Erdoğan, BM için New York’a gitti, orada Elon Musk’ı da ağırlayacak

78'inci Birleşmiş Milletler Genel Kurulu için New York'a giden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı burada yoğun bir görüşme trafiği bekliyor. Erdoğan gitmezden önce İstanbul'da, 'Gerekirse AB ile yolları biz ayırabiliriz' dedi.

Dünya 17 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı

Atatürk Havalimanı’ndaki basın toplantısının ardından New York’a hareket eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Birleşmiş Milletler’in 78’inci Genel Kurulu için yapacağı ziyaret kapsamındaki görüşme trafiği de belli oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, çok sayıda üst düzey temasta bulunacak. Bugün, New York’taki Türkevi’nde ikili görüşmeler yapması beklenen Erdoğan, Gürcistan Başbakanı İrakli Garibaşvili’nin yanı sıra dünyanın en zengin iş insanlarından, Elon Musk’ı ağırlayacak.

Erdoğan: Gerekirse AB ile yolları ayırabiliriz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul’dan ayrılmazdan önce yaptığı basın toplantısında oldukça önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan’ın sözlerinden satır başları şöyleydi:

-Az sonra Birleşmiş Milletler 78. Genel Kurulu görüşmelerine iştirak etmek üzere New York’a doğru yola çıkacağız. BM üyesi tüm ülkelerin temsil edildiği genel kurul görüşmelerine 150’den fazla ülkenin katılımı bekleniyor. Her yıl olduğu gibi bu sene de ABD’de son derece yoğun bir temas ve toplantı trafiğimiz olacak.

-Genel kurul görüşmelerinin ilk gününde 19 Eylül salı günü Genel Kurula hitap edeceğim. Bu vesileyle uluslararası gündemdeki temel meselelere ilişkin görüşlerimizi paylaşacağız. Mevcut küresel sınamalar karşısında Türkiye’nin oynadığı kritik rolü vurgulayacağız. Dünya 5’ten büyüktür tezimizin daha fazla kabul görmesinden memnuniyet duyuyoruz.

-Sadece son 3 ayda rezervlerimizde 22 milyar dolarlık bir artış oldu. MB’nin toplam brüt rezervleri 120 milyar doları geçmiş bulunuyor. Dünya Bankası’nın geçen hafta yaptığı açıklama ülkemize duyulan güvenin bir başka örneğidir. Türkiye’nin bölgesinde barış ve istikrarın tesisi amacıyla yürüttüğü diplomatik hamleler de takdirle karşılanıyor.

-Son 21 yıldır olduğu gibi sadece işimize bakıyoruz. Bundan sonra da aynı hassasiyet ile çalışmaya devam edeceğiz.

-(Azerbeycan-Ermenistan gerginliği) Şu anda bizim öncülüğümüzde 3’lü bir görüşme teklifimizi kendilerine ilettik. Biz 4’lü bir teklifte bulunduk. Putin, Aliyev, şahsım ve Paşinyan görüşmesi önerdik.

-(İsveç’in NATO üyeliği) Batı ‘İsveç, İsveç, İsveç’ diyor. Biz de diyoruz ki parlamentomuz karar vermedikten sonra evet veya hayır dememiz mümkün değil. Öncelikle İsveç’in üzerine düşen görevi yerine getirmesi lazım. Yasayı hazırlamak yetmez, yasayı uygulamak gerekir. Kalkıp da teröristleri İsveç polisinin koruması altında gösteriye sevk ediyorlarsa, bunlar görevini yerine getirmiyor demektir.

-(AB ile ilişkiler) Avrupa Birliği, Türkiye’den kopmanın gayreti içerisinde. AB’nin Türkiye’den kopuş hamleleri yaptığı bu dönem içerisinde değerlendirmelerimizi yaparız. Bu değerlendirmelerden sonra AB ile gerekirse yolları ayırabiliriz.

Musk’la gündem olabilecek konular: Uzay, Tesla, X, Starlink

Daha önce de yüz yüze görüşmeler gerçekleştiren Erdoğan ve Musk’ın gündeminde olabilecek konular muhtelif. Bunlar arasında dikkat çeken ise Türkiye’nin uzay programı. Daha önce Türkiye’nin Elon Musk’ın şirketi SpaceX’in roketiyle uzaya gitmesi için Türk astronotlar belirlenmişti. Bu görüşmede Türkiye’nin uzay programının yanı sıra Musk’ın elektrikli aracı Tesla’nın Türkiye yatırımları ve X platformuyla beraber Starlink’e dair konular da ele alınabilir.

Erdoğan’ın yarın Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’le görüşmesi ve ardından Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda ile bir araya gelmesi bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 19 Eylül’de ise Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na hitap etmesi bekleniyor. Erdoğan, New York programında salı günü İtalya ve İsrail Başbakanları ile ikili görüşme gerçekleştirecek.

Çarşamba günü ise Yunanistan Başbakanı Miçotakis’i ağırlayacak.

Dünya çığır açan projelerin yaratıcısı Elon Musk'ın biyografisini bekliyorDünya çığır açan projelerin yaratıcısı Elon Musk’ın biyografisini bekliyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.