ECOWAS açıkladı: Nijer’de askeri yönetim diyaloğu kabul etti

Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu ECOWAS'ın Siyasi İşler, Barış ve Güvenlikten Sorumlu Komiseri Abdel-Fatau Musah, Nijer'deki askeri yönetimin diyalog çağrısına olumlu yanıt verdiğini açıkladı. ECOWAS, 26 Temmuz'daki darbe nedeniyle yönetime askeri müdahale yapmayı planlıyordu.

Dünya 20 Ağustos 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
Nijer'de 26 Temmuz'da darbeyle başa geçen askeri yönetimin görevi darbeyle indirdikleri cumhurbaşkanına devretmesi isteniyor.

ECOWAS’ın Siyasi İşler, Barış ve Güvenlikten Sorumlu Komiseri Abdel-Fatau Musah, Nijer’deki siyasi krize ve ECOWAS’ın krizin çözümüne ilişkin oynadığı role ilişkin yaptığı açıklamada Nijer’de Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Abdurrahmane (Ömer) Tchiani liderliğindeki askeri yönetimin, ECOWAS ile diyaloğu kabul ettiğini bildirdi.

ECOWAS’ın siyasi krize olası bir çözüm için darbe liderleriyle görüşmek üzere Nijer’in başkenti Niamey’e bir heyet gönderdiğini aktaran Musah, “Sonunda (askeri yönetim) bize misyonumuzu kabul edeceklerini söylediler ve biz de tekliflerini kabul ettik, yani ülkeye bir misyon gelecek, bu kesin” dedi. Musah, ECOWAS’ın gönderdiği heyetin, tüm görüşmelerin, Nijer’deki anayasal düzenin yeniden tesis edilmesiyle sonuçlanmasını sağlayacağını dile getirdi.

Diyalog yoluyla başaramazlarsa, en son seçeneğin askeri seçenek olacağını belirten Musah, “Mesele şu ki, görüşmelerin hiçbir yere varmadığını fark edersek, sizi temin ederim ki sonu gelmeyen bir diyaloğa ya da sağırlar diyaloğuna girmeyeceğiz” diye konuştu.

Gerekirse askeri müdahale tarihi belli

ECOWAS ülkelerinin genelkurmay başkanlarının önceki gün Gana’nın başkenti Akra’da düzenledikleri toplantıda Nijer’e askeri müdahalenin tarihinin belli olduğu duyurulmuştu. ECOWAS, askerlerin emir gelir gelmez müdahaleye hazır olduğunu ilan etmiş ancak bu olası operasyonun hangi tarihte başlayacağı bilgisini vermemişti. Bu kararın ardından Nijer devlet televizyonu, Mali ve Burkina Faso’nun Nijer’e savaş uçağı gönderdiğini açıklamıştı.

Askeri yönetimlerin görevde olduğu Burkina Faso ve Mali de daha önce yayınladıkları ortak bildiriyle, ECOWAS’ın Nijer’deki darbenin seyrini değiştirmek üzere başlatmayı planladığı askeri operasyona karşı Nijer’in yanında olduklarını ifade etmişti. Bildiride, Nijer’e karşı herhangi bir askeri müdahalenin Burkina Faso ve Mali’ye karşı savaş açmak olduğu uyarısında bulunulmuştu.

26 Temmuz’da yapılan darbe

Nijer’de Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum, 26 Temmuz’da Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı unsurlarınca alıkonulmuş ve o akşam asker yönetime el koyduğunu duyurmuştu.

Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Abdurrahmane Tchiani, 28 Temmuz’da CNSP isimli geçiş hükümetinin başına geçmişti.

CNSP, 7 Ağustos’ta Lamine Zeine’yi başbakan olarak atamış, 10 Ağustos’ta da asker ve sivillerden oluşan 21 üyeli kabineyi açıklamıştı.

Nijer savaşa hazırlanıyor: Niamey sakinleri seferberlik kampanyasına başladıNijer savaşa hazırlanıyor: Niamey sakinleri seferberlik kampanyasına başladı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.