‘Bunu da yaşamadık’ demeyiz: 2024’ün ilk haftasından en tuhaf 10 haber

İnsanlık 2024'e Japonya'daki afetler, Gazze ve Ukrayna'daki savaş ve insani krizlerle "merhaba" derken yılın ilk haftası birbirinden ilginç olaylara sahne oldu. Dünya genelinde meydana gelen bu gelişmelerden en tuhaflarını sizler için derledik.

Dünya 7 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı

Japonya’daki depremler ve uçak kazası, Gazze’de genişleyen İsrail işgal harekatı ve Kiev’in karşı saldırılarıyla ve Rus ordusunun cevabıyla Ukrayna’da şiddetlenen savaşın yanı sıra 2024’ün ilk haftası sıradışı ve tuhaf gelişmelerle geçti. Gündelik yaşantımızın karmaşıklığı arasında kaybolmuş gibi görünen bu haberler bizlere bir yandan düşündürücü bir yandan da eğlenceli bir perspektif sunuyor.

Bu hafta yaşanan ilginç olaylar günlük yaşamın karmaşasından uzaklaşarak bir nebze olsun gülümsememizi sağlıyor. İşte yeni yılın ilk haftasının birbirinden tuhaf 10 haberi:

Kutup ayısı kuş gribinden öldü

Dünyada 2021 yılında başlayan kuş gribi salgınının yeni dalgası nedeniyle ABD’nin Alaska eyaletinde bir kutup ayısının hayatını kaybettiği duyuruldu. Uzmanlar bunun dünya tarihinde bir ilk olduğunu söyledi.

Hayvanat bahçesinde ölümle biten çiftleşme: Erkek kutup ayısı dişisini öldürdü | Independent Türkçe

The Guardian’ın haberine göre kutup ayısının oldukça bulaşıcı bir virüs olan H5N1’in sebep olduğu kuş gribinden ölümü, aralık ayında Alaska Çevre Koruma Departmanı tarafından kamuoyu ile paylaşıldı. Alaska eyalet veterineri Bob Gerlach, Alaska Beacon’a yaptığı açıklamada, “Bu, herhangi bir yerde rapor edilen ilk kutup ayısı ölümü” dedi.

Antarktik bölgesindeki ilk bilinen H5N1 vakaları Ekim 2023’te Bird Island’daki kahverengi skua deniz kuşları arasında tespit edilmişti. Bundan iki ay sonra yüzlerce fok balığı ölü bulunmuştu.

Bir ilk: 13 yaşındaki çocuk Tetris’i devirdi

1984’te Sovyet mühendis Alexey Pajitnov tarafından geliştirilen Tetris oyununda 157. seviyeye ulaşarak oyunu kazanan ilk kişi 13 yaşındaki ABD’li Willis Gibson oldu. New York Times’ın haberine göre Gibson, Tetris oynarken çektiği 42 dakikalık bir video paylaştı.

Oyunda geçirdiği 38. dakikanın ardından 157. seviyeye ulaşarak oyunu “yenen” ilk kişi unvanını Gibson, oyununun kodlamasındaki sınırlamalar nedeniyle oynanamaz hale geldiği noktaya ulaştı.

157. seviyede oyunun hata vermesi üzerine paylaştığı videoda “Aman Allah’ım! Parmaklarımı hissedemiyorum, ellerimi hissedemiyorum. Bayılacağım” diyen Gibson, verdiği demeçte “son derece heyecanlı” olduğunu söyledi. Gibson oyunu “Başlaması kolay ama ustalaşması gerçekten zor” diyerek özetledi.

İsrailli sunucu canlı yayına belinde silahla çıktı

İsrail’in Kanal 14 televizyonun sunucularından Lital Shemesh’in yayına belinde tabancasıyla katıldığını gösteren fotoğraf sosyal medyada gündem oldu. Söz konusu fotoğrafta, Shemesh’in aşırı sağ görüşleriyle önce çıkan Kanal 14 stüdyosunda konuklarıyla katıldığı yayında belinde tabanca olduğu görülüyor.

Belinde tabancayla yayını sunan ve sosyal medyada fotoğrafı gündem olan Shemesh, paylaşımlarında da bu yönde mesajlar veriyor. Daha önce de X hesabından atış poligonundaki bir fotoğrafını paylaşan sunucu İsraillilere silahlanma çağrısı yapmıştı.

Kararı beğenmeyip hakimi yumrukladı, mahkeme salonunu birbirine kattı

ABD’nin Nevada eyaletine bağlı Las Vegas kentinde 4 Ocak’ta meydana gelen olayda sanık Deobra Redden’ın bir kişiyi darp ettiği gerekçesiyle yargılandığı davanın duruşması yapıldı. Hakim Mary Kay Holthus üç sabıkası bulunan Redden’ın şartlı tahliye talebini reddetti.

Kararı beğenmeyen Redden oturduğu sandalyeden fırlayarak hakimin bulunduğu kürsüye atladı. Kürsüye çıkan sanık Redden, hakim Kay Holthus’a saldırdı. Hakim Holthus kürsünün altında saklanırken güvenlik güçleri Redden’a müdahale ederek hakimden uzaklaştırdı.

Yetkililer hakim ve bir güvenlik görevlisinin yaralandığını bildirirken kameralara yansıyan olay sosyal medyada gündem oldu.

Evcil köpek, çiftin 4 bin dolarını yedi

ABD’de 3 Ocak’ta yaşanan olay ülke gündemine oturdu. Pensilvanya’da yaşayan Clayton ve Carrie Law çifti bankadan çektikleri 4 bin doları (yaklaşık 120 bin TL) eve getirdi. Çift daha sonra bir anda normalde çok sakin olan kaniş cinsi köpeğin para destelerini ağzına alarak kemirmeye başladığını fark etti.

Mutfak masasına bıraktığı paraların kaybolduğunu fark eden 33 yaşındaki Carrie “Bir anda Clayton bana bağırarak, köpeğimizin 4 bin doları yediğini söyledi. Duyduklarıma inanamadım, neredeyse kalp krizi geçiriyordum” dedi.

Sonra veterinere giden çift, köpeğin yediği banknotları çıkarıp toplamaya başladı. Köpekleri Cecil’in banknotların bir kısmını sindirmeye başladığını ve tuvaletini yapınca da bu banknotların dışarı çıktığını söyleyen çift, geri kalan paranın ise köpek kusunca toplanabildiğini söyledi. 4 bin doların büyük bir çoğunluğunun kurtarıldığını söyleyen çift sadece 450 doları birleştiremediklerini belirtti.

Yarı dişi yarı erkek kuş tespit edildi

Amatör kuşbilimci John Murillo, 4 Ocak’ta Kolombiya’da Manizales kentinin 10 kilometre güneybatısında bulunan Don Miguel Doğa Parkı’nda çift cinsiyetli bir kuş tespit etti. Yeşil bal cinsi kuşun bir kanadı mavi, bir kanadı yeşildi. Sol tarafındaki yeşil tüyler türün dişi cinslerinde görülürken sağdaki mavi tüyler ise erkek bal kuşlarına özgü.

Kolombiyada tespit edildi Yarı dişi, yarı erkek kuş

Kolombiya’da John Murillo tarafından keşfedilen çift cinsiyetli bal kuşu.

Murillo bu keşfini Yeni Zelanda’daki Otago Üniversitesi’nden Zooloji Profesörü ve evrimsel genetik uzmanı Hamish Spencer ile paylaştı. Prof. Spencer BBC’ye yaptığı açıklamada “Çok heyecan vericiydi. Bir çok kuş düşkünü ömürleri boyunca çift cinsiyetli kuş göremez. John’un keşfini gördüğüm için çok ayrıcalıklıyım. İki yanlı çifte cinsiyetlilik bir organizmanın bir yanı erkek özellikleri gösterirken, diğer yanının dişi özellikleri göstermesi” dedi.

Buna göre bu tür çifte cinsiyetlilik, çok sayıda hayvan grubunda, özellikle cinsel açıdan iki yönlü hayvanlarda görülüyor. Bu keşif ise 100 yıldan uzun süredir bal kuşlarında kayda geçen ilk çift cinsiyetlilik vakası.

Hırsızlık için eve daldı, cinsel organından bıçaklandı

2021 istatistiklerine göre yaklaşık 72 milyon nüfusuyla turizm cenneti olarak bilinen Güneydoğu Asya ülkesi Tayland’da 4 Ocak’ta meydana gelen olayda 83 yaşındaki bir adamın evine giren hırsız, ev sahibi tarafından etkisiz hale getirildi ve defalarca bıçaklandı.

Hastanede cinsel organından bıçaklandığı tespit edilen hırsıza tam 14 dikiş atıldı. Yetkililer tarafından yapılan açıklamada hırsızın uyuşturucu bağımlısı biri olduğu söylendi. Ev sahibi ise şahsın binaya ikinci katın camından girdiğini belirtti. Aile eve daha önce defalarca giren hırsız nedeniyle bir süredir korku içinde yaşadıklarını belirtti, polise teşekkür etti.

Yangın ihbarı yapılmıştı, alev sanılan şeyler turuncu ağ çıktı

Yeni yıl arifesinde İngiltere’nin kuzeybatısındaki sahil kenti Blackpool’un tarihi kulesinde yangın ihbarı alan itfaiye 6 itfaiye aracıyla yangına müdahale için olay yerine geldi. Şiddetli rüzgar sebebiyle kulenin üst kısmına ulaşmayan yetkililer halatla kuleye çıkarak yangın olmadığını tespit etti. Blackpool polisi, kulenin üst kısmında alev gibi görünen şeyin, rüzgarda dalgalanan turuncu renkli plastik bir ağ olduğunu belirtti.

Lancashire itfaiyesinden konuyla ilgili yapılan açıklamada “Lancashire İtfaiye ve Kurtarma Servisi, halkın endişeli üyeleri tarafından, bunun bir yangın olduğuna inanmalarına yol açan faktörlerin birleşimi nedeniyle bugün Blackpool Promenade’e çağrıldı. Yangından şüphelenilen alan genel olarak erişilemez durumda olduğundan bu alana erişim zordu. Uzman bir halatlı kurtarma ekibi erişim sağladı ve herhangi bir yangın olmadığını doğruladı. Bu olay, daha fazla güvence sağlayan termal görüntülemeyi kullanan Ulusal Polis Hava Servisi tarafından teyit edildi” dendi.

Neptün ve Uranüs’ün gerçek renkleri ortaya çıktı

1980’lerde yapılan bir uzay çalışmasından elde edilen görüntüler Neptün’ün masmavi, Uranüs’ün ise yeşil olduğunu gösteriyordu. Ancak yapılan bir araştırma iki gezegenin de yeşilimsi mavinin benzer tonlarında olduğunu ortaya çıkardı.

Yeni araştırma Neptün ve Uranüs’ün gerçek renklerini ortaya çıkardı

Edinburgh Üniversitesi’nden astrofizik profesörü Catherine Heymans BBC Radio 4’ün “Today” programına yaptığı değerlendirmede “Neptün’ün atmosferinde görebileceğiniz özellikleri ortaya çıkarmak için maviyi vurguladılar ve bu yüzden görüntü oldukça mavi görünüyor ancak gerçekte Neptün aslında Uranüs’e oldukça benziyor” dedi.

Araştırmayı yöneten Oxford Üniversitesi’nden Profesör Patrick Irwin’e göre gökbilimciler, modern görüntülerin çoğunun iki gezegenin gerçek renklerini tam olarak yansıtmadığını uzun zamandır biliyordu. Prof. Irwin “Doygunlaştırılmış bu yapay renk o zamanlar gezegen bilimciler arasında biliniyor olsa da – ve görüntüler bunu açıklayan başlıklarla yayımlanmış olsa da – bu ayrım zamanla kayboldu” ifadelerini kullandı.

Meksika Arkadaş’ın ilk doğum gününe herkesi davet etti

Meksika Savunma Bakanlığı, Türkiye’de 11 ili etkileyen ve binlerce kişinin hayatını kaybetmesine neden olan Şubat depremlerinde hayatını kaybeden Proteo’nun anısına Türkiye’nin hediye ettiği yavru köpek Arkadaş’ın 7 Ocak’ta doğum gününün kutlayacaklarını duyurarak herkesi kutlamalara davet etti.

Meksika, Arkadaş'ın ilk doğum gününe herkesi davet etti - Dünya Haberleri

Proteo Şubat depremlerinde Meksika ordusu tarafından arama kurtarma için Türkiye’ye gönderilmiş ve bu sırada rahatsızlanarak hayata veda etmişti. / Fotoğraf: Meksika Savunma Bakanlığı

Meksika Savunma Bakanlığı dün yaptığı duyurusunda “Asker Arkadaş’ın birinci doğum gününü kutlamak için 7 Ocak’ta bize katılın! Yavru Köpeğinizle gelin, Er Arkadaş ve Çavuşlar Roko ve Bravo ile sizin için hazırladığımız sürprizlerin tadını çıkarın. Bekliyoruz!” ifadelerine yer verdi.

Arkadaş’ın doğum gününün başkent Meksiko’da Eylül 2023 tarihinde açılan Proteo heykelinin bulunduğu alanda yapılacağı vurgulandı.

Proteo kurtarma köpeği Şubat depremlerinde Meksika ordusu tarafından arama kurtarma çalışmaları için Türkiye’ye gönderilmiş ve bu sırada rahatsızlanarak yaşama veda etmişti. Proteo iki ülke arasında özel bir dostluğun oluşmasını sağlamış Türkiye’de ismi hayvan koruma merkezlerine verilmiş ve heykeli yapılmıştı.

'Bunu da yaşamadık' demeyiz: 2023'ün en tuhaf 10 haberi‘Bunu da yaşamadık’ demeyiz: 2023’ün en tuhaf 10 haberi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.