleri Samsam’ın kendileri için çalışıp çalışmadığı konusunda açıklama yapmıyor. Fakat Danimarka basını, konuyu araştırdığında Samsam’ın iddialarını destekleyen bilgilere ulaştı.

Kopenhag’da 8 Eylül’de görülecek davada Samsam’ın avukatı olan Erbil Kaya, müvekkilinin talebinin Danimarka istihbarat servisleri için çalıştığının kabul edilmesi olduğunu vurguluyor. Samsam’ın Suriye’ye sadece yabancı cihatçılar hakkında bilgi toplamak için gittiğinde ısrar ediyor ve “Bu bizim için çok zorlu bir dava çünkü karşımızda devlet ve istihbarat servisleri var” ifadelerini kullanıyor.

Kaya bu davanın daha önce bir emsali olmadığını ve bir kişinin ajan olduğunu kanıtlamak için neyin yeterli olduğunu bilmediklerini anlatıyor.

İstihbarattan ses yok, halk Samsam’a inanıyor

Samsam’ın hikâyesi Euronews’ün aktardığına göre şöyle:

Sabıka kaydı olan Ahmed Samsam 2012’de Şam rejimine karşı mücadele etmek için kendi isteğiyle Suriye’ye gitti. Danimarka’ya dönüşünde sorguya çekildi ve hakkında işlem yapılmadan salıverildi.

Samsam bu salıverilmenin ardından önce PET ardında FE tarafından sağlanan para ve ekipmanla savaş bölgesine gönderildiğini iddia ediyor. Medya kuruluşları DR ve Berlingske de para transferlerini onaylayan haberler yayınladılar.

2017’da Kopenhag’daki çetelerle başı belaya giren Samsam, İspanya’ya geçerken Facebook’ta üzerinde IŞİD bayrağıyla çekilen fotoğraflarına rastlayan İspanyol polisi tarafından tutuklanıp IŞİD üyesi olma suçuyla 8 yıl hapse mahkûm edildi. Samsam, 6 yıla düşürülen cezasını 2020’den beri Danimarka’da bir hapishanede çekiyor.

İstihbarat servisleri Samsam’ın kendileri için çalıştığını kabul etmiyor ve gizli bilgileri açıklama zorunluluğu da bulunmuyor. Ancak Danimarka’da halkın çoğunluğu Samsam’ın istihbarat adına çalıştığına ikna olmuş görünüyor.

Samsam’ın avukatı Kaya, herhangi bir tazminat talep etmediklerini ve müvekkilinin ajan olduğunun kabul edilmesi halinde İspanya’daki hükmün bozulmasını sağlayabileceğini belirtiyor.

F-16'lar Ukrayna'ya gidiyor: Danimarka ve Hollanda, Zelenski'nin yüzünü güldürdüF-16’lar Ukrayna’ya gidiyor: Danimarka ve Hollanda, Zelenski’nin yüzünü güldürdü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.