Dışişleri: Danimarka’da Kur’an-ı Kerim’e ve bayrağımıza yapılan saldırıyı lanetliyoruz

Dışişleri Bakanlığı, Danimarka'da Kur’an-ı Kerim’e ve Türk bayrağına yapılan saldırıya tepki gösterdi. Açıklamada, "Nefret suçu teşkil eden bu alçak eyleme ifade özgürlüğü adı altında izin verilmesini hiçbir şekilde kabul etmiyoruz" ifadeleri yer aldı.

Dünya 26 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Dışişleri Bakanlığı, Danimarka'yı somut tedbirler almaya çağırdı.

Danimarka’nın başkenti Kopenhag’daki Türkiye Büyükelçiliği önünde dün Kur’an-ı Kerim ve Türk bayrağına yönelik düzenlenen saldırı Dışişleri Bakanlığı’nın tepkisini çekti.

Aşırı milliyetçi ‘Vatanseverler Canlı Yayında’ (Patrioterne Gar Live) isimli grup tarafından düzenlenen saldırı, grubun Facebook hesabından da canlı yayınlandı.

Grup, İslam karşıtı pankartlar açıp İslam’a hakaret içeren sloganlar atarken, Türk bayrağını da hedef aldı.

Yetkililerin, Türkiye’nin Kopenhag Büyükelçiliğini önceden bilgilendirdiği ve gereken güvenlik önlemlerini aldığı açıklandı.

Dışişleri Bakanlığı ise yazılı bir açıklamayla saldırıyı kınadı:

“Danimarka’da dün akşamüstü kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerim’e ve şanlı bayrağımıza karşı yapılan aşağılık saldırıyı en güçlü şekilde lanetliyoruz. Nefret suçu teşkil eden bu alçak eyleme ifade özgürlüğü adı altında izin verilmesini hiçbir şekilde kabul etmiyoruz.”

Ramazan ayında gerçekleştirilen bu eylemin, İslam düşmanlığı, ayrımcılık ve yabancı düşmanlığının Avrupa’da her geçen gün daha da endişe verici seviyelere ulaştığını ve geçmişten ders alınmadığını bir kez daha açıkça gösterdiği vurgulanan açıklamada, Türkiye’nin bu eylemi en güçlü şekilde kınadığının ve protesto ettiğinin Danimarka makamlarına bildirildiği kaydedildi.

Açıklamada, Danimarka makamları, söz konusu nefret suçunun failleri hakkında gerekli işlemleri yapmaya ve toplumsal huzuru, barış içinde bir arada yaşama kültürünü hedef alan bu tür provokasyonların önlenmesi amacıyla somut tedbirler almaya çağrıldı.

Irkçı provokatör bu defa Danimarka’da Kuran yaktı

Danimarkalı aşırı sağcı siyasetçi Rasmus Paludan, 21 Ocak’ta Türkiye’nin İsveç’teki Büyükelçiliği önünde, 27 Ocak’ta da Kopenhag’da İslam Toplumu Derneği’ne ait caminin karşısında cuma namazı bitiminde Kuran yakmıştı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, “Avrupa’da Kur’an-ı Kerim’in yakılması, ‘Birkaç fanatiğin provokasyonu, abartıp reklamını yapmayalım’ diye geçiştirilecek bir hadise değildir. Buna izin vermek kötülüğün sıradanlaştırılmasıdır” diye konuşmuştu.

 

İsveç’ten NATO yorumu: Türkiye’ye karşı sorumluluklarımızı yerine getirdik

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.