Ekvador’da olaylar kızışıyor: Silahlı saldırganlar canlı yayında devlet televizyonunu bastı

Ekvador'da kartel liderinin hapishaneden kaçışıyla başlayan gerilim sürerken silahlı saldırganlar devlet televizyonunun canlı yayınını bastı.

Dünya 10 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı

Şiddet olayları, suikastlar ve kartel savaşlarıyla gündemden düşmeyen Güney Amerika’nın kuzeyindeki Ekvador yine aynı konularla sarsıldı. Ülkenin en kötü şöhretli Los Choneros kartelinin lideri Jose Adolfo Macias Villamar’ın hapishaneden kaçması Ekvador polisini alarma geçirmişti. Devlet Başkanı Daniel Noboa Villamar’ın kaçışından sonra olağanüstü hal (OHAL) ilan etmişti. Hükümet de üç binden fazla kolluk görevlisinin “Fito” lakaplı çete liderini aradığını duyurmuştu.

60 günlük OHAL’in başladığı ülkede gerilimi artıran bir gelişme daha oldu. Guayaquil kentinde yayın yapan kamuya ait “TC Television” kanalının canlı programı silahlı saldırganlarca basıldı. Canlı yayın kesilmeden önce personel yere yatmaya zorlandı. Kapüşonlu saldırganlar TC stüdyolarından çıkarken görüntülendi, saldırganların baskınından yaklaşık 30 dakika sonra ise polisin sete girdiği görüldü. Quito ve Guayaquil’deki ulusal polis birimleri olay yerine sevk edildi.

Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde yüzlerini maskeyle kapatan kişilerin stüdyoda bulunanları rehin aldığı, spikerin cebine patlayıcı madde koyduğu görüldü. Görüntülere göre gruptan bazıları kameraya ellerindeki el bombası dahil çeşitli patlayıcılar gösteriyor.

Personel tahliye edildi, şüpheliler gözaltında

Emniyet X (eski adıyla Twitter) hesabından yapılan paylaşımla personelin stüdyodan tahliye edildiğini açıkladı. Daha sonra Ekvador Polis Teşkilatı Müdürü Cesar Zapata da televizyon stüdyosuna baskın düzenleyen silahlı kişilerin tamamının gözaltına alındığını açıkladı. Kaç kişinin gözaltına alındığına dair bilgi vermeyen Zapata “Bu terör eylemi olarak değerlendirilmesi gereken bir harekettir” dedi.

Olayın ardından Devlet Başkanı Daniel Noboa olayları “iç silahlı çatışma” olarak ilan eden bir kararname imzaladı ve çeşitli organize suç gruplarını “terör örgütü” ve “devlet dışı aktörler” olarak listeledi.

Gerilim kentteki eğitimi de büyük ölçüde etkiledi. Guayaquil Üniversitesi ülke çapındaki toplumsal huzursuzluk nedeniyle tüm akademik ve idari faaliyetlerin askıya alındığını açıkladı.

Olağanüstü halden bu yana en az yedi polis memuru çete üyeleri tarafından kaçırıldı, ülkenin çeşitli yerlerinde patlamalar da yaşandı. Yerel medya ülkenin kuzeyindeki bazı şehirlerde araçların kundaklandığını bildirdi. Ulusal Adalet Mahkemesi Başkanı’nın evinin yakınında da bir patlama meydana geldiği ifade ediliyor.

İç kargaşanın fitili ateşlendi: 60 günlük OHAL

Suikastlarla geçen seçim sürecinden başarıyla çıkan Devlet Başkanı Daniel Noboa çete lideri Villamar’ın kaçışından sonra olağanüstü hal ilan etmişti. Uyuşturucu karteli Los Choneros’un lideri “Fito” takma adıyla bilinen Villamar kıyı şehri Guayaquil’de tutulduğu cezaevinden pazar günü kaçmıştı. Hükümet üç binden fazla polisin Fito’yu aradığını açıklamıştı.

Devlet Başkanı Noboa dün olağanüstü halin 60 gün süreceğini ve gece 11’den sabah 5’e kadar sokağa çıkma yasağı getirdiğini belirterek güvenlik güçlerine “eylemleri için tüm siyasi ve yasal desteği” verdiğini açıklamıştı. Noboa “son yıllarda kontrolün kaybedildiğini” söylediği hapishane sistemini yeniden “hizaya getirmek” amacıyla güvenlik güçlerine yetki verdiğini de belirtmişti. Fito’nun kaçışından söz etmediği video açıklamasında Noboa “Uyuşturucu kaçakçılığı mahkumlarının, tetikçilerin ve organize suçların hükümete ne yapması gerektiğini dikte ettiği dönem geride kaldı” demişti.

2011 yılında yakalanan Fito uyuşturucu kaçakçılığı ve cinayet suçlarından yargılanmış, 34 yıl hapse mahkum edilmişti. Fito’nun lideri olduğu Ekvador’un en büyük çetelerinden Los Choneros Meksika ve Brezilya’daki karteller ve Arnavut mafyalarıyla işbirliğiyle biliniyor. Bu işbirliği de Ekvador’daki şiddet sarmalını körüklüyor.

Los Choneros ülkedeki hapishaneleri de kontrol ediyor. Yetkililere göre güvenlik güçleri mahkumların genellikle ceza infaz kurumlarını kontrol altına aldığı ve parmaklıklar arkasından suç şebekelerini yönettiği aşırı kalabalık cezaevlerindeki çetelerle mücadele etmekte zorlanıyor. Bu zorluk Fito’nun kaçışı ardından da gündeme geldi. Ekvador Hapishane ajansına göre çete liderinin kaçışı ardından ülkedeki altı cezaevinde olaylar oldu.

Bir 'Prison Break' vakası: Çete lideri kaçtı, binlerce polis peşindeBir ‘Prison Break’ vakası: Çete lideri kaçtı, binlerce polis peşinde

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.