Kızıldeniz ve dünya ticareti diken üstündeyken ‘yakışıklı’ Husi viral oldu

Kızıldeniz'de tansiyonu yükselten Husiler bu kez saldırılar dışında bir konuyla gündeme geldi. Bir Husi genci yakışıklılığıyla gündem oldu.

Dünya 16 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı

Yemen’deki İran destekli Husiler son zamanlarda İsrail’in Gazze’ye saldırılarına yanıt olarak Kızıldeniz’deki kargo gemilerine saldırılarla gündeme geliyor. ABD’nin Kızıldeniz’de geniş bir koalisyon kurmasına, dünya ekonomisinin diken üstünde bekleyişine sebep olan Husiler bu kez farklı bir şekilde gündemde. “Seksi” bir Husi korsanı internette viral oldu.

Yemen açıklarında uluslararası kargo gemilerine saldırılar sırasında sosyal medyada paylaşımlarda bulunan bir Husi korsan, paylaşımlarının içeriğinden ziyade görünüşüyle gündem oldu. Her gönderisi yüz binlerce izlenen, binlerce de yorum alan Husi videolarda Kızıldeniz’deki korsanlık faaliyetlerini paylaşıyor.

Pazartesi günü Instagram’da paylaşılan videoda gemide oldukları anlaşılan Husi şöyle yazdı: “Gemi artık bizim, artık onu aramayın.”

Takipçilerinden “aman Allah’ım çok güzelsin,” “Yemen askerleri yakışıklı olur” gibi yorumlar alan Husi de bunu çok sevmiş olacak ki birçok içeriğini paylaşmasının yanı sıra Snapchat üzerinden de her gün canlı yayın yapıyor.

Twitter’da da gündem olan Husi genci X’te de gündem oldu. Bir X kullanıcısı “Beni kaçırabilir” diye yazarken bir diğeri “Teknesinde bir kişi için daha yer var mı…” diye yazdı.

Sosyal medya profillerinde ismi Raşid Al Haddad olarak belirtilen genç korsanın Instagram’da 23,5 bin takipçisi bulunuyor.

Yemenli genç aynı zamanda oyuncu Timothée Chalamet’ye de benzetiliyor.

Kızıldeniz’de son durum

İran’ın desteklediği Yemen’deki Husiler, İsrail’in Gazze’deki saldırılarına tepki gerekçesiyle 31 Ekim’den bu yana Yemen açıklarında İsrailli şirketlere bağlı olduğunu söyledikleri ticari gemilere el koymaya ve bazılarına da dron ve füzelerle saldırılar düzenlemeye başladı. ABD güçleri bu süreçte birçok kez Yemen’den atılan füze ve kamikaze dronları düşürdüğünü duyurdu. Husilerin eylemlerinin ardından çok sayıda gemicilik şirketi Kızıldeniz’deki seferlerini durdurma kararı aldı. ABD küresel deniz ticareti güvenliğinin tehlikeye girdiği gerekçesiyle 18 Aralık’ta bir grup ülkenin katılımıyla Husilere karşı “Refah Muhafızı Operasyonu” adında çok uluslu “deniz görev gücü” oluşturulduğunu duyurdu. Kızıldeniz’de 31 Aralık’ta İsrail’le bağlantılı gemiyi ele geçirmeye çalışan Husilere ait üç sürat teknesi ABD helikopterleri tarafından ateş altına alındı. Husiler 10 Ocak’ta da İsrail’e destek olduğu gerekçesiyle Kızıldeniz’de ABD’ye ait bir geminin füze ve kamikaze dronlarla hedef alındığını duyurdu. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) 11 Ocak’ta ABD ve Japonya tarafından sunulan ve Husilerin Kızıldeniz’deki saldırılarının acilen sonlandırılmasını talep eden kararı kabul etti. Akdeniz’i Kızıldeniz’e bağlayarak Avrupa ile Asya arasındaki en kısa rotayı sunan Süveyş Kanalı üzerinden küresel ticaretin yaklaşık yüzde 12’si yapılıyor.

Kızıldeniz'de dalgalar yükseliyor, Husi'ler 'Saldırılar bizi etkilemedi' diyorKızıldeniz’de dalgalar yükseliyor, Husi’ler ‘Saldırılar bizi etkilemedi’ diyor

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.