Çin gemileri tazyikli su sıkıyor, Güney Çin Denizi’ne ‘Noel Baba’ geliyor

Hıristiyan nüfusun ağırlıklı olduğu ülkeleri Noel telaşı alırken Güney Çin Denizi'nde gerginlik dinmiyor. Çin ve Filipinler gemileri karşı karşıya geldi, Manila'nın "geri durmayacağını" göstermek için 40 gemilik Noel konvoyu El Nido'dan yola çıktı.

Dünya 10 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Fotoğraf: Jervis Manahan/ABS-CBN News

Güney Çin Denizi’nde sular kaynamaya devam ediyor. Filipinler ve Çin aylardır süren atışmalarına bir yenisini ekleyerek birbirlerini tartışmalı Güney Çin Denizi’nde “tehlikeli manevralar yapmak”la suçladı.

Batı Filipin Denizi Ulusal Görev Gücü (NTF-WPS) sözcüsü Jay Tarriela İkinci Thomas Sığlığı’na rutin ikmal görevinin Çin sahil güvenliği nce engellendiğini, Çin’in sivil ikmal gemilerini taciz edici tehlikeli manevralar yaptığını söyledi.

Çin sahil güvenliği cumartesi günü Scarborough Sığlığı yakınlarında Filipinli bir balıkçının teknesine tazyikli su sıkarken. Fotoğraf: Filipinler sahil güvenliği

Filipin sahil güvenliği en az iki geminin tazyikli su tacizine uğrayarak hasar gördüğünü söylerken Çin sahil güvenliği Filipin gemilerinin “izin almadan kendi kara sularına girdiğini” ve “Çinli yetkililerin hukuka uygun karşı önlemler aldığını” duyurdu.

Çin ise Filipin gemisinin gönderilen uyarıları görmezden geldiğini ve “profesyonellikten uzak, yoldan kasten ve tehlikeli çıkarak” Çin teknesiyle çarpıştığını ileri sürdü. Beijing kazanın sorumluluğunu tamamen Filipinler’e yükledi.

Hem Filipinler hem de Çin İkinci Thomas Sığlığı’nda hak iddia ediyor. İki ülkede de burayı farklı adlandırıyor. Manila’da Ayungin Sığlığı olarak anılan yerin Beijing’deki adı Ren’ai Resifi. Filipinler 1999 yılında İkinci Thomas Sığlığı’nda hakkı olduğu iddiasını güçlendirmek için karaya oturttuğu eski ABD donanma gemisi BRP Sierra Madre’yle asker göndermişti. Ancak Filipinler’in bu iddiasına Çin karşı çıkıyor ve iki ülke bölgede sürekli karşı karşıya geliyor.

Beijing Güney Çin Denizi’nin neredeyse tamamı üzerinde hak talep etmenin yanı sıra bu deniz üzerindeki adaların ve sahillerin çoğunda da egemenliğinin “tartışılmaz” olduğu iddiasında. Bu su yolu uluslararası ticaret için kritik bir yer ve verimli olması nedeniyle bölgeye kıyısı olan pek çok ülkenin geçim kaynağı durumunda.

Güney Çin Denizi’ne Noel geliyor

Bunlar olurken ortamdaki gerginliği azaltmak, Filipinli balıkçıları, askerleri ve sahil güvenlik görevlilerini neşelendirmek için Güney Çin Denizi’ne Noel geliyor. Noel bağışları, Noel Baba figürleriyle yüklü 40 balıkçı teknesinden oluşan bir konvoy Filipinler’in Palawan bölgesindeki El Nido’dan yola çıktı.

“Bizim” anlamına gelen Atin Ito koalisyonunun organize ettiği yolculuğa din önderleri, balıkçılar ve gençler dahil onlarca gönüllü katıldı. Amaçları halkın bağışladığı malzemeleri bölgedeki Filipin gemilerine teslim etmek. 

Atin Ito’nun eş kurucularından Akbayan Partisi’nden Rafaela David “Küçük bir ülke olmasına rağmen Filipinlerin Çin tarafından susturulamayacağı, zorbalığa boyun eğmeyeceği mesajını vermek istiyoruz” dedi. David halkın çok fazla bağış yaptığına dikkat çekti, bunun Filipinlilerin balıkçılar ve sahil güvenlikle dayanışması demek olduğunu söyledi ve “Çin’in dostlarımıza yaptıklarına öfkelenmeden edemiyoruz” dedi.

Ne var ki yolculuk pazar günkü tazyikli su atışmaları nedeniyle sarsıntılı bir başlangıç yaptı. Noel konvoyunun ilk rotası İkinci Thomas Sığlığı’ydı ancak olaylar nedeniyle konvoyun rotası direkt Lawak ve Patag Adaları’na çevrildi, bağışların sahil güvenliğe burada teslim edileceği belirtildi. Ancak konvoy İkinci Thomas Sığlığı’ndan vazgeçmeyi düşünmüyor gibi, çünkü Lawak Adası’na demir atınca kapsamlı bir değerlendirme yapıp El Nido’ya dönüşte sığlığın çevresini dolaşmaya çalışacakları belirtiliyor.

Güney Çin Denizi'nde gerilim: İki gemi çarpıştı, Filipinler Çin büyükelçisine hesap sorduGüney Çin Denizi’nde gerilim: İki gemi çarpıştı, Filipinler Çin büyükelçisine hesap sordu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.