Dağlık Karabağ’da neler oluyor: Ermenilerde panik hâkim

Azerbaycan ordusunun operasyonu neticesinde 24 saat içerisinde 120 bin Ermeni'nin yaşadığı Dağlık Karabağ teslim olurken burada yaşayanlar büyük panik halinde. Azerbaycan, bölgede kalanları rahatlatmak için sözler verirken, Ermeniler, bölgeyi terk etmeye zorlanıp zorlanmayacaklarından endişeli.

Dünya 24 Eylül 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Bölgedeki binlerce Karabağlı, Rus barış gücüne sığındı.

Dağlık Karabağ’da 24 saat süren Azerbaycan operasyonundan sonra bölgede yaşayan 120 bin Ermeni ve bölgenin geleceğine dair özellikle burada yaşayan Ermenilerde endişeli ruh hali hâkim.

Azerbaycan, bölge halkını rahatlatmak için geleceğe dair vaatlerde bulunsa da Ermeniler, geleceklerinden, bölgeyi terk etmeye zorlanıp zorlanmayacaklarından ya da başlarına daha kötü bir şey gelip gelmeyeceğinden emin değiller.

BBC Türkçe’nin haberine göre bölgeden gazeteci Siranuş Sargisyan, başkentte (Stepanakert/Hankendi) birkaç sığınma merkezini ziyaretinden sonra gönderdiği mesajda yiyecek hiçbir şey olmadığını söylüyor: “Burada kalmak isteyen kimseyi görmedim. Oğullarını önceki savaşlarda kaybeden yaşlı akrabalarım var; onlar burada ölmek istiyor. Ama çoğu insan için, benim kuşağım için, bu zaten dördüncü savaşları.”

Azerbaycan, buradaki sivil halkı rahatlatmak için gıda ve yakıt gönderiyor, yeniden entegrasyon sözü veriyor. Bölgedekiler ayrılmaya zorlanmayabilirler fakat kalmaya da istekli değiller.

Sovyetler Birliği’nin çöküşünden beri, burada savaşlarda on binlerce insan yaşamını yitirdi. İlk savaş da Ermenistan’ın bölgeyi işgal ettiği 1992-94’te yaşanmıştı.

Şimdi bu bölgeden ayrılmak isteyen Ermenilerin sayısı artarsa, Dağlık Karabağ ve Ermenistan’ı bağlayan ve geçen yıl Azerbaycan’ın abluka uyguladığı Laçin Koridoru ayrı bir önem kazanacak. Azerbaycan’a dahil olan bölgedeki insanlardan 50 bin kişinin etkileneceğini söyleyen Azerbaycan’a karşın, bu sayının 110 bin olabileceği öne sürülüyor.

Uluslararası düşünce kuruluşu Carnegie Europe’dan Kafkasya uzmanı Thomas de Waal, BBC’ye verdiği görüşünde, bu insanların akıbeti konusunda giderek daha fazla endişelendiğini belirtip, ister barışçıl ister kanlı olsun, gerçek bir etnik temizlik tehdidi olduğuna inanıyor: “Kadınlar ve çocuklar için hiçbir sorun olmayacak. Ancak asıl sorun, silah altında olan ya da Azerbaycan’a karşı savaşmış olan erkeklerle ilgili.”

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşınyan da 40 bin aileyi yerleştirmek için hazırlık yapıldığını söylüyor.

Azerbaycanlı yetkililer silahlarını bırakan savaşçıları yargılamama sözü verip bir tür af çıkarmayı düşünüyor. Ancak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hikmet Hacıyev’e göre bu durum Birinci Karabağ savaşında suç işleyenleri kapsamayacak.

Karabağ’ın işgalinin sembolü tank Bakü’de

Ermenilerin 1. Karabağ Savaşı’yla ilgili zafer anıtı olarak kullandığı, işgal döneminde Şuşa-Hankendi yolunda yer alan tank, Bakü’ye getirildi. Söz konusu tank, Azerbaycan ordusunun 2’nci Karabağ Savaşı’nda Ermenistan ordusundan ele geçirdiği silah ve zırhlı araçların sergilendiği ‘Savaş Ganimetleri Parkı’ diye isimlendirilen açık hava müzesine yerleştirildi.

Çok sayıda Azerbaycanlı da bir zamanlar işgalin sembolü olan tankı görmek için Savaş Ganimetleri Parkı’na geldi.

Tank, 1’inci Karabağ Savaşı’nda Şuşa’nın Ermenistan güçlerince işgali öncesinde Azerbaycan’ın Milli Kahramanı Albert Agarunov tarafından vurulmuş, savaş sonrasında Ermeniler tankı zaferlerinin sembolü anıt haline getirmişti.

Milli Savuma Bakanlığı: Karabağ'da TSK yokMilli Savuma Bakanlığı: Karabağ’da TSK yok

Kritik adım atıldı: Dağlık Karabağ'ın Azerbaycan'a entegrasyonu için ilk görüşmeKritik adım atıldı: Dağlık Karabağ’ın Azerbaycan’a entegrasyonu için ilk görüşme

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.