Çarpıcı araştırma: Iraklıların çoğu, ‘Saddam zamanı daha iyiydik’ diyor

ABD'nin öncülük ettiği Irak işgali, bölgeye demokrasiyle beraber daha iyi bir hayat vaat ediyordu. 20 yıl sonra yapılan anket, 20 yıl öncesinden çok da uzaklaşılamadığını gösteriyor.

Dünya 7 Nisan 2023
Bu haber 2 yıl önce yayınlandı
Saddam Hüseyin, 1979'dan 2003'e kadar ülkede mutlak güce sahipti.

ABD öncülüğündeki Irak işgalinin 20’inci yılında Gallup International, ülkedeki durumu ortaya koyan bir kamuoyu araştırması gerçekleştirdi. 

Ülkedeki 18 vilayette ulusal yapıyı temsil eden 2024 kişiyle yapınal görüşme sonucunda, katılımcıların yüzde 60’ı, Irak’ın durumunun Saddam Hüseyin döneminde şimdikinden daha iyi olduğunu dile getirdi. Günümüzdeki Irak’ı iyi bulanların oranı yüzde 40’ta kaldı. 

Ancak ekonomik göstergeler için iyiye gidiş var. Saddam dönemindeki araştırmada katılımcıların 3’te 2’si Irak’ın fakir bir ülke olduğunu söylerken bugün bu oran 3’te 1. Peki ABD yönetiminin işgal gerekçesi Iraklılarda ne kadar karşılık buldu? Gallup araştırmasına göre, katılımcıların yüzde 51’i, ABD’nin Irak’ı doğal kaynaklarına el koymak için işgal ettiğini düşünüyor. Yüzde 29’a göre bu işgal, Saddam Hüseyin rejimini devirmek içindi. Iraklıların yüzde 47’si ülkede kalmak ve ülkeyi yeniden inşa etmek istiyor ama her 4 kişiden 1’i, ülkeyi terk etmek istiyor. 18-24 yaş arasında, gitmek isteyenlerin oranı 3’te 1’i buluyor.

Irak işgalinin 20'nci yılı: ABD Senatosu, Irak'la savaşı nihayet bitiriyorIrak işgalinin 20’nci yılı: ABD Senatosu, Irak’la savaşı nihayet bitiriyor

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.