Dışişleri’nden Belçika çıkışı: PKK, Batı Avrupa’da toplumsal barışı tehdit ediyor

Belçika'nın Heusden-Zolder ve Houthalen-Helchteren bölgesinde Türkler ve PKK destekçileri arasında PKK bayrağı tartışması çıkması ve bir Türk gencinin dövülmesi üzerine ortalık karıştı. Polisin müdahale ettiği olaylarda altı kişi yaralandı.

Dünya 25 Mart 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Fotoğraf: zb

Belçika’nın Hasselt kentine bağlı Heusden-Zolder ve Houthalen-Helchteren’de nevruz kutlamalarıyla başlayan gösteriler Türklerin ve PKK destekçilerinin birbiriyle çatışmasıyla sonlandı. Çatışmalarda biri ağır altı kişi yaralandı. Dışişleri, Belçika’da yaşanan olaylara dair açıklama yayımladı.

Belçika karıştı

Kamu yayıncısı VRT’nin aktardığına göre pazar günü Leuven kentinde Nevruz kutlamalarına katılan ve aralarında Suriyelilerin de olduğu bir grup Heusden-Zolder’a döndüğünde Türklerle karşı karşıya geldi. Gerginliği yükselten nevruz kutlamasından dönen konvoyun PKK bayrağını taşıması oldu. Türkler bayrağa tepki gösterdi.

Taraflar arası tartışma sırasında bir Türk gencinin dövüldüğü iddiasıyla olaylar daha da büyüdü, kalabalıkça bir grup sokağa çıkarak milliyetçi sloganlar atmaya başladı. Bazı araçların camları kırıldı. Bu kez olaya polis dahil oldu, kalabalığı dağıtmak için tazyikli su kullanıldı. Ayrıca sahaya helikopter getirildi, belediye kriz merkezi oluşturdu.

Houthalen-Helchteren Belediye Başkanı Alain Yzermans olayı “Elimizdeki bilgilere göre bir Türk genci tartaklanmış. Bu haber mahalleler arasında hızla yayılmış. Yüzlerce Türk, Kürtlerin bulunduğu Kolderstaat’a yürümüş” diyerek anlattı. Aynı şekilde Heusden-Zolder’in Belediye Başkanı Mario Borremans da olayların konvoydaki PKK bayrağıyla başladığını teyit etti.

VRT’nin aktardığına göre polis bir kişinin tutuklandığını açıkladı. Yetkililerin diğer olası şüphelileri tespit etmek için kamera görüntülerini analiz ettiği belirtildi.

BBC Türkçe’den Yusuf Özkan’ın haberinde kent ve çevresinde çoğu Belçika vatandaşı yaklaşık 10 bin Türk kökenli göçmen olduğu belirtiliyor. Bu göçmenlerin büyük kısmını ise Kayseri, Yozgat, Çorum ve Ardahan gibi kentlerden gidenler oluşturuyor.

Olaylar durulmayınca bu kez devreye Sultan Ahmet Cami’nin yetkilileri girdi. Sükunet çağrısı yapan cami yönetimi “Ne yazık ki provokasyon sonucu hiç istemediğimiz olaylar yaşandı. Polis durumu kontrol altına aldı. Biz de herkesi sakin olmaya, evlerine dönmeye ve kimsenin oyununa gelmemeye davet ediyoruz. Mübarek Ramazan ayında ihtiyacımız olan şey huzur ve sükunet. Lütfen huzuru bozacak hiçbir eyleme karışmayın” dedi. 

Her ne kadar olaylar durulmuş izlenimi oluşsa da Avrupa’daki Kürt örgütler yaşananları protesto etmek için bugün Avrupa Parlamentosu önünde toplanacaklarını duyurdu.

Bazı siyasetçiler yaşanan olaylara tepki gösterdi. Sağcı Vlaams Belang Partisi’nden Filip Dewinter “Heusden-Zolder’de Türkler ve Kürtler arasındaki ithal çatışma… Çok kültürlülük genellikle çoklu çatışma ile sonuçlanır. Göç aracılığıyla onların sorunlarını da bize aktarmış oluyoruz! Göç dursun” yazdı.


Dışişleri’nden açıklama

Dışişleri Bakanlığı “(Belçika’da) Yaşanan hadiseler, PKK terör örgütünün Batı Avrupa’da toplumsal barışı ve kamu düzenini tehdit ettiğini bir kez daha göstermiştir” açıklamasında bulundu.

Açıklamada, “24 Mart 2024 günü, Belçika’nın Leuven şehrinde toplanan PKK militanları, Heusden-Zolder ve Hauthalen şehirlerinde yaşayan Türk vatandaşlarını hedef alan saldırılar gerçekleştirmişlerdir. Olaylarda can kaybı yaşanmamış, bazı vatandaşlarımız yaralanmışlardır. Olaylar karşısında Brüksel’de ve Ankara’da Belçika makamları nezdinde derhal girişimlerde bulunulmuştur. Sayın Bakanımız aynı gece Belçika Dışişleri Bakanı Hadja Lahbib ile telefonda görüşmüştür. Ayrıca, Belçika’da görevli diplomatik temsilcilerimiz olay bölgelerinde yaşayan vatandaşlarımızla bir araya gelmişlerdir. Belçika’daki toplumumuzun sağduyulu tavrı ve Belçika emniyet makamlarının etkili müdahalesi sayesinde olayların büyümesi engellenmiştir. Saldırganlar hakkında yerel makamlarca soruşturma başlatılmıştır. Yaşanan hadiseler, PKK terör örgütünün Batı Avrupa’da toplumsal barışı ve kamu düzenini tehdit ettiğini bir kez daha göstermiştir. Gelişmeler her düzeyde takip edilmekte ve gerekli girişimlerimiz sürdürülmektedir” denildi.

 

 

Bağdat'la bahar havası: Irak PKK'yı yasaklı örgütler listesine aldıBağdat’la bahar havası: Irak PKK’yı yasaklı örgütler listesine aldı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.