Nijer’de darbecilere askeri müdahale ihtimali: ECOWAS’ın planı hazır

Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu ECOWAS, Nijer'deki darbeyi tersine çevirmek için yapılacak askeri müdahale planının hazır olduğunu duyurdu. ECOWAS detaylı planın hazırlandığını ancak müdahalenin ne zaman ve nereden başlayacağının açıklanmayacağını duyurdu.

Dünya 5 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı

Nijerya’nın başkenti Abuja’da düzenlenen Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu ECOWAS ülkeleri Genelkurmay Başkanları Toplantısı’nın ardından, Siyasi İşler, Barış ve Güvenlikten Sorumlu Komiser Abdel-Fatau Musah, toplantıda genelkurmay başkanlarının, Nijer’e olası bir askeri operasyon planını tamamladığını açıkladı.

Musah, askeri müdahalenin çerçevesinin belirlendiği ve tüm unsurların üzerinde çalışıldığının altını çizerek, müdahalenin ne zaman ve nereden başlayacağının açıklanmayacağını, buna ECOWAS ülkelerinin liderlerinin karar vereceğini kaydetti.

Cuntaya verilen süre bitiyor

ECOWAS, 30 Temmuz’da, askeri cuntaya Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum’un serbest kalması ve yeniden görevine dönmesi için bir hafta süre vermiş ve bu sürede taleplerinin karşılanmaması durumunda askeri müdahale dahil her seçeneği değerlendireceklerini duyurmuştu. Askeri müdahale ihtimali, Batı Afrika’daki diğer cunta hükümetlerinin tepkisini çekmişti.

Yönetimde askerlerin olduğu Burkina Faso ve Mali, yayımladıkları ortak bildiride, Nijer’e askeri müdahalenin kendilerine savaş açmak anlamına geldiği konusunda ECOWAS’ı uyarmıştı. Gine de cuntaya destek açıklamasında bulunmuştu.

Senegal, Fildişi Sahili, Benin ve Nijerya da üyesi oldukları ECOWAS’ın askeri müdahalesini destekleyeceklerini açıklamıştı.

Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı darbe yapmıştı

Nijer’de Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum, 26 Temmuz’da Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı unsurlarınca alıkonulmuş ve o akşam asker yönetime el koyduğunu duyurmuştu. Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Abdurrahmane (Ömer) Tchiani, 28 Temmuz’da Vatanı Koruma Ulusal Konseyi (CNSP) isimli cuntanın liderliğini üstlenmiş ve geçiş hükümetinin başına geçmişti.

Biden'dan Nijer'deki cuntaya çağrı: Seçilmiş cumhurbaşkanını serbest bırakınBiden’dan Nijer’deki cuntaya çağrı: Seçilmiş cumhurbaşkanını serbest bırakın

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.