Çin yılların uygulamasını durduruyor: Yurt dışından gelenler evlat edinemeyecek

Çin hükümeti uluslararası evlat edinme programını sona erdirme kararı aldı. Bu karar ABD'de başvuruları bekleyen yüzlerce Amerikalı aileyi etkileyebilir. ABD'li yetkililer, kararın detayları ve başvuruların akıbeti hakkında Çin'den açıklama bekliyor.

Dünya 6 Eylül 2024
Fotoğraf: Shutterstock

Beijing yönetimi Çin’deki ABD’li diplomatlarla yaptığı telefon görüşmesi neticesinde belirli istisnalar dışında “herhangi bir aşamadaki vakaları işlemeye devam etmeyeceğini” duyurdu. ABD Dışişleri Bakanlığı ise yaptığı açıklamada Çin Sivil İşler Bakanlığı’ndan resmi bir yazılı açıklama beklediğini açıkladı.

Bakanlık açıklamasında “Hâlâ evlat edinme sürecini tamamlamayı bekleyen yüzlerce aile bulunduğunun farkındayız ve onların durumuna empatiyle yaklaşıyoruz” dendi.

İstisnalar ve belirsizlikler

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mao Ning basın brifingde, Çin’in artık yabancıların ülke çocuklarını evlat edinmesine izin vermediğini, sadece kan bağı olan akrabaların veya üvey ebeveynlerin çocuk evlat edinebileceğini açıkladı. Kararın uluslararası sözleşmelere uygun olduğunu belirten Mao başka bir detay vermedi.

On yıllar boyunca birçok yabancı aile Çin’den çocuk evlat edindi. Birçok ebeveyn çocukları yeni evlerine götürmek üzere ülkeyi ziyaret etti. Resmi verilere göre Amerikalı aileler Çin’den toplamda 82 bin 674 çocuk evlat edindi. Bu rakam ABD’nin, Çin’in diğer ülkelerle kıyaslandığında en fazla evlat verdiği ülke olarak öne çıkmasına sebep oldu. Hatta bu uygulama ABD’de birçok dizi ve filme de konu oldu.

Covid-19’un evlat edinme sürecine etkisi

Çin Covid-19 pandemisi sırasında uluslararası evlat edinmeleri askıya almıştı. ABD Dışişleri Bakanlığı’nın son yıllık raporuna göre, hükümet daha sonra, 2020’de askıya alınmadan önce seyahat izni alan çocuklar için evlat edinmelere yeniden başlamıştı.

Raporda Ekim 2022 ile Eylül 2023 arasında Çin’den evlat edinme için 16 vize verildiği, bunun iki yıldan uzun bir süre içinde verilen ilk vizeler olduğu belirtiliyor. O tarihten sonra başka vize verilip verilmediği ise belirsizliğini koruyor.

Ocak ayında Danimarka’nın tek denizaşırı evlat edinme ajansı sahte belgeler ve usulsüz prosedürlere yönelik endişeler nedeniyle faaliyetlerini durdurduğunu açıklamıştı. Norveç’in en üst düzey düzenleyici kurumu ise birkaç vakayla ilgili bir soruşturma yapılana kadar denizaşırı evlat edinmelerin iki yıl süreyle askıya alınmasını tavsiye etmişti.

Beijing’in uluslararası evlat edinmeleri durdurma kararı, aynı zamanda ülkede düşen doğum oranlarını da izliyor. 2023 yılında doğan bebek sayısı 9,02 milyona geriledi ve Çin nüfusu üst üste ikinci yıl azalma gösterdi.

Türk-Çin İlişkilerinde “Guanxi” ile İşler KolayTürk-Çin İlişkilerinde “Guanxi” ile İşler Kolay

ABD’yi Çin korkusu sardı, Biden gizli nükleer strateji planına yeşil ışık yaktıABD’yi Çin korkusu sardı, Biden gizli nükleer strateji planına yeşil ışık yaktı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.