Mısır ziyareti sonrası hediye: Müslüman Kardeşler üst düzey yöneticisinin vatandaşlığı iptal edildi
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tekrar seçilmesi dış basında geniş yer bulurken The Guardian, Batı ülkelerinin dile getirmese de Erdoğan'ın iktidarının sona ermesini umduklarını yazdı. Gazeteye göre bu sonuçla Batı, korku ile umut arasında kaldı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu karşısındaki seçim galibiyeti dünya basınında geniş yer buldu.
İngiliz basınında The Guardian, “Batı, Erdoğan Türkiye’deki 20 yıllık iktidarını uzatırken korku ile umut arasında kaldı” başlıklı ve diplomasi editörü Patrick Wintour imzalı yazıda, Batı ülkelerinin seçim kampanyası süresince sessiz kaldığı ve dile getirmeseler de Erdoğan’ın 20 yıllık iktidarının sürpriz şekilde sona ermesini umdukları belirtilirken seçim sonucunda Batı’nın korku ile umut arasında kaldığı ifade edildi.
Financial Times Erdoğan’ı manşete taşırken, ülkenin şimdi ekonomik sorunlarla yüzleşeceğinin altını çizdi.
Alman Deutsche Welle ve ARD seçime geniş yer ayırırken, Bild gazetesi Erdoğan’ın Alman milli futbolcu Mesut Özil’le fotoğrafını paylaşıp, “Erdoğan seçim zaferini Özil’le kutladı” başlığını attı.
Fransız Liberation ve Le Monde gazeteleri ile RFI radyosu, ülkedeki şartların Erdoğan’ı kazanmaktan alıkoyamadğını belirtirken, France 24 Erdoğan’ın zafer konuşmasına yer verdi.
Katar merkezli Al Jazeera’nın internet sitesinde Andrew Wilks imzalı haberde, “Erdoğan defalarca -ana Kürt yanlısı partinin sunduğu destek nedeniyle- rakibinin ‘teröristler’ tarafından desteklendiğini ifade ederken, Kılıçdaroğlu Erdoğan’a ‘korkak’ diyerek kampanyayı bitirdi. Muhalefetin özellikle Suriyelileri ve diğer mültecileri ülkeyi terk etmeye zorlama sözü vermesiyle, kampanya giderek daha milliyetçi bir tona büründü” ifadeleri yer aldı.
İsrail merkezli Haaretz gazetesinde Louis Fisherman imzalı yorum yazısında, Türkiye’deki seçmenlerin neredeyse yarısının Erdoğan’ın ‘liberal olmayan tutumlarına şiddetle karşı çıktığına’ dikkat çekildi: “Kılıçdaroğlu, pek çok kişinin imkansız olduğuna inandığı şeyi yapmayı başardı. Solcu HDP’yi destekleyen karışık bir Kürt seçmen ekibini Meral Akşener’in İYİ Parti’sini destekleyen katı milliyetçilerle bir araya getirdi. Altılı Masa siyasetiyle küçük bir İslamcı partiyi kendi Kemalist CHP’sine bağlayarak bünyesine kattı. Türk siyasetinde ileriye doğru atılmış cesur bir adımdı ama şimdi gördüğümüz gibi, kesinlikle yetersizdi. Bu seçimler, genç neslin fikirlerini açıkça dile getirebildikleri ve isteklerini özgürce ifade edebildikleri yeni bir Türkiye hayal edebileceği ender bir alandı. Bu nesil gitmiyor ve değişim gelecek. Sadece daha zamanı var.”
İsrail merkezli Jerusalem Post gazetesi internet sitesinde ‘İsrail Erdoğan’a saygı ve şüphe duymalı’ başlıklı bir editoryal yazıya yer verdi. Yazıda, “Dünya Erdoğan’dan ne bekleyebileceğini bilmeli. Fakat bilmiyor, çünkü Erdoğan’ın ne yapacağı değişkenlik gösteriyor” ifadeleri yer aldı. Erdoğan’ın İsrail’e yaklaşmasının nedenleri, kötüye giden ekonomiyi düzeltme, bölgedeki yalnızlığından kurtulma ve Biden yönetimiyle ilişkileri yumuşatma olarak sıralandı.