Şanlıurfa’daki seçim yarışının bir başka yüzü: “Adalet Nöbeti”, Adalet Bakanı’na karşı

Şanlıurfa’daki seçim yarışında karşı karşıya gelen iki aday. Biri 777 gündür “Adalet Nöbeti’nde” olan Ferit Şenyaşar, diğeri Adalet Bakanı Bekir Bozdağ. Şenyaşar’a göre, Bozdağ Şanlıurfa’dan aday olmak istemedi, sebebi ise “Adalet Nöbeti”.

Siyaset 25 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Soldan sağa ( İbrahim Halil Yıldız, Bekir Bozdağ, Ferit Şenyaşar)

14 Mayıs seçimlerine 19 gün kaldı. Şanlıurfa’daki seçim yarışı, genel siyasi rekabetin dışında bir hikaye barındırıyor. Son seçimde Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) ve Halkların Demokratik Partisi(HDP) ilde en çok milletvekili  çıkaran partiler oldu. İktidar partisinin sekiz milletvekili çıkardığı kentte, HDP dört milletvekiliyle ikinci oldu.

Hakkında kapatma davası bulunduğu için Yeşil Sol Parti(YSP) listelerinden seçime giren HDP’nin 4. sıra adayı Ferit Şenyaşar, AK Parti’nin 1. sıra adayı ise Adalet Bakanı Bekir Bozdağ. Yani 777 gündür “Adalet Nöbeti” tutan Şenyaşarlarla, Adalet Bakanı Bozdağ rakip. İsmi Suruç’taki olayla anılan ve iki dönemdir milletvekili olan AK Partili İbrahim Halil Yıldız ise liste dışı kaldı.

Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde 14 Haziran 2018 tarihinde AK Parti Milletvekili İbrahim Halil Yıldız, seçim çalışmaları sebebiyle iş yerlerini ziyaret etmiş ve taraflar arasında çıkan kavgada Celal, Adil, Mehmet, Fadıl ve Ferit Şenyaşar kardeşler ağır yaralanarak Suruç Devlet Hastanesi’ne kaldırılmıştı. AK Parti’li Yıldız’ın yakınları, Şenyaşar ailesine kaldırıldıkları hastanede de saldırmış ve tekrar çıkan kavgada Hacı Esvet Şenyaşar, oğulları Celal Şenyaşar ve Adil Şenyaşar ile milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın kardeşi Mehmet Şah Yıldız hayatını kaybetmiş, 8 kişi yaralanmıştı.

Şenyaşarlar soruşturmasında Ak Partili vekilin ağabeyi tutuklandıŞenyaşarlar soruşturmasında Ak Partili vekilin ağabeyi tutuklandı

Olaylarla ilgili dava “iş yeri” ve “hastane” olarak ikiye ayrılmıştı.

İş yeri ile ilgili yapılan yargılamalarda Celal Şenyaşar ve Mehmet Şah Yıldız’ın öldürülmesinden suçlu bulunan Fadıl Şenyaşar’a 37 yıl 9 ay, Enver Yıldız’a ise 18 yıl hapis cezası verilmişti. Bu davada itiraz süreci devam ediyor.

Dükkanda yaşanan olaylardan sonra, Şenyaşar ailesi mensuplarından baba Esved Şenyaşar ile oğlu Adil Şenyaşar da Suruç Devlet Hastanesi’nde öldürülmüşlerdi. Olayda Ferit ve Mehmet Şenyaşar da yaralanmışlardı.

5 yıla yakın süredir devam eden soruşturma sonunda 23 Nisan 2022’de 9 kişi gözaltına alınmış, 4 kişi tutuklanmıştı. Daha sonra iki kişi serbest bırakıldı ve davada Mikail Şimşek ve Celal Yıldız dışında tutuklu sanık yok.

Dört sanık Müslüm, Mahmut ve İbrahim Yıldız ile İbrahim Halil Şimşek’e yönetilen suçlamalar; “Kamu malına zarar verme”, “iş yeri dokunulmazlığını ihlal etme”, “suç delillerini yok etme gizleme veya değiştirme”, “bina içinde muhafaza altına alınmış olan eşya hakkında hırsızlık.”

Hastane içerisindeki güvenlik kameraları ve hard disklerin server odasından çalınmasıyla, Adil ve Esved Şenyaşar’ı hastane içinde öldüren şahısların detaylı tespiti yapılamadı ama olay sırasında eşi ve oğlunun öldürülmesine şahit olan Emine Şenşayar, milletvekilinin amcaları ve kardeşi olan Celal, Metin ve Arif Yıldız’ı suçluyor.

Olayda eşi ve iki oğlu öldürülen ve bir oğlu da ağır hapis cezası alan Emine Şenyaşar ile oğlu Ferit Şenyaşar Şanlıurfa Adliyesi önünde 9 Mart 2021 tarihinden bu yana “Adalet Nöbeti” eylemlerini sürdürüyorlar.

Ferit Şenyaşar 1983 Suruç doğumlu. İnönü Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde İktisat bölümünü bitiren Şenyaşar, bayramda da Adalet Nöbeti tutmaya devam etti. Anne Emine Şenyaşar ve Ferit Şenyaşar’ı bayramda akrabaları da yalnız bırakmadı. Burada Duvar’dan Evrim Deniz’e konuşan Şenyaşar, “Bugün adalet mücadelemizin 773’üncü günü ve İslam aleminin Ramazan Bayramı’nın da birinci günü. Urfa geleneklerine göre aile bireyleri büyüklerin evinde toplanır ve bayramlaşır. Bizim evimiz 2 yıldır Urfa Adliyesi önü oldu. Bugün de akrabalarımızla beraber adliye önünde buruk da olsa bir bayram yaşıyoruz. Talebimiz adalettir. Seçimlerde umudumuz var. Bütün Urfa halkı annemin bu mücadelesine sahip çıkmıştır. Temennimiz odur ki seçimden sonra adalet sağlandığında Kurban Bayramı’mızı evimizde, ailemizle beraber kutlamaktır” dedi.

Şenyaşarlar soruşturmasında Ak Parti'li vekilin kardeşi dahil 9 kişiye gözaltıŞenyaşarlar soruşturmasında Ak Parti’li vekilin kardeşi dahil 9 kişiye gözaltı

Şenyaşar, aday olma sebebini, “Adalet mücadelemizi büyütmek ve yaşadığımız coğrafyada adaletsizliğe uğrayan herkesin sesi olmak için milletvekili adayı oldum. İkinci sebebi de davamızı takip eden kamuoyunun, ‘bu mücadelenizi Meclis’te sürdürün’ çağrısı” sözleriyle anlattı. Parti tercihini ise “Davamızı en fazla sahiplenen HDP oldu” sözleriyle açıkladı.

Şenyaşar, 14 Mayıs seçimleri için “tarihi bir öneme sahip” dedi. Gerekçesini “Devleti ayakta tutan adalettir ama tek adam rejiminde adalet şu an can çekişiyor. Ülkeye yeniden adaleti hakim kılmak için bu seçim önemlidir”  diye anlattı.

Türkiye’nin en büyük sorunlarının “yoksulluk ve adalet” olduğunu söyleyen Şenyaşar,  “Silahların sustuğu, annelerin ağlamadığı, şehit cenazelerinin gelmediği, barışın ve huzurun hakim olduğu bir ülke istiyoruz. Hiçbir dünya ve ülke menfaati insan yaşamından daha değerli değildir. Sloganımız insanı yaşat ki devlet yaşasın. Akademik olarak mezun olduğum alan iktisattır. Meclis’teki sorumluluğum adalet ve insan haklarını savunmak olacak. Meclis’teki vazifem Türkiye’de ifade özgürlüğünü geliştirmek olacak. Şu an sistem korkak ve sindirilmiş bir toplum oluşturmuş, ilk hedefim bu algıyı kırmak. İkinci amacım, yargı üzerindeki üstünlerin hakimiyetini kaldırarak toplumun vicdanını rahatlatacak kararlar alınmasını sağlamaktır” dedi.,

Ferit Şenyaşar ve Emine Şenyaşar 777 gündür Urfa Adliyesi önünde

Urfa halkı Bekir Bozdağ’a Emine Ana’yı soracak

Şenyaşar, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın kendi isteği dışında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla aday olduğunu iddia etti. Bozdağ’ın aday olmak istememesinin en önemli nedeninin Urfa Adliye önünde devam eden “Adalet Nöbeti” olduğunu söyledi.

Şenyaşar devamında şöyle konuştu:

“Bekir Bozdağ, Urfa’da seçim çalışması yapacağı zaman, esnaf gezisi olsun, STK ziyaretleri olsun, mitingler olsun; herkes ona Urfa Adliyesi’nin önünü gösterip, adalet sağlanmadığı için Emine Ana’nın hâlâ gözyaşı döktüğünü söyleyecektir. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın buna verebileceği hiçbir cevap olmadığı için istemeye istemeye de olsa aday oldu. AK Parti zaten halihazırda oy kaybediyor, Urfa’da Bekir Bozdağ’ın aday olarak gösterilmesi oy kaybını ikiye katlayacaktır. Biz adalet sağlanana dek her halükârda mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz ve Bekir Bozdağ’ı aday gösterenleri pişman etmeye devam edeceğiz.”

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.