Bulgaristan ve Romanya’nın 13 yıllık bekleyişi kısmen de olsa bitti: Schengen’e katıldılar

Bulgaristan ve Romanya Avrupa Birliği'nin (AB) vizesiz seyahat bölgesi Schengen'e dahil edildi. İki ülkenin Schengen bölgesine üyeliği Avusturya'nın vetosu nedeniyle sadece hava ve deniz yolu serbestliğini kapsıyor.

Dünya 31 Mart 2024
Bu haber 10 ay önce yayınlandı

Bulgaristan ve Romanya Pazar günü Avrupa’nın Schengen serbest dolaşım bölgesine katılarak sınır kontrolleri olmaksızın hava ve deniz yoluyla serbestçe seyahat eden Avrupa Birliği üyesi ülkelere katılmış oldu. İki ülkenin Schengen’e kabulü on üç yıllık bekleyişin ardından gerçekleşti. İki ülkenin sadece hava ve deniz konusunda serbestiyet kazanabilmesinin de bir nedeni var: Avusturya vetosu.

Avusturya’nın vetosu iki ülkenin Schengen üyeliğinin kara yollarını kapsamasının önüne geçti. Viyana’nın bu vetosunun nedeni de göçmen krizi. Avusturya’ya göre iki ülke kara yolu serbestiyeti alırsa sığınmacıların Avrupa’ya seyahat etmesi de kolaylaşmış olacak. Bu sebeple üyelik kısmi bir nitelik taşıyor. Her ne kadar kısmi de olsa bu üyelik Schengen bölgesinin artık 29 üyeden oluşacağı anlamına geliyor. 27 Avrupa Birliği üye ülkesinden 25’inin yanı sıra İsviçre, Norveç, İzlanda ve Lihtenştayn.

Romanya hükümeti Schengen kurallarının Bükreş’in en büyük havalimanı Otopeni de dahil olmak üzere dört liman ve 17 havalimanında geçerli olacağını açıkladı. Bununla birlikte sınırlardaki denetim de paralel olarak artacak. Ocak 2023’te Hırvatistan AB’ye daha geç katılmasına rağmen Romanya ve Bulgaristan’ı geride bırakarak Schengen’in 27’nci üyesi olmuştu. Romanya ve Bulgaristan, 2007’de AB’ye üye olmuştu.

‘Bir sonraki aşamada kara yolu da devreye girecek’

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen X üzerinden yaptığı açıklamada Bulgaristan ve Romanya’nın Schengen’e katıldığını, bugün itibariyle hava ve deniz sınırı kontrollerinin kaldırıldığını duyurdu. Von der Leyen bunun Avrupa çapında milyonlarca AB vatandaşına fayda sağlayacağını, Schengen bölgesini daha güçlü kılacağını ifade etti. AB Komisyonunun içişlerinden sorumlu üyesi Ylva Johansson da bir sonraki aşamada kara sınırlarındaki kontrollerin de kaldırılacağını, bunun sene boyunca üye ülkeler arasındaki görüşmelerde ele alınacağını bildirdi.

Avusturya uzun süredir düzensiz göçün artabileceği kaygısıyla iki ülkenin Schengen’e dahil olmasına karşı çıkıyordu. Anlaşma geçen yıl sonu sağlanmıştı. Schengen Bölgesi Avrupa Ekonomik Topluluğu’nun beş üye ülkesi arasında 10 yıl önce imzalanan Schengen Anlaşması’nın ardından 1995 yılında oluşturulmuştu. İlk zamanlarında kapsadığı ülkeler Almanya, Belçika, Fransa, Lüksemburg ve Hollanda ile sınırlıydı.  Bunu 2007 genişlemesine kadar dokuz ülkenin daha serbest dolaşım alanına dahil edilmesini sağlayan başka anlaşmalar izlemişti.

Dışişleri'nden Belçika çıkışı: PKK, Batı Avrupa’da toplumsal barışı tehdit ediyorDışişleri’nden Belçika çıkışı: PKK, Batı Avrupa’da toplumsal barışı tehdit ediyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.